Şırnak'taki yavru maymunlara isim verilecek

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda bir otomobilde yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu belirlenen 2 makak maymunu yakalandı. Yavrulara anketle isim verilecek.

YAŞAM 27.10.2019, 15:46
Şırnak'taki yavru maymunlara isim verilecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayvanat Bahçesi, yakalanan yavru maymunları sağlık kontrolünden geçirdi. Habur Sınır Kapısı'nda bir otomobilde 5 gün önce bulunan maymunlar, Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne nakledildi.

Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, Habur Sınır Kapısı'nda yakalanarak el konulan 2 yavrunun türünün inceleme sonucunda "makak" olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Yavrular bakım altında

Biri dişi, biri erkek olan yavru maymunların yaklaşık 1,5-2 aylık olduklarını belirten Özsöyler, "Yavrular bize getirildikten sonra kan tahlillerini yaptık, akciğer filmlerini çektik. Tüm kontrolleri burada yapıldı. Hayvanlar gümrükten geçerken yolda biraz hırpalanmışlar. Bu nedenle onları yoğun bakım ünitesine almıştık. Burada gerekli bakımlarını yaptık. Şimdi de küçük bir kafese geçtiler. Burada bakıcıları onları günde 4-5 kez çeşitli meyvelerle, protein yönünden zengin süt ve gıdalarla besliyorlar." dedi.

Celal Özsöyler, yaban hayvanlarının evde beslenmek için uygun canlılar olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Yaban hayvanlarının mutlaka doğal ortamlarında ya da hayvanat bahçelerinde olmaları gerekir. Bu tür hayvanların ev ortamında bakılması yasal değildir, cezai müeyyideleri vardır. Bu hayvanlar 20-25 kilograma kadar büyüyorlar. Bizde de büyümüş olan bireyler var ama bu yavrular henüz çok küçük oldukları için belli bir olgunluğa erişene kadar bakımlarını biz yapacağız. Bunların büyümeleri 1,5-2 yılı bulur."

İlerleyen zamanlarda hayvanat bahçesinin yeni üyeleri için isim bulunması adına bir anket çalışması yürüteceklerini belirten Özsöyler, yavruların isimlerinin ziyaretçiler tarafından Zooloji ve Doğa Müzesi, akvaryum ve kuş cennetine konulacak isim defterine yazılan isimler arasından belirleneceğini ifade etti.

Yorumlar (0)