Danıştay’dan “belediye kadrosunun değiştirilmesi” kararı

Danıştay 2. Dairesi, belediyelerdeki dolu kadroların meclis kararıyla değiştirilmesi durumunu yasaya aykırı buldu.  

YAŞAM 12.07.2021, 11:24 13.07.2021, 09:49
Danıştay’dan “belediye kadrosunun değiştirilmesi” kararı

Belediye Meclisi Kararı ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü birimi lağvedilerek yerine “Destek Hizmetleri Müdürlüğü” bünyesinde “Ulaşım Hizmetleri Şefliği” adı altında yeni bir birim kuruldu. Meclis kararı ile kurulan yeni birim için ise Ulaşım Hizmetleri Müdürü ise kadronun lağvedilmesi üzerine, yeni bölüme uzman kadrolu olarak atandı. 

Ulaşım Hizmetleri Müdürü, yeni ve düşük statüdeki görevi için İdare Mahkemesi’nin yolunu tuttu. İşlemin iptal edilmesini isteyen müdüre ise mahkeme, davayı reddetti. Danıştay İkinci Dairesi ise mahkemenin kararını bozdu. Danıştay, birimin iptal olmasının mümkün olduğunu fakat belediye meclisinin dolu kadroda “unvan değişikliği yapmasının” mümkün olmadığını savundu. Müdürün, uzman kadrosuna atanması konusunda hukuki bir dayanak olmadığı öne sürüldü. 



Belediyelerin unvan değişikliğine yetkisi yok 

İdare Mahkemesi ise Danıştay’ın bozma kararına uyarak yeni bir dosya hazırladı. Hazırlanan dosyada eski müdür statüsünde olan kişinin müdür ya da şube müdürü olarak atanabilmesi için en az 4 senelik yükseköğretim mezunu olması gerektiği fakat kişinin bu şartı taşımadığı bu sebeple de yapılan hatalı atamanın geri alınacağı ve kadronun değiştirileceği belirtildi. 

Emsal bir karara imza atan Danıştay 2. Dairesi, belediyelerin unvan değiştirmek suretiyle kadrolaşma yöntemini hukuka aykırı buldu. Kararda, Devlet Memurları Kanunu’nun 76. Maddesi gereğince idarelere kamu görevlilerini naklen atama konusunda yetkinin tanındığı bildirilirken davacı kişinin taşıdığı şartlara bakılmasının zorunlu olduğu aktarıldı.  

Yorumlar (0)