Koronavirüste yeni mutasyon korkusu! Yayılmaya başladı…

Bugüne kadar dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne sebep olan koronavirüs, yeni bir mutasyon türüyle daha endişe yarattı. 

SAĞLIK 17.07.2022, 10:14 17.07.2022, 10:16
Koronavirüste yeni mutasyon korkusu! Yayılmaya başladı…

Pandemi sürecindeki son durum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan bilim insanları, koronavirüsün yeni mutasyonu olan ‘Centaurus’ varyantının mayıs ayından bu yana hızla yayıldığını dile getirdiler. Kısa sürede dominant varyanta dönüşmesi beklenen Centaurus, özellikle Hindistan’da hızlı yayılımını sürdürüyor. Bir süredir dünya genelinde düşüş eğiliminde olan vaka sayılarının, Centaurus varyantı ile birlikte yeniden tırmanışa geçmesinden endişe ediliyor. 

“Centaurus varyantı, emsallerine göre çok daha hızlı bir şekilde bulaşıyor”

Hindistan’da en yaygın koronavirüs mutasyonu olarak dikkat çeken Centaurus varyantı, Hollanda, Almanya ve Birleşik Krallık’ta da tespit edildi. BA.2.75 olarak da adlandırılan yeni varyantın kısa sürede dünya genelinde baskın mustasyon konumuna gelmesi bekleniyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan bilim insanları, “Centaurus varyantı, emsallerine göre çok daha hızlı bir şekilde bulaşıyor. Bu sebeple kısa süre içerisinde dünya genelindeki etkisini daha da artırmasını ve baskın mutasyon haline gelmesini bekliyoruz. Ancak bu varyant ile ilgili şu an net bir veriye sahip değiliz” değerlendirmesinde bulundular. 

Hollanda’da da tespit edildi

Centaurus varyantı ile ilgili bir açıklama da Hollanda Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden geldi. Enstitüden yapılan açıklamada, “Ülkemizde Centaurus varyantına rastlanılmıştır. Varyant üzerine çalışmalar ve incelemeler devam etmektedir. Şu an için bu varyant hakkındaki bilgiler oldukça sınırlı düzeyde bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi. Yeni varyantın, aşılarla oluşturulan insan vücudundaki güvenlik mekanizmasını daha hızlı bir şekilde kırdığını vurgulayan yetkililer, acil önlem alınması gerektiğini belirttiler. 

Koronavirüs aşıları yetersiz kalabilir

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, koronavirüs aşılarının Centaurus varyantına karşı yetersiz olabileceği dile getiriliyor. Yapılan son açıklamalar dünya genelinde tedirginliği daha da artırırken, Dünya Sağlık Örgütü ise yaptığı açıklamada, “Centaurus varyantını yakından takip ediyoruz” mesajını verdi. 

Yorumlar (0)