Çello'dan Türkiye'ye birincilik getirdi

İzmir'de 5 senedir çello (viyolonsel) çalan 15 yaşındaki Arya Nur Güneş, Ukrayna ve Avusturya'daki uluslararası yarışmalardan birincilikle ayrıldı.

YAŞAM 10.07.2019, 15:43
Çello'dan Türkiye'ye birincilik getirdi

İzmir'de 5 senedir çello (viyolonsel) çalan 15 yaşındaki Arya Nur Güneş, Ukrayna ve Avusturya'da kendi bölümünde katıldığı uluslararası yarışmalardan birincilikle ayrılarak ailesinin ve Türkiye'nin gururu oldu.

Arya Nur'u küçük yaşlarda müziğe olan yeteneği ve ilgisi sebebiyle ailesi konservatuvara göndermeye karar verdi. Sınavlarda başarılı olan Arya Nur Güneş, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokuluna girmeyi başarmıştı.

Arya Nur Güneş, eğitmeni Prof. Dr. Çağlayan Ünal Sümer'in tavsiyeleri ile yaklaşık 5 sene önce çello çalmaya başladı.

Kısa bir sürede başarısıyla öğretmenlerinin ilgisini çeken Arya Nur Güneş, katıldığı "Kaunas Sonorum 2017 Genç Müzisyenler Uluslararası Müzik Yarışması"nda 18 ülkeden yaşları 10 ile 23 arasında değişen 590 müzisyen arasında jüri özel mansiyon ödülünü aldı.

2018 tarihinde katıldığı II. LUTHIERS CLAR Uluslararası Viyolonsel Yarışması'nda kendi yaş kategorisinde 1. olan Arya Nur Güneş, bu sene Ukrayna'da yapılan "II. Uluslararası Genç Kemancı, Çellist ve Viola Sanatçıları Yarışması" ve Avusturya'da düzenlenen "Grand Prize Virtuoso Salzburg Uluslararası Müzik Yarışması"nda kendi kategorisinde birinci olmayı başardı.

Madrid'de çello eğitimi alıyor

Eğitimine bir senedir Madrid'de devam eden Arya Nur Güneş, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, 5 senedir çaldığı viyolonselde deneyim kazanmak için girdiği yarışmalardan birincilikle dönmesinin kendisini son derece mutlu ettiğini söyledi.

Çellonun hayatının bir parçası olduğunu dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

"Hiç bu kadar sevdiğim bir şey bulmamıştım. Hayatım boyunca müzikle iç içe oldum ama çelloyu da bulduktan sonra hayatım tamamlandı diyebilirim. Eksik bir parça varmış o da çelloymuş, çellosuz yaşamı düşünemiyorum. Önüme bakarak devam edeceğim. Emeğimin karşılığını aldığım zaman çok mutlu olduğumu hissediyorum. Dünya çapında bir solist olmak istiyorum. Çok büyük bir hayal yapması da kolay olmayacak ama çok çalışırsam ve inanırsam her büyük sanatçı benim gibi bir öğrenciyse ve bunu yaptıysa benim ne eksiğim var, ben de yapabilirim aynısını. Ben de bunun için çalışıyorum."

Kızının eğitimi için Madrid'e taşındı

Arya Nur Güneş, müzik eğitiminde en büyük destekçisinin annesi olduğunu, annesinin kendisiyle birlikte Madrid'e taşındığını söyledi.

Genç müzisyenin babası Koray Güneş ise kızıyla gurur duyduğunu, onun hedeflerine yardımcı olabilmek için çaba göstereceklerini söyledi.

Kızının uluslararası alanda bir solist olmak istediğini belirten Arya Nur Güneş, şöyle ifade etti:

"Bunun için de büyük bir arzu ve istek duyuyor. Hem rol model olarak hem yetkinlik anlamında doğru bir usta bulmak oldu amacımız. Kazanamadığı yarışmalar da olacaktır. Zaman ayırdığı, çalıştığı ve konsantre bir şekilde elinden geleni yaptığı için var olan yeteneğinin pekişmesini sağlıyor. Zevk almayı da sürdürürse yine sonuçlar öyle ya da böyle gelecektir. Kızımız için bu durumun sürdürülebilirliği açısından kurumsal burs arayışındayız."

Yorumlar (0)