İşte Akdeniz'in katili

Balon balığı, Akdeniz'in ekolojisini ve ekonomisini bitme noktasına getirdi.

YAŞAM 21.11.2019, 13:23
İşte Akdeniz'in katili

Türkiye ekolojik sistemine göre "yabancı tür" olan ve Akdeniz'de sayıları her geçen gün artan zehirli balon balıkları, Akdeniz ekolojisine ve ekonomisine büyük zarar veriyor.

Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren Dr. Baki Yokeş, balon balığının 5 türü olduğunu belirterek, "Diğer denizlerden gelen balon balıkları daha çok 2000'li yılların başlarında Akdeniz'de görülmeye başlandı ve Akdeniz'de bir anda popülasyon patlaması yaşandı. Hemen hepsi yaygın şekilde Doğu Akdeniz'de görülüyor." diye konuştu.

Balon balığını yiyebilen canlı yok!

Çevre alanında danışmanlık yapan biyolog Dr. Baki Yokeş, balon balığının 2000'li yılların başından itibaren Türkiye, özellikle Doğu Akdeniz için büyük bir problem hâline geldiğini ifade ederek, Akdeniz'de balon balığını yiyen ve tamamen besini ona bağlı, bilinen bir predator tür olmaması sebebiyle balon balığını baskılayacak bir unsur olmadığının altını çizdi.

Biyolog Dr. Baki Yokeş, balon balığının etinin zehirli olmasının yanı sıra küçük ölçekli balıkçıları da olumsuz etkilediğini söyledi. Biyolog Dr. Baki Yokeş şöyle konuştu:

"Balon balığının çok kuvvetli bir çenesi var; oltaları, iğneleri kırıyor; kurşun zokaları koparabiliyor. Tutmak neredeyse imkânsız. Denizin içinde ağ, olta gibi ne varsa, bunların hepsini parçalayabiliyor. Türkiye'deki küçük ölçekli balıkçılık üzerine yapılan bir araştırmaya göre balon balıklarının yıllık yaklaşık 2 milyon avrodan fazla zararı var. Balon balıkları bazı yerlerde olta balıkçılığını tamamen bitirdi. Ağları tahrip ediyor, oradan da ayrı bir zararı var. Balon balıkları, Doğu Akdeniz'in hem ekolojisini hem de ekonomisini büyük zarara uğrattı."

"Balon balığından ilaç üretmeye gerek yok, muadilleri var"

Gündeme gelen önlemlere değinen biyolog Dr. Baki Yokeş, balon balıklarının zehri tetrodotoksinin (TTX) ağrı kesici, uyuşturucu olarak kullanılabildiğini fakat muadilinin çok olduğu bilgisini de verdi.

Biyolog Dr. Baki Yokeş şunları söyledi:

"Bilim insanları ilk defa 1972 senesinde sentezlemişler. Dolayısıyla doğadan toplayıp bundan TTX elde etmek çok ekonomik bir şey değil. TTX'i hayvan kendisi üretmiyor zaten, üreten bakteriler var. Besin yoluyla bu bakterileri alıyor, TTX'i sindirdiği zaman karaciğerde ve bir takım dokularında birikiyor. TTX miktarı mevsimden mevsime, lokal olarak, boyuna göre ve türden türe değişebiliyor. Laboratuvarda sentezlenen bir ilacı doğadan toplamaya çalışmak hiç de ekonomik değil. Ekolojik olarak da sıkıntı olabilir ve bunların soyu tamamen tükenebilir Akdeniz'de. Biz balon balıklarının tamamen yok olmasından yana değiliz. Sadece baskılanması gerekiyor. Dolayısıyla balon balığının ilaç sektöründe kullanılması ekonomik bir yatırım değil."

"Balon balığı eti yenmez"

Biyolog Dr. Baki Yokeş, balon balığının etinin insanlar tarafından tüketilmesinin mümkün olmadığına vungu yaparak şu bilgileri verdi:

"Balon balıklarını ekonomiye kazandırsak o zaman belki üzerinde bir av baskısı olur ama av baskısı oluşturulamıyor. Akdeniz'de balon balığının üzerinde, onunla beslenebilecek bir tür de yok. Ancak daha iyi avlama metotları geliştirilip yakalayıp da azaltmak üzerine gidilebilir. Bu da sürdürülebilir bir şey değil. Türkiye yapsa bile balon balıkları İsrail'de, Suriye'de, Lübnan'da var; balon balıkları İspanya'ya, Kırım'a kadar gitti bazı türleri. Bütün Akdeniz'de var, başa çıkabilmek imkânsız gibi bir şey. Ekonomiyi biraz güçlendirmek, küçük ölçekli balıkçılığa olan olumsuz etkisini azaltmak için daha sağlam avlanma yöntemleri, araçları, gereçleri geliştirilebilir. Balon balıklarına karşı mücadele edilebilir ve balıkçılar avlayabilecekleri türleri avlayabilir."

Balon balığının karaya çıkartılması yasak!

Biyolog Dr. Baki Yokeş, su ürünleri tebliğlerinde balon balığının karaya çıkartılmasının yasak olduğu bilgisini de paylaştı.

Balon balıklarının karaya çıkartılması durumunda kuş, kedi ve köpekler tarafından yenilmesinin hayvanları öldürdüğünün örnekleri anımsatan biyolog Dr. Baki Yokeş, balıkçıların yakaladıkları balon balıklarını açıkta bir yerde denize atmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)