Yargıtay'dan özel güvenlikçiler için emsal karar: O yetkileri artık olmayacak

Yargıtay, sertifikalı olmak üzere Türkiye genelindeki 2 milyona yakın özel güvenlik personelini ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme; özel güvenlik görevlisi tarafından yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna karar verirken, bu arama işlemi sonucundan elde edilen delillerin hükme esas alınamayacağını kararlaştırdı.

YAŞAM 15.05.2022, 12:48 16.05.2022, 08:57
Yargıtay'dan özel güvenlikçiler için emsal karar: O yetkileri artık olmayacak

Şehirlerarası otobüs terminalinde görev alan özel güvenlik personeli, üstünü aradığı yabancı uyruklu şahıstan bir miktar uyuşturucu madde yakaladı. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri tarafından gözaltına alınan şüpheli şahıs, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yargıtay: “Özel güvenlikçiler, üst araması yapamaz”

Olayla ilgili soruşturma kapsamında yabancı uyruklu şahıs ile ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 'Uyuşturucu ticareti’ suçu dolayısıyla mahkum olan sanık, söz konusu karara itiraz etti. Temyiz müracaatını inceleyen Yargıtay 10. Ceza Dairesi, emsal bir karar verdi. Özel güvenlikçi tarafından gerçekleştirilen aramaların hukuken geçersiz olduğuna vurgu yapılan kararda; adli arama yetki ve görevi bulunmayan özel güvenlik personeli tarafından yapılan aramanın hukuka aykırı olması sebebiyle bu arama işleminden sağlanan delillerin hükme esas alınamayacağı aktarıldı.

Oy birliği ile verilen kararda şu sözlere yer verildi:

"Ceza muhakemesinin amacı; kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı ile sosyal düzenin korunması arasında bir denge suretiyle, hukuken geçerli olmak üzere delillerle hiç bir aksamaya mahal vermeden maddi gerçeğin sağlanmasıdır. Adli arama yetki ve görevi bulunmayan özel güvenlik personeli tarafından gerçekleştirilen arama, hukuka aykırı olması sebebiyle ve bu arama işleminden sağlanan maddi deliller hükme esas alınamayacağından; mahkûmiyetine başkaca yeterli delil olmayan sanığın beraati yerine, mahkûmiyetine hükmedilmesi yasaya aykırıdır. Bu nedenle sanık müdafiinin temyiz itirazları yerinde görülmüş olması sebebiyle, hükmün bozulmasına, bozma sebebine göre sanığın tahliyesine, farklı bir suçtan hükümlü ve tutuklu olmadığı durumda serbest bırakılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

Yorumlar (0)