Yabancı dil kabus olmaktan çıkacak! İşte en etkili dil öğrenme teknikleri…

Yeni bir yabancı dili öğrenirken çok fazla zorlukla karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda karşılaşılan zorluklarının yanında bir yabancı dili öğrenmek için en kolay hangi yöntemleri kullanabileceğinizi sizlerle paylaşıyoruz.

YAŞAM 10.05.2022, 17:09 10.05.2022, 17:59
Yabancı dil kabus olmaktan çıkacak! İşte en etkili dil öğrenme teknikleri…

Yabancı dil artık özellikle iş ve kariyer yaşamının olmazsa olmazlarından. Ülkemizde eğitim sisteminin içerisine anaokul ve ilkokuldan başlayarak yabancı dil dahil edilse de yabancı dil öğrenimi çoğu zaman çetrefilli hale gelebiliyor ve uzun süren eğitim yıllarının ardından istenilen başarı genellikle elde edilemeyebiliyor.

Bu durumlara karşın iş ve akademik anlamda başarılı olmak isteyen bireyler, yabancı dilini geliştirebilecekleri alternatif yolları tercih ediyorlar. Bu yöntemler kimi zaman etkili olsa da uygulanan yöntemlerin türüne, sürekliliğine ve kişiye uygun olup olmamasına göre yine sorunlar ortaya çıkabiliyor ve en nihayetinde yabancı dil öğrenim süreci büyük bir sorun olarak var olmaya devam edebiliyor.

Bu yazımızda yabancı dil öğrenirken sizi dolambaçlı yollardan çıkaracak ve hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacak denenmiş etkili yöntemleri paylaşacağız.

Korkmadan konuşun

Anadil yani “native speaker” gibi konuşabilmek için bir dilin öğrenimini sıkça pratik yapmak ve zihinde öğrenilen konuları canlı tutmak gereklidir. Bunun için yapılabilecek en iyi şey ise korkmadan konuşmaktır.

Burada korku taşımamak unsuru önemli. Zira, kültürel olarak da kişiler yabancı dil öğrenirken, grammer odaklı bir öğrenme süreci ve bildiklerini bütün olarak kullanmak isteği kaynaklı yanlış yapma hakkını kendilerine tanımamak üzere konuşmaktan çekinebiliyorlar. Bu yüzden korkmadan konuşabilmek yabancı dili öğrenmek için büyük bir öneme sahip.

Peki konuşacak ve pratik yapacak kişiler nasıl bulunabilir? Bunun için kişilerin yardımına geleneksel yöntemlerin yanında teknoloji koşuyor. En yaygın öğrenilmeye çalışılan yabancı dillerden İngilizce’yi ele alalım. İngilizce pratik yapabilmek için çevrenizde ana dili İngilizce olan biri veya bir eğitmen bulmak çoğunlukla söz konusu olmayabilir. Bunun için yapılabilecek olan alternatif yöntemler bulunuyor.

Yabancı dili konuşan veya öğrenen diğer insanlarla pratik yapın

Güvenilir eğitim uygulamaları aracılığıyla mobil aplikasyonlardan istediğiniz yabancı dile ilişkin pratik yapabilir ve hatta telaffuz, dinleme gibi konularda sesinizle kullandığınız uygulamalarda pratiğinizi artırabilirsiniz.

Yine mobil uygulamalarla öğrenmek istediğiniz dili konuşan kişilerle arkadaşlık kurabilirsiniz. Böylece ortak bir hedefle İngilizce pratiğinizi geliştirmeniz söz konusu olacaktır. Bir de karşınızdaki kişi ana dili İngilizce olan biriyse çok daha verimli bir yöntem olacaktır bu.

Teknoloji destekli bir başka pratik yapma yöntemi ise tamamen eğitmenlerin bulunduğu İngilizce eğitim platformları. İstenilen gün ve saatte ana dili İngilizce olan eğitmenlerle iletişim kurulabilen çeşitli platformlar mevcut. Çoğu ücretli olan bu uygulamalarla istenilen gün ve saatte istenilen süre kadar eğitmenlerle pratik yapıp yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz.

