Kuyumculardan sahte altın uyarısı! Sahte altın nasıl anlaşılır?

Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma ile beraber sahtecilik de artmaya başladı. Vatandaşların tercih etmiş olduğu yatırımların başında gelen altının gerçeğini ve sahtesini ilk bakışta anlamanın zor olduğu aktarılırken, uzmanlarından altın alacak olanlara dikkatli olunması uyarısında bulunuldu. 

YAŞAM 06.09.2022, 11:58 07.09.2022, 10:23
Kuyumculardan sahte altın uyarısı! Sahte altın nasıl anlaşılır?

İzmir Yeni Foça‘da kuyumcu esnafı olan İbrahim Betus, 'altın alınırken nelere dikkat etmeli, sahte altın nasıl fark edilir?' sorularına cevap verdi.

Sahte altın nasıl anlaşılır?

Betus, “İnsanlarımızın merak ettiği şeylerden biri de sahte altın ile gerçek altın nasıl anlaşılır? Vatandaşlar altın alırken birtakım önemli noktalara dikkat etmelidir. Altının içinde ayarı, TSE Belgesi ve patenti olmalıdır. Fatura talep etmeye ve güvendiğiniz kuyumculardan alışveriş yapmaya dikkat edilmeli” sözlerini kullandı. 

"Altın test yöntemleri var"

Kuyumcuların tecrübeli olmasının dışında birtakım altın testi yöntemleri olduğunu söyleyen İbrahim Betus, “Mıknatıs yönetimi, ayar suyu testi, mihenk taşına sürtme ile altın kesme testleri kuyumcuların sık sık kullandığı yöntemlerdir. Mıknatıs gerçek altını çekmez fakat içinde başka materyaller bulunuyorsa çeker, mihenk taşına sürtmede altın, sarı rengini taş üzerinde bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk ortadan kaybolmaz. Kesme yönteminde, altın kesilerek yeniden ayar suyu ile test edilerek kaplama bulunup bulunmadığı ya da içerisinde başka bir materyal olup olmadığı fark edilir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)