Almanya'ya genel bakış

Bu haberimizde Almanya'yı tüm özellikleriyle siz okuyucularımız için ele aldık.

YAŞAM 18.10.2019, 18:05 19.10.2019, 10:09
Almanya'ya genel bakış

Resmî adı Almanya Federal Cumhuriyeti olan ve başkenti Berlin olan ülke Orta Avrupa’da yer alıyor.

Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunuyor.

Ortalama Sıcaklığı

Almanya’nın ortalama sıcaklığı 9 santigrat derecedir ancak güneşli günlerde hava sıcaklığı 20 santigrat dereceyi bulabilir, ancak bu bölgelere göre değişiklik gösterir.

Nüfus

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin 2017 sayımlarına göre Almanya’nın nüfusu 82,79 milyon.

Kısa Tarihi

Almanya’nın tarihi ilk olarak, kabileleri MÖ 1800- 500 yılları arası ya da MÖ 4. - 5. yüzyıla dayanan Cermenlerin, Roma İmparatorluğu döneminde, “Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nu” kurmasıyla başlar ve bu imparatorluk 1806 yılına kadar sürer. Kutsal Roma İmparatorluğu’nun ulaştığı sınırlar günümüzdeki Almanya, Avusturya, Çekya, Fransa, İsviçre, İtalya, Netherland ve Polonya’yı kapsıyor. Napolyon savaşlarının ardından, Viyana Kongresi yapıldı ve 1814 yılında “Alman Konfederasyonu” kuruldu. 1864 yılında Otto von Bismarck’ın başarıyla sürdürdüğü Danimarka Savaşı’nda sonra, Avusturya konfederasyon dışında bırakılarak, Kuzey Almanya Konfederasyonu kuruldu. Kurulan bu devlet 1918-1919 Alman Devrimi’yle birlikte beraber cumhuriyetin ilan edilmesiyle “Weimar Cumhuriyeti” olarak isim değiştirdi. İsmin Weimar Cumhuriyeti olmasının ana nedeni, I. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle ayrılan Alman monarşisinin lağvedilerek yerine, millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak üzere toplanılan Weimar ilinin adından geliyor. 27 Şubat 1933’te Reichstag’ın ateşe verilmesiyle; meclis, Hitler hükümetine yasama ile ilgili tam yetki verdi. Bütün yetkileri elinde toplayan Hitler Nazi Almanyası’nı ilan etti ve 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek II. Dünya Savaşı’nı başlattı. Dünya savaşı esnasında içerisinde 6 milyon Yahudi, 3 milyon Polonyalı ve 11 milyon sivilin bulunduğu toplamda 35 milyon insanın hayatlarını kaybetmesine neden olan Nazi Almanya’sı II. Dünya Savaşı’ndan büyük hezimetle çıktı ve ikiye bölündü. ABD güdümündeki Batı Almanya ve Sovyet güdümündeki Doğu Almanya olarak bölünen ülke 1989 yılında duvarın yıkılması ve 1990 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla yeniden birleşti.

Bayrağının renkleri

Almanya bayrağında Fransız İhtilali’nin “Liberté, égalité, fraternité” sloganının etkisi var. Renklerin anlamı sırasıyla “Beraberlik, Hak ve Özgürlük” olarak belirlendi ancak renkleri Napolyon’a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünde yaşadığı sıkıntılarla süregelen, farklı renk askerî üniformaların tek renk siyaha boyanması ve üzerindeki sarı düğmelerin altındaki bez parçasının kırmızı kalması bayrağa rengini veriyor. Bayrağın ortasında gördüğümüz kartal motifi ise sadece resmî kurumlarda kullanılıyor.

Yönetim biçimi

Yönetim biçimi: 1990 yılında federal bir yapıyla birleşen Almanya’nın yönetim biçimi, parlamenter demokrasidir.

Almanya’da asgari ücret 2019 yılı itibariyle 1.557 avrodur ve işsizlik oranı yüzde 3,1’dir. Ülkenin Ağustos 2019’da açıklanan enflasyon oranı ise yüzde 1,7’dir.

İnanç sistemi

Almanya insanının dini inancı marjinal bir oranda Katolik ve Protestan Hristiyanlarından oluşur. yüzde 28 oranıyla Katolik Hristiyanı, yüzde 26 ile de protestan Hristiyanlarından oluşuyor. Ancak hiçbir dine bağlı olmayanların oranı 2018 yılında yüzde 38’e kadar yükseldi.

Doğal Güzellikleri

Bavyera Alpleri

Berchtesgaden Milli Parkı

Garmisch-Partenkirchen

Karaorman

Quedlinburg

Ren nehri

Genel mimarisi

Geleneksel kıyafetleri

Geleneksel yiyecek ve içecekleri

Yorumlar (0)