NASA'nın ‘Ay görevi’ bir kez daha ertelendi

Seneler sonra insanlı Ay görevine başlamaya hazırlanan NASA, Orion kapsülünün uzaya fırlatılışını geçen haftaki başarısız denemenin ardından bir kez daha ertelemek zorunda kaldı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.09.2022, 12:30 07.09.2022, 10:23
NASA'nın ‘Ay görevi’ bir kez daha ertelendi

NASA, ‘Artemis’ adını verdiği görevlerle, yıllar sonra yeniden Ay’a insan göndermek için harekete geçti. Bu kapsamda üretilen Orion kapsülü, mürettebatsız ilk deneme görevi olan ‘Artemis 1’ için geçtiğimiz hafta pazartesi günü Ay’ın yörüngesine fırlatılacaktı. Başarısız deneme sonrası cumartesi gününe ertelenen görev, bu kez yakıt sızıntısı sebebiyle pazartesi gününe (dün) bırakıldı. Orion kapsülündeki son incelemelerini yapan NASA uzmanları, fırlatma tarihinin bir kez daha ertelendiğini duyurdu ve bu konuda net bir tarih paylaşmadı. 

2025 yılında Ay’a astronot gönderilmesi hedefleniyor

‘Artemis 1’ görevinin ertelendiğini açıklayan NASA, bir sonraki fırlatma tarihini duyurmasa da sonraki denemenin eylül ayında yapılması bekleniyor. NASA, ‘Artemis 1’ adını verdiği ilk görevde Ay’ın yörüngesine mürettebatsız bir şekilde Orion kapsülünü fırlatacak. Orion kapsülü, ilk görevde Ay’ın çevresinde 1 tur atacak ve bu yaklaşık 6 hafta sürecek. Orion, bu süreci başarıyla tamamladıktan sonra yeniden Dünya’ya dönecek. ‘Artemis 2’ görevinde de benzer bir deneme yapılacak ve eğer ilk 2 görev başarıyla sonuçlanırsa bu kez ‘Artemis 3’ görevinde Ay’a astronot gönderilecek. NASA, proje kapsamında, en erken 2025 yılında Ay’a yeniden astronot göndermeyi hedeflediklerini açıkladı. NASA’nın en büyük hedefi ise 2030’da Ay’dan Mars’a astronot göndermek olarak duyuruldu. 

Yorumlar (0)