Kenya'ya yolculuk...

Afrika'nın en güzel turistik ülkelerinden biri olan Kenya ile ilgili derlediğimiz haberimizi sizlere sunuyoruz.

YAŞAM 24.10.2019, 14:58 27.10.2019, 01:17
Kenya'ya yolculuk...

Kenya, Afrika'nın en güzel turistik destinasyonlarına sahip olan güzel ülkelerden biridir. Ülkede birçok ulusal park, doğa rezervi, dağ, göl gibi doğal alanlar bulunuyor. Gezip görmeden önce mutlaka bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Coğrafi Konumu

Resmî adı Kenya Cumhuriyeti olan ülke Afrika kıtasının doğu kısmında yer alıyor.

Ülkenin bölge coğrafyasına harita üzerinde bakıldığında 5 adet komşusu olduğu görülüyor. Ülkenin sınır komşuları saat yönünde sıralandığında; Etiyopya, Somali, Tanzanya, Uganda ve Güney Sudan’ı görüyoruz. Ülkenin güney doğusunda Hint Okyanusu bulunuyor.

Başkenti

Ülkenin başkenti Nairobi’dir. Başkentte sıcaklık; Temmuz ayında 11 ile 21 santigrat derece arasında hissediliyor. Şubat döneminde ise bu değerler 13 ile 26 santigrat derece arasında gözlemleniyor.

Bayrağının renkleri ne anlama geliyor

Kenya uzun yıllar boyunca sömürge bir ülkeydi. 1963 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, bayraklarını da belirlediler. Kenya bayrağında; siyah, beyaz, kırmızı ve yeşil renkler ve ortasında da Kenya'nın kendi geleneksel kültürünü tanımlayan kalkan arkasında iki mızrak var. Bayrakta bulunan dört renkten Kenya'yı en çok temsil eden yeşil renk, doğanın gücünü (özellikle tarım) ve buna binaen bağlam kazanan yeşilin gelecek hakkında umut vadetmesini, ülkenin ormanları, suları ve vadileri gibi değerlerini temsil ediyor; kırmızı renk, sömürgeciliğe karşı verilen bağımsızlık savaşında dökülen kanı temsil ediyor; siyah renk, ülkenin vatandaşlarının ten rengini; diğer renklerinin şeritlerine göre daha ince şerit ile tasarlanmış beyaz renk ise barışı ve diğer üç özellik arasında geçişi temsil ediyor. İnce beyaz şeritlerin geçişi buradaki üç sembolün arasındaki barışıklığı gösterirken; kalkan ve mızrakların da, bu değerlere zarar vermek isteyen tehditlere karşı savunma önlemini simgeliyor.

Kenya'nın bağımsızlığını kazanması "Mau Mau isyanları"

Kenya'da İngiliz sömürgesine karşı, "Özgürlük Savaşçıları" olarak adlandırılan "Mau Mau" direnişi; yıllarca ülkelerini sömüren, topraklarını ellerinden alan İngiltere'ye karşı bağımsızlık mücadelesinin fitilini verdi.

"Beyazları Dışarı Gönderelim - Afrika'ya Özgürlük Getirelim" manasına gelen "Mzungu Aende Ulaya - Mwafrika Apate Uhuru'nun" kısaltması olan "Mau Mau isyanları". Direnişin etkili isimlerinden Gitu Wa Kahengeri, Kenya halkına köle muamelesi yapılması, topraklarının özelleştirilip İngilizlere hibe edilmesi gibi nedenlerle başlatıldığını söylüyor. Kahengeri, "Onlar gelmeden önce Kenyalılar korkuları olmadan huzur içinde yaşıyordu. Yiyecekleri, hayvanları ve toprakları vardı ama onlar gelince her şeyimizi aldılar. Kenya'ya yerleşen bir Avrupalı 400 hektara kadar devasa arazilere sahipti. Avrupalılar, kendi öz topraklarında hayvanlarını otlatan, tarlasını ekip biçen köylüleri zorla buralardan sürerek topraklarına yerleştiler." sözleriyle direnişin fitilini veren durumun ne olduğunu belirtti.

İklim

Kenya’nın iklimi genel olarak iki bölüme ayrılıyor. Rakımı 1800 metreyi geçen arazilerinde Nisan-Haziran ile Ekim-Kasım aylarında sağanak yağmur geçişleri sıklıkla gözleniyor. Bu yağışlar çoğunlukla öğlen, akşam ve gece vakitlerinde gözlemleniyor ve geceleri oldukça serin olabiliyor. Bu rakıma sahip olan bölgelerde en düşük sıcaklık 10 santigrat derece olarak hissedilen Temmuz ve Ağustos ayları oluyor. Ocak ve Şubat’ta da bu bölgelerin en yüksek hissedilen sıcakları 30-32 santigrat derece olduğu biliniyor.

Victoria Gölü

Victoria Gölü dünyanın en büyük ikinci gölüdür. Ülkenin bir kısmının sınırı olan Victoria Gölü kıyılarında sıcaklık ölçüleri daha yüksek olabiliyor ve şiddetli yağışlar alabiliyor. Bu bölgelerde, yağmur sezonu Nisan ile Haziran aylarında yaşanıyor, Ocak ve Şubat ayları ise kurak geçiyor.

