İstanbulda 'Denizanası istilası' havadan görüntülendi: Uzmanlar uyardı

Çanakkale ve İstanbul Boğazı çevresinde yaşanan denizanası istilasının, Kız Kulesi etrafında da etkili olduğu belirtildi.

YAŞAM 14.04.2021, 12:50 15.04.2021, 10:23
İstanbulda 'Denizanası istilası' havadan görüntülendi: Uzmanlar uyardı

İstanbul’da etkili olan ve sahil şeridi boyunca uzanan denizanası istilası, havadan ve sualtından görüntülendi.

Uzmanlar uyardı

Daha önce başta Arnavutköy, Ortaköy ve Beşiktaş sahilleri olmak üzere İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazında görülen denizanası istilası, Kız Kulesi çevresinde de etkili oldu. Havadan görüntüleri çekilen sahil şeridinin, denizanalarının yoğunluğu sebebiyle beyaza büründüğü gözlendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, denizanalarının yoğun bir biçimde birlikte ve ölü görünmesinin çok farklı sebepleri olabileceğini aktardı. Bu nedenler arasında, deniz suyu sıcaklıklarının artışı, iklim değişikliği, kıyılarda yapılaşmasındaki artış gibi faktörler yer alıyor.

Çanakkale’de profesyonel dalgıçlık ile uğraşan Müjdat Turan, denizanası istilasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Denizanalarının düşük oksijenli ve kirli sularda beslendiğine vurgu yapan Turan, önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulundu ve şunları aktardı:

"Bu durum esasen yalnızca vatandaşların değil, genel anlamda bütün devletlerin önlem alması gereken bir konu. Çünkü denizlerdeki ısınma ve kirlilik, hepsi bu sonuçları doğurabiliyor. Denizanalarının çok fazla miktarda artması, denizlerin kirli ve oksijeninin düşük olduğunu gösterir.” 

“Deniz canlılarının birçoğu küresel ısınmadan nasibini alacak”

Denizde yaşayan birçok canlının, küresel ısınmadan nasibini alabileceğini ifade eden Turan, oksjien seviyesinin düştüğünü insanların değil yalnızca deniz canlılarının fark edebileceğine dikkat çekti ve şunları aktardı:

“Denizde oksijenin azaldığını insanlar değil, daha çok deniz canlıları fark edebilir. Örneğin; son aylarda gerçekleştirdiğim dalışlarda denizlerde midyelerin hiç kalmadığını ve öldüğünü fark ettim. Geçtiğimiz günlerde de pinaların çekimlerini gerçekleştirmiş ki onların da öldüğü belirlendi. Bu yaşananların hepsi birbiriyle bağlantılı olabilir ve araştırılması gerekiyor. Ancak görülen o ki midyeler, bitkiler gibi denizde yaşayan canlıların birçoğu küresel ısınmadan etkilenecek gibi görünüyor.”







Yorumlar (0)