Uzlaştırma uygulaması ne kadar başarılı?

Türkiye genelinde ilk defa 2005 yılında uygulamaya konulan uzlaştırma yöntemi, çok sayıda anlaşmazlığın yargı sürecine taşınmadan hızlı şekilde çözülmesini sağladı. Uzlaştırma yöntemi ile şimdiye kadar kaç anlaşmazlığın çözüldüğüne dair bilgi verildi, uygulamanın başarı oranı açıklandı.

YAŞAM 17.07.2022, 09:57 17.07.2022, 12:59 Hakan Öksüz
Uzlaştırma uygulaması ne kadar başarılı?

Türkiye'de ilk defa 2005 yılında uygulamaya konulan uzlaştırma yöntemi, davalı ile davacı arasında köprü kurarak hukuk sisteminin yükünü azaltıyor. 2016 yılında revize edilen ve eksikleri kapatılan sistem, son 5 yılda çok sayıda davanın erkenden kapanmasını sağladı. Mağdur vatandaşların haklarını koruyan uzlaştırma yöntemi, bir yandan da suç işleyen kişilerin topluma kazandırılmasını hedefliyor.

Görüşmelerde uzlaştırmacılar da yer alıyor

Uzlaştırma yöntemi ile birlikte hem dosyalar daha hızlı şekilde çözüme kavuşuyor hem de masraflar azalıyor. Süreç, mağdur olan kişi ile fail arasında yapılan anlaşma ile başlıyor. Konuyu uzlaştırma müessesesine taşıyan iki taraf, sorunun çözümü için görüşmeler yapıyor. Söz konusu görüşmelerde uzlaştırmacılar da yer alıyor. 

Bu yöntemle birlikte mağdurların hakları korunuyor. Konunun yargı sürecine taşınmasının önüne geçen uzlaştırma uygulaması, sorunların daha kısa sürede çözülebilmesini sağlıyor. Uyuşmazlığa neden olan konu, iki tarafın da anlaşması ve mağdurun isteklerinin yerine getirilmesi durumunda mahkeme salonuna gitmeden çözülüyor.

Şimdiye kadar kaç dosya çözüldü?

Edinilen bilgilere göre uzlaştırma uygulaması ile şimdiye kadar çözüme ulaştırılan dosya sayısı 1 milyon 252 bin 980 oldu. Konunun mahkeme sürecine taşınmaması, anlaşmazlık yaşayan tarafların uygulamadan memnun kalmasını sağladı. Müzakerelerdeki başarı oranının yüzde 83 olduğu kaydedildi.

Bakan Bozdağ'dan açıklama: Uygulamanın kapsamı genişleyecek!

Uzlaştırma uygulaması ile ilgili açıklamada bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Uygulamanın kapsamı genişleyecek. Bazı suçların uzlaştırma kapsamına dâhil edilmesi için mahkeme tarafından verilen cezaların alt ve üst sınırları önemliydi. Bu sınırlara bakılmaksızın söz konusu uyuşmazlıkların da uzlaştırma kapsamına alınması yönünde talepler aldık. Bu yargı sistemi üzerindeki yükü de hafifletecektir. Bununla birlikte toplum tarafından tepki çeken suç tiplerini, bu uygulama kapsamına almayacağımızı belirtmek isterim. Konuyla ilgili düzenlemeleri yakında açıklayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)