Güzellik standartlarına karşı yeni Barbie koleksiyonu!

Barbie bebeklerin üretici firması Mattel, tek tip güzellik algısına yönelik eleştirilerin ardından yıllar içerisinde farklı renk ve bedenlerde Barbie bebekler üretmişti. Mattel'in ürettiği yeni koleksiyonun çoğunluğu siyahi bebeklerden oluşuyor.

YAŞAM 27.02.2020, 15:06
Güzellik standartlarına karşı yeni Barbie koleksiyonu!

Mattel, üretilen yeni 10 Barbie bebeği tanıttı.

Barbie bebeklerle oynayan çocuklara, güzel olmak için sarışın, mavi gözlü, ince belli ve kıvrımlı olmak gerektiği algısını yerleştirdiği için eleştiri oklarının hedefi olan Mattel, güzellik algısı dayatmalarına karşı, çeşitliliği ön plana çıkaran yeni bir oyuncak koleksiyonu hazırladı.

Daha önce siyahi, Asyalı ve meslek sahibi bebekler de üreten firma, en son vitiligolu, protez bacaklı, tekerlekli sandalyeli ve saçı olmayan bebekler üretmişti.

Bu kez ise Mattel, Afrika kökenli bebeklerin çoğunlukta olduğu yeni bir koleksiyon çıkardı. Koleksiyon, ABD'de "Siyah Tarih Ayı" ya da "Afro-Amerikan Tarih Ayı" olarak bilinen şubat ayında çıktı.

Yeni koleksiyon için kostüm tasarımcısı Shiona Turini ile çalışan Mattel, Barbie bebekler için farklı saç stilleri, farklı ten renkleri ve farklı tipleri oluşturdu.

Barbie, kısa bir zaman önce 40. yıldönümü için ürettiği ilk siyah bebeği ise yeniden satışa çıkardı.

Tektipleştirilmiş güzellik algısını dayatan Barbie bebek anlayışına karşın 2018'de gerçek kadınlardan ilham alarak yeni oyuncak bebekler üretilmişti. Bu koleksiyonun içinde ise Türkiye'den ünlü yazar ve oyuncu Gülse Birsel ile, milli sörfçü Çağla Kubat, Meksikalı feminist ressam Frida Kahlo, beden aktivisti Ashley Graham, kadın astronot Samantha Cristoforetti gibi ilham veren isimler bulunuyordu.


 

Yorumlar (0)