İkinci cemre ne zaman suya düşecek? Hangi tarihlerde cemre düşecek?

Havaların ısınmasıyla birlikte bahar mevsimini karşılamak için sabırsızlananlar cemrenin düşmesini bekliyor. Peki ilk cemre ne zaman düştü? İkinci cemre ne zaman suya düşecek? Neden havalar ısınınca ‘cemre düştü’ denir? İşte merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

YAŞAM 24.02.2022, 15:54 25.02.2022, 20:46
İkinci cemre ne zaman suya düşecek? Hangi tarihlerde cemre düşecek?

Şubat ayının sonlarına geldiğimiz bu günlerde hava sıcaklığındaki artışı fırsat bilenler açık havada vakit geçirmenin keyfini yaşıyor. Baharın müjdecisi olan cemrenin düşmesi ise heyecanla bekleniyor. İlk cemre 19 – 20 Şubat’ta havaya düştü. Peki ikinci cemre ne zaman düşecek?

Cemre ne demek?

Arapça bir kelime olan cemre, kor durumunda olan ateş anlamına gelmektedir. Bizler ise cemre kelimesini baharın müjdecisi anlamında kullanırız. Kış mevsimine veda ederken havaların ısınmasıyla birlikte ‘cemre düştü’ diyerek baharın gelişini müjdeleriz. Kısacası cemre, güneş ışınlarının doğayla bir araya gelmesini ve yer yüzüne düşmesini ifade ediyor.

Cemre nereye ve ne zaman düşecek?

İlkbahar mevsimini müjdeleyen cemre, sırası ile 7 gün arayla önce havaya sonra suya ve daha sonra da toprağa düşüyor. Böylece ilk hava sonra su ve en sonda toprak ısınıyor.

İlk cemre

İlk cemre havaya 19 – 20 Şubat tarihinde düştü. Böylece hava sıcaklığında bir artış meydana geldi. Sert ve oldukça soğuk geçen kış akşamları yavaş yavaş son bulmaya başladı.

İkinci cemre

İkinci cemre ise takvimler 26 – 27 Şubat tarihini gösterdiğinde suya düşecek. Cemrenin su yüzeyine düşmesi ile birlikte denizlerde, nehirlerde ve göllerde suyun sıcaklığı artış gösterecek. Bu durum su altında ve su yüzeyindeki canılar için oldukça önemlidir. Çünkü suda ki değişimi fark eden canlılar göç etmeye ve çoğalmaya başlayacak.

Üçüncü cemre

Son ve üçüncü cemre ise 5 – 6 Mart tarihinde toprakla buluşacak. Bu buluşma çiçeklerin açmaya ve tohumların yeşermeye başlaması ile artık bahar mevsiminin başladığının habercisi olacak. Cemre’nin toprağa düşmesi tarım ve hayvancılık çalışmaları için oldukça önemli.

Kültürümüzde cemrenin önemi

Kültürümüzde de bahar mevsiminin gelişi oldukça kıymetlidir. Bu dönemler de çok eski tarihlerden beri çeşitli kutlamalar yapmışızdır ve yapmaya devam ediyoruz. Her yıl bahar ayının gelmesiyle halk arasında Nevruz kutlamaları büyük bir sevinçle karşılanır. Divan edebiyatını incelediğimiz zamanda cemre düşmesinin kültürümüzdeki izlerine rastlamak mümkün. Divan şairleri cemrenin düşmesiyle birlikte ‘cemreviye’ adı verdikleri kasideler yazmıştır.

Nevruz Bayramı ne zaman kutlanacak?

'Yeni' anlamına gelen ‘Nev’ ve 'gün' anlamına gelen ‘ruz’ kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan nevruz, ‘yeni gün’ anlamına gelmektedir. Türk dünyasında, Orta Asya’da ve Balkan ülkelerinde asırlardır coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı, yeni bir yılın başlangıcı, bahar mevsiminin müjdecisi ve doğa bayramı olarak kabul görmüştür. Evrendeki tüm varlıklar için diriliş ve uyanış günü olan Nevruz Bayramı, kuzey yarımkürede gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart’ta kutlanır.

Nevruz Bayramı nasıl kutlanır?

Yeni bir yılın başlangıcı olarak görülen Nevruz Bayramında, asırlardır süre gelen bazı gelenekler uygulanmaya devam etmektedir. Kimi inanışa göre Nevruzda ateşten ve sudan atlayanlar ile yıkananalar günahlarından arındığını kabul ediyor. Bu gelenek günümüzde Nevruz Bayramının coşkulu kutlamalarının arasında gerçekleşmeye devam ediyor.

Bunun dışında kutlamalarda yumurtalar boyanıp tokuşturuluyor, bir yandan şarkılar söyleniyor bir yanda da danslar ediliyor, şairler bu şenlik kutlamalarında şiirlerini okuyor ve eğlenceli spor müsabakaları yapılıyor. Bir rivayete göre Türk kültüründe nevruz günü kurtuluş günü olarak kabul edilmektedir. Yani Ergenekon’dan çıkış tarihi nevruz günü kabul edilmektedir. Bu yüzden Nevruz Bayramı’nda Ergenekon’dan çıkışı kutlamak için demir dövülür.

Nevruz Bayramı’na özel olarak hazırlanan ve 7 farklı yemeğin bulunduğu ‘Nevruz Sofrası’ ise unutmamak gerek. Sevdikleri ile bu ziyafet sofrasında bir araya gelenler yeni yılın bolluk ve bereket içinde geçmesi için dua ediyor.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)