Elektrik hatlarında görülen rengarenk toplar ne anlama geliyor?

Elektrik hatlarının arasında görülen ve adeta havada asılı kalmış bir top görüntüsünü andıran renkli plastik topa benzeyen maddelerin hangi maksatla kullanıldığını biliyor musunuz? Gelin bu yazıda konunun detaylarına bakalım.

YAŞAM 28.11.2022, 12:07 29.11.2022, 09:35
Elektrik hatlarında görülen rengarenk toplar ne anlama geliyor?

Çoğu kez bir yolculukta eğer dikkat ettiyseniz elektrik tellerinin arasında takılı kalmış topa benzeyen cisimlerin sarktığını görmüşsünüzdür. Bu toplar görülenin aksine yalnızca elektrik hatları üzerinde de değil telefon hatlarında da görülebiliyor ve oldukça önemli bir görevi var.

Bilindiği üzere uçaklar gökyüzünde çok yüksek bir irtifada seyrederler. Mesela ticari jetleri düşündüğümüzde, yerden yaklaşık 35-40 bin fit yüksekte uçuş yaparlar.

Alçak uçuşlar

Askeri uçaklar ise operasyonel gereksinimlerine bağlı bir şekilde değişik irtifalarda seyredebilirler. Yere çok yakından uçmak, kuleler, yüksek binalar ve hatta ağaçlar gibi yerde yer alan nesnelere çarpma tehlikesi meydana getirir. Bununla beraber yerdeki şeyler tarafından da görüş alanınıza engel oluşturabileceği için ileriyi görmeniz mümkün olmaz.

Bununla beraber dünyanın herhangi bir yerindeki bir uçuşta, yere çok yakın şekilde uçmanız gereken iniş ve kalkış alanları da yer alır.

Yapılan araştırmalarda birçok uçak kazasının iniş veya kalkış sırasında yaşandığı görülebiliyor. Uçaklar yere, kalkış ve inişte çok yakın uçtuğundan dolayı havacılık uzmanları tarafından istenmeyen bir olay ihtimalinin en aza indirildiğinden emin olunmak durumunda kalınıyor.

Uçaklar için kablolar büyük bir tehlike

İletişim kabloları veya enerji nakil hatları, kokpitin içerisinden fark edilmeyecek kadar ince olmaları sebebiyle iniş ve kalkış esnasında uçaklar için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Bununla beraber renkler de arka plana karışacak düzeydedir. Bu ise düşük ışıkta pilotların bu renkleri fark etmesi hususunu daha da zorlaştırır.

Tellerde asılı duran toplar ne işe yarar?

Genel olarak elektrik hatlarından sarkan bu toplara hava işaret topları denmektedir. Bu topların amacı orada bir tel yer aldığını işaretlemektir. Daha basit bir anlatımla bu rengarenk toplar alçaktan uçan pilotların topları görüp orada tel olduğunu pilotlara iletir.

Bununla beraber bu yerleştirilmiş olan topların yeteri kadar büyük (çok yüksekten görülebilecek kadar) olması gerekiyor. Bundan dolayı hava topları uzaktan gözlemlenebilecek kadar büyük ve ayırt edici bir şekle (silindirik veya küresel) sahiptir.

Topların rahat bir şekilde fark edilmesi için ise genelde kırmızı ve beyaz, turuncu gibi renklerde işaretlenirler. Toparlamak gerekirse, hava işaret topları son derece basittir. Fakat dikkat çekici düzeyde etkileri vardır.

Yorumlar (0)