Ekmek paralarını defne ağaçlarından çıkarıyorlar

Osmaniye'ye bağlı Sumbas ve Kadirli ilçelerinde orman köylüleri, ekmek parasını ağaçlardan defne yaprakları toplayarak çıkarıyor.

YAŞAM 07.01.2024, 23:57 08.01.2024, 17:38
Ekmek paralarını defne ağaçlarından çıkarıyorlar

Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dağ yamacında numaralandırılan ve belirlenen defne ağaçlarına çıkan köylüler, yaklaşık olarak üç metreyi bulan yükseklikte zorlu mesaiyle yaprak topluyor.

Kestikleri dalları bağlayarak sırtlarında yamaçtan aşağı indiren köy sakinleri, kamyonetlere ya da traktör römorklarına yükledikleri üzeri yaprak dolu dalları, kilogramı 3,5-3,8 TL'den toptancılara satarak rızkını çıkarıyor.

Yurttaşların topladığı yapraklar, kurutma tesislerinde kurutulup, ülke dışına ihraç için işlenmek üzere İzmir'deki tesislere naklediliyor.



"Mecburen yapıyoruz"

Sumbas'ın Yeşilyayla köyünde ikamet eden Tahir Kırpık (53), sekiz senedir defne işinde çalıştığını dile getirdi.

Aralık ayında başlayan defne yaprağı hasadının mart ayının sonuna değin sürdüğünü aktaran Kırpık, "Defne, buradaki insanların geçim kaynağı. Bizim köyde 50'yi aşkın kişi bu işten ekmek yiyor. Bu yaşta ağaç tepesine tırmanmak zor oluyor fakat ekmek teknemiz, mecburen yapıyoruz." diye konuştu.

Köylülerden Kemal Tarhal ise yedi senedir defne işinden para kazandığını kaydederek, şu ifadeleri paylaştı:

"Sabahın erken saatlerinde başlayıp öğle sonuna değin çalışıyoruz. Traktöre ya da kamyonete kestiğimiz dalları yerleştiriyoruz. Küçük yaşlardan bu yana ağaç tepelerinde, dağ başlarında olduğumdan dolayı bana zor gelmiyor. Bu iş sayesinde para kazanıyoruz."



"Farklı sektörlerde kullanılıyor"

Yeşilyayla Kalkındırma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fındık ise defnenin gıda, ilaç ve kozmetik gibi farklı sektörlerde kullanıldığını söyledi.

Yusuf Fındık, bu sezon 200 hektar büyüklüğündeki alanda gerçekleştirilen hasadın, ağaçların canlılığının korunmasına da katkı sağladığını kaydetti.

Köylülerin topladığı yaprakları Kadirli OSB'deki (Organize Sanayi Bölgesi) toptancılara sattıklarını aktaran Fındık, şöyle konuştu:

"Bir işçi eğer çok iyi hasat olursa günde 1.500 TL'ye değin para kazanabiliyor. Tesislerde kurutulan yapraklar, akabinde İzmir'deki firmalara naklediliyor. Buradan da başta Asya ülkeleri olmak kaydıyla ülke dışına pazarlanıyor. Geçtiğimiz sene 1.000 ila 1.500 ton arasında ürün almıştık. Bu sene de aynı miktarda ürün hasat etmeyi umut ediyoruz. "

Yorumlar (0)