Ders almak için ücretsiz ve alternatif kaynakları da değerlendirin

İnternet artık fiziksel olarak bir yerlerde bulunmanın etkisini büyük oranda kaldıran sonsuz bir mecra. Bir kursa gitmek ve para vermek yerine internet üzerinde Türkçe ve İngilizce dilinde anlatımı tamamen ücretsiz olarak veren kurslara çok basit bir aramayla kolayca ulaşabilirsiniz.

Yabancı dizi, film içeriklerini lehinize kullanın ve keyifli bir öğrenim süresi oluşturun

Öğrenmek istediğiniz yabancı dil konularında hedef dilinizde altyazıları bulunan orijinal içerikleri seçebilir ve öğrenmeyi tamamen keyifli hale getirebilirsiniz. Bu klişe gözüken yöntem yeni bir dil öğrenmenin en etkili yöntemlerinden de biri. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bir dilin aslında çok karmaşık parçalardan oluştuğunu dikkate alıp bu süreci zorlaştıracak o dildeki karmaşık ve kompleks anlatıma sahip içerikleri hedef olarak belirlememek. Böyle olması durumunda hem dili öğrenmeye karşı ilginiz azalacaktır ve zamanla tamamen o dilden uzaklaşmanıza sebep olabilir.

İzleme sürecinde yeni öğrendiğiniz kelimeleri de kelime listenize ekleyip bilmediğiniz kelimelerin pratiğini yapmak sizi geliştiren bir unsur olacaktır.

Yabancı bir dil öğrenilirken karşılaşılabilecek zorluklar…

Yabancı bir dil öğrenmek, farklı bir dil yapısıyla beynin otomatik bir şekilde düşünmesini sağlamak elbette ki çok kolay bir konu değil. Bu yüzden bu zorlu süreçte karşınıza çeşitli zorluklar çıkabilir. Bu zorluklara baştan hazırlıklı olabilmek için en sık karşılaşılan olumsuzlukları bir hatırlamakta yarar var.

Hata yapmaya açık olun

Yeni bir dil öğrenirken hata yapmaktan korkmayın. En büyük problem hata yapmaktan korktuğunuzda oluşuyor. Çünkü cesur davranamayınca özellikle de konuşurken bir süre sonra pasif kalıpların içerisinde olunabiliyor. Bu da dil öğrenimini doğrudan etkiliyor. Hata yapmak kaçınılmaz ve gereklidir de. Bu yüzden hata yapmaya açık olun.

Yol haritanızı iyi belirleyin

Yeni bir dil öğrenmek için amacınızın ne olduğunu baştan iyi belirleyin. Dil İngilizce olsun. Kendinize şu soruları sorun: İngilizce’yi ne için öğrenmek istiyorum? Hangi düzeyde bir İngilizce bilgisine ihtiyacım var? Akademik bir İngilizce mi, iş İngilizcesi mi günlük İngilizce mi yoksa bambaşka bir alanda mı İngilizce bilgisi oluşturmak üzerine planlama yapmalıyım?

Bu soruları sormak çok geniş bir alanda hareket etmek yerine daha. sonuç odaklı yol almanızı sağlayacak ve uzun süren bu yolda motivasyon kaybınızı en aza indirecektir.

Uzun bir yola çıktığınızı unutmayın

Dil öğrenmenin çok uzun bir yolculuk olduğunu unutmayın. Ne zaman bırakacak ve vazgeçecek olsanız katettiğiniz yolu anımsayın ve hedefinize doğru emin adımlarla ilerleyin. İşin sırrı büyük adımlarda değil minik ve tekrarlı adımlarda saklı.

Popüler kültürün bir ürünü de olan İngilizce öğreniminde çok sık “yarım saatte İngilizce”, “1 ayda anadil gibi konuşmak” gibi başlıklarda içeriklere rastlayabilirsiniz. Mucizevi bir formül olmadığını fark etmeniz, bu yolu emeğinizle kelime kelime işlemeniz gerektiğini sürekli kendinize hatırlatmanız gerekli. Çünkü bu uzun yolculukta önünüze çıkan taşları kaldırabilmek için bütün bir yol boyunca gerekli motivasyona ihtiyacınız var.

HABERNEDİYOR.COM - ÖZEL İÇERİK

Yorumlar (0)