Ülkenin kıyı şeridinde sıcaklık 22 ile 32 santigrat derece arasında ölçülüyor.

Ülkenin sloganı ise Svahilice dilinde, “hep birlikte çalışalım” manasına gelen “Harambee”

1992 yılında kabul edilen anayasanın neticesinde Svalice dili, resmi dilleri arasına eklendi.

Resmi diller haricinde de etnik gruplar arasında, Kikuyuca, Kambaca, Luhyaca, Luoca, Kalenjince ve Turkanaca gibi farklı diller de ülkede konuşuluyor.

Nüfusu

Kenya’nın toplam nüfusu 2018 kayıtlarına göre 49 milyon 397 bin 527. Ülkenin yıllık nüfus artış oranı yıllık yaklaşık yüzde 1,57. Kenyanın ortalama yaşam süresi 2016 yılında 67 olarak hesaplandı. Ülkede çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor.

Etnik gruplar

Kenya’da 40’tan fazla etnik grup yaşıyor. Bunların başlıca çoğunluğu aşağıdaki grafikte veriliyor.

Kenya’da inanç

Ülke nüfusunun yüzde 82,5’i Hristiyan dinine mensup; bu oranın bütünleşiğinde ise katoliklerin oranı yüzde 23,3, Protestanların oranı yüzde 47,7’dir. Diğer Hristiyan mezhebi mensuplarının oranı da yüzde 11,8 civarındadır. İslamiyet ülkenin ikinci yaygın diniyken, nüfusun yüzde 11,1’ine tekâmül ediyor.

Rastafaryanizm

Etiyopya'nın son imparatoru olan ve 1975'te suikasta uğrayan Haile Selassie'nin, Tanrı'nın dünyadaki yansıması olarak gören inanç "Rastafaryanizm". Bu dinin peygamberi de Marcus Garvey adlı, ABD'de ilk siyahi hareketi örgütleyen kişi olarak benimseniyor.

HIV ile mücadele


2019 yılının Birleşmiş Millet AIDS raporuna göre, Ülkede HIV ile enfekte olan 1,6 milyon insan var. Yıllık 25 bin HIV nedenli ölümün görüldüğü Kenya’da her yıl 46 bin kişi HIV ile enfekte oluyor. Kenya, Mozambik ve Uganda ile birlikte dünyada HIV’in en yaygın gözlemlendiği üçüncü ülke. HIV ile enfekte bebek doğumunun yüksek olduğu ülkede, sperm yıkama tekniğiyle HIV ile enfekte olmayan "HIV negatif" bebekler dünyaya getiriliyor ve ülkede bu bilinç yükseliyor.

Sıtma hastalığı yaygın

Diğer sahra-altı ülkelerde olduğu gibi Kenya'da da sıtma hastalığı oldukça yaygın, ülkede sıtma için düzenli sağlık kontrolleri ve kitlesel aşılar yapılıyor. Ülkeye seyahat edeceklerin, sıtmaya karşı önlem alması gerekiyor.

Doğal Güzellikleri

Bitki örtüsü ve yaban hayatı

Kenya’nın bitki örtüsü ve yaban hayatı oldukça çeşitli. Tüm ülke genelinde Safari turları yapılabiliyor, birçok bitki ve hayvan gözlemlenebiliyor.

Afrika mandası

Afrika leoparı

100 yıl sonra ilk defa görüntülenen siyah leopar Kenya'da Şubat 2019'da görüntülendi

Aslan

Afrika fili

Zürafa

Kara gergedanı

Zebra

Goril

Tarihi mekânları

İzciliğin kurucusu Baden Powell'ın tarihi bahçesi

İsa Hisarı

Gedi Tapınakları

Kenya'da moda

Geleneksel kıyafetleri

Geleneksel yiyecekleri

Ugali

Sukuma Viki

Nyoma Coma Ekstravaganza

Mutura

Mandazi

Tilapia balığı kızartması

Mukimo

Kuku paka

Türkiye'ye uzaklığı

Kenya'nın Türkiye'ye karayoluyla uzaklığı 7356 kilometre, bu mesafe arabayla yaklaşık olarak 7 gün 4 saat sürüyor. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, kuşbakışı 4367 kilometre yol gidiyorsunuz, bu da yaklaşık 6 saat 19 dakika sürede tamamlanıyor.

Türkiye'den Kenya'ya seyahat etmek için vize almak gerekiyor

Özellikle safari turlarıyla ve doğal güzellikleriyle turistlerin odağı olan Kenya'ya gitmek için vize almak gerekiyor.

Kenya'ya gidebilmek için minimum umuma mahsus (Bordo) pasaport gerekiyor. Diplomatik(Siyah), Hizmet(Gri), Hususi(Yeşil) pasaportlarlarla, 6 aylık sürede 90 günü aşmayacak şekilde vizeden muaf seyahat edebilirler.

Yorumlar (0)