Evvabin namazı nedir? Evvabin namazının vakti ne zamandır? Evvabin namazı ile ilgili ayetler ve hadisler nelerdir?    

Evvabin namazı nedir? Evvabin namazının hükmü nedir? Evvabin namazının vakti ne zamandır? Evvabin namazı ile ilgili ayetler ve hadisler nelerdir?

YAŞAM 17.12.2020, 14:19 Hanife
Evvabin namazı nedir? Evvabin namazının vakti ne zamandır? Evvabin namazı ile ilgili ayetler ve hadisler nelerdir?    

Evvabin Arapça’da “evvab” kelimesinin çoğuludur. Evvab kelimesi kelime anlamı olarak işlediği bir günahtan ötürü hemen tevbe ve istiğfar eden kişi demektir. Tevbe ve istiğfar edenlerin namazı anlamına gelen “evvabin namazı” Akşam namazından sonra kılınan toplamda altı rekatten oluşan bir namazdır. Bazı hadislerde kılınacak altı rekatlık bir evvabin namazının on iki yıllık ibadete denk kılınacağı buyrulmaktadır.  Evvabin kelimesi Kur’an’da Sa’d Suresi 17 ve 19. Ayetlerde Kaf Suresinde de 32. Ayette geçmektedir. Bu ayetlerdeki manası ise “yönü Allah’a dönük” demektir. Kaf 32’da “Biz Davud’a (oğlu) Süleyman’ı Bahşettik. ( Süleyman) ne güzel bir kuldu! Çünkü o daima (teşbih ve ibadet ile) Allah’a yönelirdi. 



Evvabin Namazı’nın Vakti

Evvabin kelimesi ile bu şekilde buyrulmuştur. Bazı alimler evvabin namazının vaktinin kuşluk vakti olduğunu söyleseler de çoğu hadiste evvabinin vaktinin akşam ile yatsı arasında olacağı söylenmiştir. 

Hz. Muhammed (s.a.v) şu şekilde buyurmuştur. “Kim Akşam namazından sonra insanlarla arasında kötü bir şey konuşmaksızın altı rekat namaz kılarsa (kıldığı bu altı rekat) onun için on senelik ibadete denk kılınmıştır.” (et- Tirmizi, salat, 202)
Gene hadislerden öğrendiğimiz şekliyle bu namazı kılan kişinin günahları denizköpüğü kadar bile olsa affolunur, buyrulmuştur. 

Akşam namazından sonra altı rekatlık (evvabin) kılan kişi cennetle ödüllendirilmiştir. (Tahtavî,  Merakı’l-felah, s.317)
 



Bir gün Hz Huzeyfe’den naklediliyor ki; kendisi Hz. Peygamber (s.a.v) ile akşam namazı kılmış ve daha sonra Efendimiz (s.a.v) yatsıya kadar namaz kılmaya devam etmiştir. (İbn Hanbel, Müsned, 5/392)

Sahabeden Selman-ı Farisi’nin rivayetine göre ise Efendimiz şöyle demiştir; Kim akşam ve yatsı arasındaki namaza müminlerin dikkat etmesi gerektiğini buyurmuş ve bu namazın gün içerisinde yapılmış olan hoş olmayan işlerin (günah olan işlerin), (evvabin) kılınca giderileceğini buyurmuştur. (Abdurrezzak, Muasannef 3/44, Kenzul-Ummal 8/387.)



Evvabin Namazının Hükmü; 

Hanefilerin de içinde bulunduğu bir grup İslam Alimi evvabin namazının vaktini akşam namazından sonra kılınması uygun bulunan sünnet veya mustehab olan nafile bir ibadet olarak nitelendirmektedirler.

Yorumlar (1)
Sariye Torun 3 yıl önce
MAŞAELLAH RABB'İM razı olsun çok güzel konuları işliyorsunuz Rabbim devamını getirsin