Terör, bacaklarını aldı ama başarıya koşmalarına engel olamadı

Vatani görevlerini yaptıkları sırada teröristlerin döşediği patlayıcının infilak etmesiyle bacaklarını kaybeden Ampute Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Osman Çakmak ve Pendik Belediyesi Ampute Futbol Takımı futbolcusu Deniz Kılıç, başarıları ve yaşama bağlılıklarıyla çevrelerine örnek oluyor.

YAŞAM 25.10.2021, 16:11 25.10.2021, 16:15
Terör, bacaklarını aldı ama başarıya koşmalarına engel olamadı

Irak'ın kuzeyinde ve Şırnak'ın Besta bölgesinde, PKK'lı teröristler tarafından döşenen patlayıcının infilak etmesiyle bacaklarını kaybeden Pendik Belediyesi Ampute Futbol Takımı futbolcusu Deniz Kılıç ve Ampute Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Osman Çakmak, hayata futbol ile bağlandı.

Futbol macerası 11 yaşında başladı

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valiliği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen Ampute Futbol Türkiye Kupası karşılaşmaları için Diyarbakır'da olan Çakmak, futbol macerasının 11 yaşındayken evde maç izlediği esnadaki heyecanıyla başladığını açıkladı.Şırnak'ta vatani görevini ifa ettikleri esnada, PKK’lı teröristler tarafından döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucunda 1997 yılında diz altından sağ ayağını kaybettiğini hatırlatan Çakmak, TSK'da fizik tedavi bölümünde tedavi gördüğü esnada dönemin genelkurmay başkanının kendileriyle görüştüğünü ve onun yönlendirmesiyle beraber 2008 yılında ampute futboluna başladığını ifade etti. "Aklıma hep annemin karşısına ayaksız nasıl çıkabilirim geldi. En büyük hedefim, isteğim futbol oynamak, milli takıma ve ülkeme hizmet etmek. Bütün hayallerim sona erdi dediğim esnada Allah beni gazilik makamıyla birlikte ampute futboluyla tanıştırdı." şeklinde konuşan Çakmak, TSK'nin ampute futbol takımında ve milli takımda bir dönem oynadığını, şu an ise milli takımın başında olduğunu dile getirdi.

"Avrupa’da ve dünyada biri birinci olacaksa biz olmalıyız"

Takım içinde sporculara, aile birliğini sağlamanın önemini iletmeye çalıştığını ifade eden Çakmak, şunları söyledi:

“Birlik içerisinde hareket ettiğimizde Avrupa’da ve dünyada biri birinci olacaksa biz olmalıyız. Biz bunu hak ediyoruz. ‘Size güveniyorum siz de lütfen kendinize güvenin.' diyorum. 2017 ve 2021 yılında Avrupa şampiyonu olduk. Coşku, arzu ve istek sahaya yansıdıktan sonra farklı bir duygu haline geliyor. Çok fazla antrenman yapıyoruz. Futbolun yeni trendlerini kullanarak bilimi sahaya yansıttığımızda rakibe göre önlem almayacağız, rakip bize tedbir alacak. Futbolculara özel önlem almayacağız. Arkadaşlarıma, skor değişik olabilir fakat her zaman oynatan ve oynayan, yön veren bizim olmamız gerekiyor.' diye anlatıyorum. 2018 yılında dünya ikinciliği kazandık. Finalde penaltı kaçırmıştım. 'Türk milleti hakkını helal etsin ve en yakın zamanda dünya kupasını kazandıracağız.' demiştim. Milletimiz, 'Sayın gazim, sana ve takımına hakkımız helaldir.' demişti. Takım halinde bu doğrultuda ve yolda gidiyoruz."

"Geleceğin teminatı gençlerimizle bir araya gelmek istiyoruz"

Şırnak'ta ayağını kaybetmesinin ardından 8 gün tedavi için Diyarbakır'da kaldığını anımsatan Çakmak, o dönemki Diyarbakır ile bugünkü Diyarbakır arasında dağlar kadar fark olduğunu kaydetti.

Futbolun Bursa, İzmir ve İstanbul’dan ibaret olmadığını aktaran Çakmak, burada da umudunu kaybetmiş ve engelli gençlerin bulunduğunu dile getirdi.

Diyarbakır'ın önemli bir şehir olduğunu belirten Çakmak, şöyle devam etti:

"Burada bugün yaptıysak bir başka gün de Ağrı’da ve Şırnak'ta da yaparız. Ampute futbolunun bulunmadığı şehirlere giderek geleceğin teminatı gençlerimizle bir araya gelmeyi arzuluyoruz. Maçlar coşkuyla oynanıyor. Ay-yıldızlı bayrakları Diyarbakır'da sallıyorlar. Büyüyoruz ve 100 milyon olduğumuzda bizim bileğimizi kimse bükemez. Gençlere, 'Bizim gibi mücadele et, pes etme’ sloganı için görsel olarak buradayız."

"Mücadele ettiğimiz sürece güçlü oluruz”

"Yalnızca Engelli kardeşlerimize değil, başka kardeşlerimize de sporu seven Cumhurbaşkanımız, Valimiz ve Bakanlığımız her türlü desteği veriyor. Kardeşlerimiz de inşallah gelecekte çok iyi voleybolcu, basketbolcu ve futbolcu olacaklar." sözlerini kullanan Çakmak, Gece geç saatlere kadar Diyarbakır'da insanların dışarıda dolaşabildiğini, bunların çok önemli gelişmeler olduğunu kaydetti.

Çakmak, "Kenetlenelim ve birlik olalım. Hainlere fırsat tanımayalım. Bu bedelleri ödedik. Dikkat edelim, hainler bizden bazı şeyler almak isteyecektir. Milletimize ve devletimize inanalım. Devlet yanımızdadır. Biz bir olduğumuzda devlet var. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyorum. Mücadele edersek hep beraber güçlü oluruz” açıklamasını yaptı.

“Spor engel tanımaz”

Pendik Belediyesi Ampute Futbol Takımı futbolcusu Deniz Kılıç, Irak’ın kuzeyinde 22 sene önce gazi olduğunu, hayata tutunmak adına ampute futbolla tanıştığını ve 2003 yılından beri bu sporu yaptığını ifade etti.

Ampute Futbol Türkiye Kupası maçlarının Diyarbakır'da oynanması sebebiyle mutlu olduklarını belirten Kılıç, şehre bir ampute takımının çok yakışacağını aktararak şöyle konuştu:

"Diyarbakır'da engelli ve gazi kardeşlerimiz vardır. Bir yerden başlamamız lazım. Gelip bizi görsünler, buralardayız. Spor engel tanımaz. Onlar da ipin ucundan tutarsa herkes yardımcı olur. Burada güzel olur diye düşünüyorum. Hayattan kopmamak lazım. Gözümüzü, kolumuzu ve ayağımızı kaybediyoruz. Fakat yaşamaya devam ediyoruz. Yaşama sevincinin olması gerekiyor. 'İnsanlar ayağını kaybetti' diye köşede oturamaz. Oturmamak da lazım. Hayat mücadelesine bir şekilde devam etmeleri gerekiyor. Köşesine çekilmiş olanlar varsa bizi görmelerini istiyoruz. Milli takımın başarılarına baksınlar.”

Yorumlar (0)