Meteoroloji'den haritalı uyarı: Kutup soğukları geliyor

Türkiye’yi etkisi atına alacak yağışlara ilişkin Meteoroloji ve uzmanlardan peş peşe uyarılar yapıldı. Ülke geneli çok sert bir soğuk hava sisteminin etkisine girerken, özellikle Çarşamba günü neredeyse tüm yurtta kar ve sağanak beklendiği kaydedildi.

YAŞAM 08.01.2024, 08:38 Şeyda Gül
Meteoroloji'den haritalı uyarı: Kutup soğukları geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 8 Ocak Pazartesi haftanın ilk gününe ilişkin yayımladığı hava tahmin raporunda 16 kentte yaşayan vatandaşları sarı kodla uyardı. Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, İzmir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak’a yapılan sarı kodlu uyarıda vatandaşlardan olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Buna göre uyarıda, “Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

3 büyükşehirde de yağış bekleniyor

Ankara'da Pazartesi ve yarın kuvvetli yağış etkili olacağı kaydedilen açıklamada, Çarşamba günü karla karışık yağmur beklendiği ve hava sıcaklığı 5 dereceye düşeceği vurgulandı. İstanbul'da ise yarın Anadolu yakasında kuvvetli yağış görüleceği belirtilen açıklamada, Çarşamba günü kentin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur beklendiği ve hava sıcaklığı 5 dereceye düşeceği kaydedildi. İzmir'de ise 3 gün yağmur etkili olacağı ve sıcaklıkların 9 dereceye kadar ineceği açıklandı.

Dondurucu soğuklar geliyor

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının Salı gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak kuzey, iç ve batı kesimlerde hissedilir derecede azalacağı vurgulandı. Salı günü Trakya'dan yurda girmesi beklenen kar yağışının Çarşamba günü İstanbul'a ulaşacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada “Buna bağlı olarak öncelikle bölgemizde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde başlayacak yağışların zamanla tüm bölgede etkili olacağı tahmin ediliyor. 9 Ocak Salı gününden itibaren hava sıcaklıklarındaki azalmayla birlikte yağmur, zamanla Trakya'da ve İstanbul'da karla karışık yağmur, bölgemizin kuzeyinde ve yüksek kesimlerinde hafif kar yağışı şeklinde olması bekleniyor” denildi.

Kar yağışı tüm Türkiye’yi etkisi altına alacak

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hava Tahmin Uzmanı Serdar Yıldırım, kar yağışı beklenen bölgelerle ilgili bilgi verdi. Karadeniz üzerinden gelen yağışlı havayla birlikte yarın öğle saatlerinden itibaren yurdun kuzey batı kesimlerinden başlayarak karla karışık yağmur ve yer yar kar yağışı olması beklendiğini anlatan Yıldırım, kar yağışının yurdun kuzey bölgelerinde daha yoğun hissedileceğini söyledi. Marmara, İç Ege, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklendiğini açıklayan Yıldırım, “Batı Karadeniz’in iç kesimleri Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kuvvetli olma ihtimali yüksek” dedi.

Kutup soğukları geliyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, kente Kasım ayında yağan karın özellikle Pendik, Ümraniye, Beykoz, Üsküdar, Kartal, Silivri, Çatalca, Başakşehir gibi bölgelerinin yüksek kesimlerinde etkili olduğunu hatırlattı. Balkanlar üzerinden gelen yeni soğuk hava kütlesinin önümüzdeki haftayla birlikte Türkiye'ye, Batı Karadeniz ve Trakya üzerinden giriş yapacağını anlatan Özdemir, “Stratosferdeki ısınmanın devam etmesi, kutup girdabının yavaşlamasına ve bozulmasına neden olduğu için kutup soğuklarının Avrupa veya Sibirya üzerinden gelme ihtimali artıyor” ifadelerini kullandı.

Yarın akşam kar bekliyoruz

Kentte yarından itibaren sıcaklıkların düşeceğini aktaran Özdemir, kutup soğuğunun aşağıya doğru çekileceğini belirtti. Yarından itibaren akşam saatlerinde soğuk havayla kar yağışının Trakya'dan giriş yapacağını kaydeden Özdemir, sıcaklıkların ise yarın 10 derecinin altına düşmeye başlayacağının bilgisini verdi. Özdemir, “İstanbul'da yarın akşam itibarıyla kar yağmasını bekliyoruz. Yağış özellikle İstanbul'un yüksek kesimlerinde ve sahil kesiminde kısa aralıklarla görülecek. Rüzgarın kuzey yönüne dönmesiyle yarın İstanbul'da sıcaklık 3 ila 5 dereceye kadar düşecek” dedi.

Yorumlar (0)