Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kılınan ve kılınmayan kimseler kimlerdir? İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

Cenaze namazı nedir?  Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kılmak gerekli midir? Cenaze namazı’nın hükmü nedir? Cenaze namazı kılmak için gerekli şartlar nelerdir? Cenaze namazı kılınan ve kılınmayan kimseler kimlerdir? İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı? Cenaze namazının şartları nelerdir?

YAŞAM 21.12.2020, 17:31 22.12.2020, 13:18 Hanife
Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kılınan ve kılınmayan kimseler kimlerdir? İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

“Cinaze” Arap dilinde ölü demektir. Ölen kişilerin ardından kılınan namaz olduğu için bu adı almıştır. Yani cenaze namazı ölmüş Müslüman kimselerin ardından kılınan namazdır. Allah’a yapılan bir ibadettir ve ölü içinde bir duadır. Cenaze namazı İslam dinine ve ümmetine özgü bir ibadettir.

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır? 

Cenaze namazının kıyamı ve rükusu yoktur. Ayrıca diğer namazlar gibi vakit girme şartı da yoktur. Hanefi mezhebine göre niyette, ölmüş kişinin cinsiyeti çocuksa çocuk olduğu belirtilmelidir. İmam olan kişi de niyet ederken “Niyet ettim Allah Teala’nın rızası için, hazır olan cenazenin namazını kılmaya” diyerek niyet eder. Ayrıca namazı kıldırmak için niyet etmesine gerek görülmemiştir. Hanbeli, Şafii ve Maliki mezheplerine göre ise cenaze namazına niyet ederken “Hazır olan cenazeye ve cenazelere” diye niyet etmek yeterlidir. Hanefi Mezhebinde eğer ölenin cinsiyeti vs. bilinmiyorsa “İmamın cenaze namazını kılacağı ölü için, imamla birlikte namaz kılmaya ve dua etmeye” diye niyet etmek gerekir. Niyet ettikten sonra “Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır. Subhaneke duasının sondan bir öncesine “vecelle senaük” eklenir. Sonra imam açıktan, cemaat ise sessizce ikinci tekbiri alır. İkinci tekbirden sonra “Allahumme Salli” ve “Allahumme Barik” duaları okunur. Daha sonra aynı şekilde üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyenler “Rabbena Atina” ve “Rabbena Fiğirli” dualarını okuyabilir. Cenaze duasından sonra ise dördüncü tekbir alınır ve selam verilerek namaz bitirilir.

Cenaze Namazı Kılınacak Merhumda Olması Gereken Özellikler

  •     Müslüman olmak 
  •     Hanefi ve Maliki Mezhebine göreyse ölen kişinin vücudunun tamamı veya yarıdan fazlasının mevcut olması gerekmektedir.
  •     Bir an bile yaşamış olması
  •     Dini olarak cenaze namazı kılınmayacak kimselerden olması
     

Cenaze Namazı Kılacak Kişideki Gerekli Şartlar (Cenaze Namazının Vücub Şartları);

  •    Müslüman Olmak
  •    Akıl sahibi olmak
  •    Ergenliğe ermiş olmak
  •    Cenaze Namazı kılınması gereken bir ölü olması  



Cenaze Namazı Kılmak Gerekli Midir? Cenaze Namazının Hükmü Nelerdir?

Cenaze Namazının hükmü farzı kifayedir.  Yani bir grup Müslümanın yapmasıyla diğerleri üzerinden yükümlülük kalkar, ancak diğer Müslümanlar da yapmazsa tüm ümmete yükümlülük biner.  Bu sebeple ölen bir Müslümanı defnetmek, cenaze işleriyle ilgilenmek ve namazını kılmak tüm Ümmet-i Muhammed için gereklidir. 

Cenaze Namazı Kılınmayacak Kişiler 

İslam âlimleri Tevbe Suresi 84. Ayette ifade edilen “Onlardan ölen hiç kimse için asla namaz kılma!” emrini delil kabul ederek, Müslüman olmayan kimselerin cenaze namazının kılınmayacağını bildirmişlerdir. 



İntihar Edenin Cenaze Namazı Kılınır Mı?

İslam âlimleri bu konu hakkında farklı görüşler içerisindedirler. İmam Ebu Yusuf’a göre intihar edenin cenaze namazı kılınmaz. Tabiundan Hasan el-Basri, En-Nehai ve Katade, mezhep imamlarından Ebu Hanife, İmam Malik ve İmam Şafii’nin aralarında bulunduğu bir grup İslam âlimine göre ise bu kişilerin cenaze namazı kılınır. 

Hanefi Mezhebine Göre Cenaze Namazı Kılınmayan Ancak Şafii, Maliki Ve Hanbeli’ye göre Namazı Kılınabilir Olan Kişiler;

  •     Devlete isyan edip, isyanında haksız olup savaş açmış olanlar
  •     Yol kesenler, eşkıyalar
  •    Şehir içinde hırsızlık, soygun, kapkaç yapanlar. Ayrıca bu kişilerden gündüz silahlı veya zor kullanarak bu işleri yapanlar, çıkan çatışmada öldürülürlerse cenaze namazları kılınmaz.



Cenaze Namazının Şartları

Hanefi Mezhebine Göre sadece cenaze namazında dört tekbir getirmek ve kıyamda ayakta durmak oturmamak cenaze namazında şarttır.

Şafii Mezhebine göre ise niyet etmek, Fatiha suresini okumak, Peygamberimize (s.a.v) salavat getirmek, ölüye dua etmek ve selam vermek şarttır. 

Cenaze Namazının Vacibi

Hanefi Mezhebine göre namazın sonunda iki tarafa selam vermekten ibarettir.

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (0)