Önce ifşa ettiler, sonra özür dilediler

Çin'in Suzhou şehrinde yerel yöneticiler, pijamalarıyla sokağa çıktıkları için 7 kişinin fotoğraf, isim, kimlik numarası gibi bilgilerini teşhir etmişti. Yetkililer bu yedi kişiden özür diledi.

YAŞAM 22.01.2020, 09:55
Önce ifşa ettiler, sonra özür dilediler

Sokağa pijamayla çıktıkları gerekçesiyle yedi kişiyi ifşa eden yetkililer, Çin genelinde yapılan "en medeni şehir" yarışmasına başvurduklarını söyleyerek sokağa pijamayla çıkmanın "ayıp" olduğunu iddia etti. İnternet sitesinde yapay zekâ kullanan güvenlik kameralarıyla belirlenen yedi pijamalı kişiyle beraber banklarda yatan kişilerin fotoğraf ve bilgileri de paylaşıldı.

Belediyenin internet sitesinde "gayri medeni" davranışlar sergiledikleri ileri sürülen bu kişilerin fotoğrafları, adları ve kimlik numaralarıyla beraber başka kişisel bilgileri de yayımlandı.

"Hak ihlali yapıldı"

Yapılan ifşa paylaşımı sosyal medya üzerinde ciddi tepki alırken, pek çok kullanıcı vatandaşların mahremiyet hakkının ihlal edildiğini savundu.

Büyüyen tepkiler sonrasında sitede yayımlanan özür açıklamasında, "Bu tür gayri medeni davranışları sona erdirmek istedik. Tabii kent sakinlerinin mahremiyetini de korumalıyız." ifadeleri yer alırken bundan sonra teşhir edilecek davranışlara konu olan vatandaşların fotoğraflarının buzlanacağı söylendi.

Suzhou'da yerel yönetim önceki yıl da "gayri-medeni" davranışlar gösteren kişilerin fotoğraflarını çekip gönderenlere 10 yuan (yaklaşık 8,5 lira) ödül koymuştu.

Çin'de bulunan güvenlik kamera sistemlerinin büyük çoğunluğu yapay zekâya bağlı olduğundan dolayı, kayıt esnasında görüntülenen kişilerin kimlik bilgileri de belli oluyor.

Yorumlar (0)