Engelli kızı için evinin dışına asansör yaptırdı

Mersin’de yaşayan 65 yaşındaki baba, akciğer sertleşmesi hastalığı nedeniyle nefes alamayan ve makineye bağlı olarak yaşamını sürdüren yüzde 85 engelli kızının hastaneye gidip gelmesini sağlamak için 3 katlı evinin dışına asansör yaptırdı. 

YAŞAM 03.12.2019, 11:34 03.12.2019, 11:37
Engelli kızı için evinin dışına asansör yaptırdı

Mersin'in merkez Toroslar ilçesinde yaşayan baba Süleyman Bulut, 44 yaşındaki resim öğretmeni kızı için herkes tarafından takdir edilen bir davranış sergiledi. İstanbul'da öğretmenlik görevini yürütürken 2014 yılında akciğer sertleşmesi hastalığına yakalanan, her geçen gün durumu kötüye giden ve son iki aydır artık oksijen makinesine bağlı yaşamını devam ettiren kızı Aysemin Bulut için, 3 katlı evinin dışına asansör yaptırdı. Kızının yürüyünce kötüleşmesi sebebiyle evine asansör yaptıran baba, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Kızının durumu ve asansöre ilişkin önemli açıklamalarda bulunan baba Süleyman Bulut, 2014'te doktora gittiklerini ve kızının akciğerinde bir leke olduğunu belirtti. Bu nedenle biyopsi yapıldığını aktaran Bulut, "Biyopsiden sonra her atakta kızım kötüleşti. Ancak psikolojisi bozulmasın diye, doktorlar okula devam etmesini önerdi. Bir süre daha okula devam etti ancak son olarak iyice kötüleşti ve ben yanına gittim." dedi. 

Baba Bulut, Ankara'ya gittiklerini ve akciğer nakli için müracaatta bulunduklarını belirterek, "Mersin'e kızımı getirdim. İlk dönemlerde merdivenleri falan 5'lik cihazıyla çıkıyordu. Halk eğitimde hem kendi bir şeyler öğreniyordu hem de bir şeyler öğretiyordu. Ondan sonra bir atak daha geçirdi ve hiç gidemez oldu. 5’lik cihaz yetmez oldu, 10’luk cihaz satın aldık." şeklinde konuştu. 

"Artık ambulans istemiyorum"

Eskiden belediyeden ambulans istediklerini aktaran Bulut, "Belediye güzel bir hizmet veriyor ama ambulansta çalışanların güzel bir eğitimden geçmesi lazım. Sonunda kendim arabama cihaz taktırdım. Artık ambulans istemiyorum. Arabamla kızımı hastaneye götürüp getiriyorum. Fakat bu sefer de asansör gerekli oldu. Borç harç asansörü de yaptırdık. Şimdi onunla rahat inip çıkıyor, onda da sandalyeye oturuyor. Cihazlardan oksijen almaya devam ediyor. Sonra arabaya binip hastaneye götürüyoruz." açıklamasında bulundu.

"Engelliler dernekleşsinler"

Bulut, kendilerine elektrik hususunda destek vermeleri için yetkililereçağrıda bulunarak, "Kızım 2 bin 700 lira maaş alıyor, bunun bin lirasını elektriğe veriyor, 100 lirasını suya veriyor, yani şu evde benim yanımda yaşamasa zor duruma düşecek. Elektrikler kesildi mi yukarı da jeneratörümüz var koşarak onu çalıştırıyorum. Onu çalıştırmazsak eğer hemen komaya giriyor. Cihazı da devlet karşılamıyor ona 10 bin lira para verdik. Onun dışında medikal ürünlerinin çoğunu da yine kendi paramızla alıyoruz. Elektriğe sosyal güvenlikten 200 lira yardım yapılıyormuş o da 500 lira maaşın altında olursa öyle yapılıyormuş. Asansörü borç harç yaptırdık. İyi ki evimiz var, çocuğun, benim maaşım var. Yoksa daha kötü duruma düşebilirdik. Engellilere çağrım şu: Dernekleşsinler, dernek vasıtasıyla birbirlerine yardımcı olsunlar." ifadelerini kullandı. 

Aysemin Bulut, geçmeyen öksürük nedeniyle doktora gittiğini ve kendisine ilk olarak astım olduğunun söylendiğini ifade etti. 

Öksürükler sürünce başka bir doktora gittiğini aktaran Bulut, "Biyopsi yaptılar ve kortizon tedavisine başladılar. Yurt dışından bir ilaç geldi ancak o da fayda etmedi. Şimdi oksijene bağlıyım, oksijen tedavisi alıyorum. Önceden daha iyiydim, taşınabilir bir cihazım var onunla gidip gelebiliyordum her yere. Şimdi ataklardan dolayı böyle oldum. Evimiz 3 katlı evden hastaneye giderken inemiyordum. Asansör yaptırdık. Hastaneye daha rahat gidebiliyorum artık. Yetkililerin bizleri görmesini, yardımcı olmasını istiyorum." dedi. 

"Medikaller çok pahalı, devlet karşılamıyor"

Elektrik konusunda yardım beklediklerini kaydeden Bulut, "Mesela oksijen almada kullandığımız hortumları karşılasınlar. Medikaller çok pahalı onları devlet karşılamıyor. O yüzden o konularda yardım yapılabilir. Ben şimdilik alabiliyorum ama alamayanlar da var." diye konuştu. 

Yorumlar (0)