Erzincan'da kurban satıcıları dolandırıcılara karşı bilgilendiriliyor

Kurban Bayramı’na az bir süre kala Erzincan’da kurulan kurbanlık pazarında satış yapan vatandaşlar, sahte para, dolandırıcılık ve yankesicilik gibi suçlara yönelik polis ekipleri tarafından bilgilendiriliyor.

YAŞAM 07.07.2022, 11:46 08.07.2022, 15:18
Erzincan'da kurban satıcıları dolandırıcılara karşı bilgilendiriliyor

Kurban Bayramı’na birkaç gün kala Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kurban satıcıları dolandırıcılığa ve yankesiciliğe karşı uyarılıyor.

Kurban hırsızlığı, dolandırıcılık ve sahte paraya dikkat!

TDP ekipleri Kurban Bayramı öncesinde Erzincan-Sivas yolu üzerinde yer alan kurban pazarında satıcılar ile kurbanlık almak isteyenleri dolandırıcılığa karşı broşür dağıtarak bilgilendirmeye devam ediyor. Özellikle kurban hırsızlığı, sahte para, yankesicilik, tırnakçılık ve dolandırıcılık konularına ilişkin dikkat çeken polis ekipleri ayrıca satıcıların şüphe duydukları araçların plakalarını almalarını, ücretini almadan da hayvanları asla teslim etmemeleri gibi durumlar ile ilgili uyarılarda bulunuyor.

Polisler, sahte paranın nasıl ayırt edileceğini anlattı

Şüpheli herhangi bir durumlarla karşılaştıklarında hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi vermeleri gerektiğini söyleyen TDP ekipleri, sahte paranın gerçek paradan ayırt edilmesini kolaylaştıran bazı pratik önerileri de besicilere anlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili video yayınladı

Diğer yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri sahte paranın gerçek paradan nasıl ayırt edileceği hakkında, sosyal medya kanalları üzerinden animasyon olarak hazırlanmış bir video da yayınladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp yayınlanan animasyon videonun içeriğinde şu açıklamalara yer verildi: "Merhaba. Ben Polis Memuru Kemal. Kurban Bayramı’na az bir süre kalan bu günlerde sizlere sahte paranın gerçek paradan nasıl ayırt edileceğine dair birkaç tane ipucu vermek istiyorum. Paranın üzerindeki emniyet şeridi, bütün banknotlarda kâğıda gömülü halde yer alır. Banknotu ışığa doğru tuttuğumuz da banknot değeri ile 'T' ve 'L' harflerini görebilmemiz gerekiyor. Filigran ise paranın ön yüzünde bulunur ve sol tarafta yer alır. Filigran, paranın ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren rakamlardan meydana gelir. Banknotu ışığa tuttuğunuzda her iki yüzden de hem Atatürk portresini hem de rakamları görebilmelisiniz. Holografik şerit olan folyo, banknotların ön yüzünde, sağ tarafta bulunur ve tasarımı ile uyumlu bazı çeşitli görsel motifler de bu kısımda yer alır. Holografik şerit folyonun üzerinde TL ile paranın kupür değeri bulunur. Parayı hareket ettirdiğimizde renkli ve parlak yansımalar olduğunu görmek gerek. Gizli görüntü ise portrenin hemen sağ alt tarafında bulunur ve yedigen bir şeklin içinde yer alır. Banknota yatay göz hizasından bakıldığınız da kupür değerini gösteren gizli görüntüyü görebiliriz. Rengi değişen şerit de paranın arka yüzünde bulunur. Renk değiştiren şerit üzerinde TL ile paranın kupür değeri bulunur. Para hareket ettirildikçe bu kısımda yarı şeffaf sarı bir yansıma olur. Kabartma baskıysa banknotların ön yüzündeki Atatürk portresi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ibaresi olan bazı bölümlerde yer alır."

Yorumlar (0)