Gaziantep mutfağı, kapılarını tüm dünyaya açıyor

Gastronomi şehri olan Gaziantep'te, 16-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek GastroANTEP Kültür Yolu Festivali'nde şehrin simge lezzetleri, yerli ve yabancı şefler aracılığı ile tüm dünyaya tanıtılacak.

YAŞAM 14.09.2023, 12:34
Gaziantep mutfağı, kapılarını tüm dünyaya açıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, ABD, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerden Michelin yıldızlı şefler de katılacak.

Festival kapsamında kentte yetişen birçok coğrafi işaretli ürün ile yemek yapacak olan şefler, hem yemeklerini hem de hem gastronomi şehrinin ürünlerini dünyaya tatma fırsatı bulacak.

Gastronomi şehrindeki ustalardan ise yemeklerin yapım aşamalarının inceliklerini öğrenecek olan şefler, bu yeni lezzetleri kendi ülkelerinde tanıtacak.

Festivale ilişkin açıklama yapan Gaziantep Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Oya Özkanlı, şehri tanıtmak için 2015 yılından bu yana birçok farklı çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"Bizi dünyaya tanıtacak önemli bir etkinlik"

En önemli tanıtımın ise GastroANTEP Kültür Yolu Festivali olduğunu vurgulayan Özkanlı, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Dünya çapında ünlü şeflerin buraya gelip katkıda bulunması ve buradan da kültürümüzü alıp kendi ülkesine götürmesi bizi dünyaya tanıtacak önemli bir etkinliktir. Gaziantep'in birçok yemeği tescil almıştır. Her geçen gün tescillenen yemek sayısı artmaya da devam ediyor. Bu yemeklerin özelliği ise bu yörede yetişme imkanı bulan coğrafi işaretli ürünlerden yapılmasıdır. Festival katılan şeflerimiz önce söz konusu ürünlerimizi burada tanıma imkanı buluyor. Örneğin, Oğuzeli'nde yetişen patlıcandan tutun da Araban'da yetişen sarımsağa dek birçok ürün ile yapılan yemekler burada tanıtılıyor. Hatta şeflerimiz bu malzemeler ile kendi mutfaklarına özgü yemekleri de uyarlıyor. Yöreye ait ürünlerin bu şekilde kullanması ise bize gurur veriyor."

"Yemeklerle Gaziantep'i dünyaya tanıtıyoruz"

Festivallerin kentler için oldukça önemli bir tanıtım aracı olduğunu söyleyen Özkanlı, aynı zamanda festivallerin şehre ekonomik katkılarının da olduğunu söyledi. Yemek aracılığı ile Gaziantep’i tüm dünyaya tanıttıklarını vurgulayan Özkanlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Şefler, bu şekilde iletişim sağladığı ve ulaştığı tüm networklerde buranın tanıtımını yapmış oluyor. Bundan daha hızlı bir tanıtım düşünülemez. Turizm açısından da bu durumun büyük getirisi var. Turizmin dışında kültürümüzün aktarımı açısından festivaller önem taşıyor. Böylece biz sadece yemekle değil kültürümüz ile de nasıl bir olguda olduğumuzu tüm dünyaya tanıtmış oluyoruz. Yemek aslında sadece bir araç. Yemeğin olmadığı Hiçbir zaman dilimi yok. İnsanın beslenmesi zorunluluk ve kaçınılmaz olduğuna göre bu beslenme ile birlikte yemek de bir ritüel haline dönüşüyor. Yemek aracılığı ile Gaziantep'i dünyaya tanıtıyoruz."

"Bu festival ülkemiz için önemli bir kilometre taşıdır"

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atınç Olcay ise festivallerin Gaziantep’in tanıtımında çok önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Gaziantep mutfağının önemli bir yerde olduğuna vurgu yapan Olcay, "Şehrimize dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler gelecek. Onlar burada ülkelerine ait geleneksel yemeklerini yapacak. Michelin yıldızlı şeflerimiz hazırladıkları özel prezantasyonlarını Gaziantep halkına sunacak. Bu da tüm dünyada ses getirecek. Böylesine önemli şeflerin böyle bir coğrafyada, böyle bir şehirde profesyonel bir festivalle bir araya gelmesi hem ülkemizin dünyada tanınması hem de ülkemiz için çok önemli bir kilometre taşlarıdır" şekilde konuştu.

Yorumlar (0)