Spil Dağı lalelerini koparmanın cezası 80 bin TL 

Manisa’nın en büyük dağı konumunda olan Spil Dağı’nda yetişen laleleri koparmanın cezası, ters laleleri koparmanın cezasıyla yarışıyor. Bir laleyi koparana 80 bin 460 TL ceza yazılıyor. 

YAŞAM 03.05.2021, 17:42 04.05.2021, 16:26
Spil Dağı lalelerini koparmanın cezası 80 bin TL 

Manisa’nın en yüksek dağı olan 1517 rakımlı Spil Dağı, milli park olarak kategorilendiriliyor ve bu dağda yetişen laleler de milli park koruması altında bulunuyor. Dağda yer alan endemik türlerin ilk sırasında yer alan “Manisa Lalesi”, ilkbaharın başlangıcıyla birlikte dağları kırmızıya bürümüş durumda.

Nesli tükenme tehlikesinde bulunan Manisa Lalesi, her sene yurt içinden ve yurt dışından botanik bilimciler ile fotoğrafçıları ağırlardı. Fakat geçen sene olduğu gibi bu sene de laleler, turistlerden uzakta açtı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında dağcılık faaliyetlerinin kısıtlandığı bölgede şu anda yalnızca yetkililer bulunabiliyor.



1517 rakımda açan en pahalı çiçek 

Manisa Lalesi, endemik tür olması sebebiyle dikkat çekiyor ve “Çevre Kanunu” ile koruma altında bulunuyor. Bu sebeple de laleye zarar veren ve onu koparan kişilere para cezası yazılıyor. Bu çiçeğin bir tanesine bile zarar vermenin cezası, 80 bin 460 TL. Bu çiçeği ticari amaç güderek koparan firmalara ise para cezası katlanarak yazılıyor.



Lalelerin açılışı, tam kapanmaya denk geldi

Manisa Lalelerini fotoğraflamak üzere Spil Dağı’na çıkan gazeteci Turgay Duyar, şu cümleleri kurdu: "Manisa Laleleri bu sene tam kapanma döneminde açtı. Laleler, 2 senedir turistlerden gizli açıyor. Pandemi sebebiyle buralara ziyaretçi kabul edilmiyor. Bu yıl tam kapanma dönemine denk gelen açılış olayını gazeteciler ve görevliler dışında kimse göremeyecek. Biz de fotoğraflarını çekerek bu durumu duyurmaya çalışıyoruz.”



“Spil Dağı Milli Parkı, en önemli alanlarımızdan”

Milli Parklar ve Doğa Koruma Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Spil Dağı ve Manisa Laleleri hakkında şöyle konuşuyor: “Spil Dağı Milli Parkı, ülkemizdeki 45 milli parktan belki de en önemlisi. Bu parkın rakımı 1517 metre. Manisa’da olan ve İzmir metropolüne oldukça yakın bir park. Parkımızda yıldı atları ve Manisa Laleleri olmak üzere toplamda 120 endemik tür bulunuyor. Türklüğün ve Osmanlı İmparatorluğu’nun simgelerinden olan Manisa Laleleri, nisan sonu ve mayıs başında açıyor. Ülkemizde açan 14 çeşit lale arasında Manisa Lalesi oldukça önemli bir yere sahip. Fakat şu anda bu nesil tehlikede.” 

Yorumlar (0)