İstanbul sanayisinden deprem kaçışı: Hangi kentler tercih ediliyor?

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İstanbul’da meydana gelmesi beklenen muhtemel deprem, bölgede faaliyet gösteren sanayicileri de arazi arayışı içerisine soktu.

YAŞAM 14.03.2023, 09:58
İstanbul sanayisinden deprem kaçışı: Hangi kentler tercih ediliyor?

İstanbul’da sanayicilerin deprem göçü başladı. Sanayicilerin muhtemel bir deprem tehlikesine tönelik daha risksiz alanlara taşınmaya başladığını ifade eden İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu, sanayinin daha iç kesimlere taşınması gerektiğini dile getirdi.

Enflasyon ve deprem

Göçün yoğun bir şekilde Trakya’da bulunan şehirlere yoğunlaşması ile beraber fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiğini söyleyen Muammer Ömeroğlu, “Orta ve büyük boyuttaki işletme sahipleri buradan gitmeyi planlıyor. Birinci sebep deprem tehlikesi bulunsa da yüksek enflasyon gerekçesiyle İstanbul’da hayat maliyetlerinin yükselmesi ile beraber iş gücünde büyük kayıpların meydana gelmesi. İstanbul’da sanayiciler hem deprem hem de enflasyon sorunlarıyla fabrikalarını Anadolu’ya taşımak üzere bölgeler aramaya devam ediyor” dedi.

Sanayi farklı kentlere kayıyor

İstanbul’da muhtemel bir depremin altyapıya sağlayacağı tahribatın, sanayicilerde kaygıya neden olduğunu ifade eden Muammer Ömeroğlu, “Deprem korkusu, geçim zorlukları ve yüksek kira artışları sebebiyle İstanbul’dan çıkış yapılmaya çalışılıyor. Enerji ve iş gücü maliyetlerinde meydana gelen yükseliş sanayicileri de büyük bir oranda zora sokuyor. Deprem sanayicilerin de bir kâbusu haline geldi ve fabrikalar için arsa aramalar başladı. Lojistik açısından sorunsuz, İstanbul’un 300-400 km etrafında bulunan şehirlerde sanayi arazisi arayışlarında artış görülüyor” şeklinde konuştu.

Depremin sonrasında yatırımını Kütahya, Manise, Sivas ve Konya’ya taşıma kararı veren sanayici sayısının yükseldiğine işaret eden Ömeroğlu, “Tek hammadde ile çalışma sağlayan fabrikalar uygun rakamlı sanayi arazisi gördüğü an fabrikasını taşıyor. Fakat çok fazla miktarda hammadde tedariki sağlanan fabrikalar, buradan çok uzağa gitmeyi düşünmüyor. Arsa maliyetleri uygun, altyapısı hazır, devlet teşviklerinden faydalanabileceği, iş gücü ve lojistik sorunlarının yaşanmayacağı şehirlerdeki OSB’lerde yer arama faaliyetleri de devam ediyor. İlk 500’de bulunan bir şirketimiz yatırımını Konya’ya geçiriyor. 6. Bölge teşvikleri sebebiyle Sivas’a gidenler de oldu” dedi.

Yorumlar (0)