Tel örgüyle çevrelendi: Köylüler koruyor

Siirt'e bağlı Tillo ilçesinde senede yalnızca 15 gün açan ve koparılması durumunda yüklü miktarda para cezası verilen endemik Siirt adaçayı, köylülerce korunuyor.

YAŞAM 03.06.2023, 20:15
Tel örgüyle çevrelendi: Köylüler koruyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık olarak 10 sene evvel ülkemizde yalnızca Tillo'da yetiştiği belirlenen endemik bitkinin olduğu alanı koruma bölgesi olarak ilan etti.

Köylüler, ekiplerle, her sene ilkbahar mevsiminde açan endemik bitkinin yetiştiği mezarlık bölgesini tel ve taş örgüyle çevreleyerek koruma alanına sahip çıkıyor.



Koparmanın cezası 244 bin 315 TL

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Amcalar, bahse konu bitkinin, tür koruma eylem planı çerçevesinde koruma altında olduğunu dile getirdi. 

Amcalar, IUCN kriterleri doğrultusunda yegane yaşam alanına sahip olması ve popülasyonda bulunan birey sayısı sebebiyle nesli kritik tehlike altında olan bitkinin, yalnızca mayıs ayında ve 15 ila 20 gün kadar çiçek açtığını ifade etti.

Koparılması durumunda 244 bin 315 TL cezası olduğunu söyleyen Amcalar, yurttaşlardan adaçayının korunmasına destek olmalarını ve bu ender bitki türüne karşı duyarlı davranmalarını rica etti.

Köy sakinlerinden Sinan İmre ise bitkinin ender bir tür olduğunu vurgulayarak, "Akademisyenler ve biyoçeşitlilik ekibi burada inceleme gerçekleştirdi ve bu türün ülke genelinde yalnızca Siirt'te yetiştiğini saptadı. Böyle olunca ekipler de bitkinin yetiştiği bölgeyi çitle çevreleyerek korumaya aldı. Biz de bu bitkiyi koruyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)