Bursa’daki 2500 yıllık surlar tehdit altında

Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan 2500 yıllık tarihi surlardaki görüntüler çevre halkının gözünden kaçmadı. Ortadan ikiye ayrılan surların görüntüsü vatandaşları üzdü.

YAŞAM 27.09.2021, 12:33 28.09.2021, 10:17
Bursa’daki 2500 yıllık surlar tehdit altında

Bithynia devrinde M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği bilinen İznik Surları Roma ve Bizans dönemlerinde eklenen yeni bölümlerle günümüze kadar gelerek hala zamana meydan okuyor. Ancak İznik’in çevresini adeta kuşatan ve beş kenarlı çokgen şeklinde olan surların bazı yerlerinde çıplak gözle de kolayca fark edilen tahribat kameralarla da görüntülendi.

Yapılan çalışmalarda; neredeyse 5 bin metre uzunluğu ile ayakta duran Yenişehirkapı çevresindeki bazı surların ortadan ikiye ayrıldığı tespit edildi. Günde yüzlerce kişinin kullandığı ana yolun hemen yanında olan bu surların yıkılma ihtimali halkı endişeye sevk ederken, vatandaşlar surların bir önce onarılmasını isteyerek konuya dikkat çekiyorlar.

"Ayrılan kısımlar tehlike oluşturuyor"

Tarihî surların yanından geçen emekli öğretmen Taner Gübre de, "Biz her gün bu surların altından geçiyoruz. Sürekli olarak yanından araçlar da geçiyor. Gördüğünüz gibi bu surların çoğu çatlamış. İllaki işlem yapılması için birilerinin üzerine yıkılması mı bekleniyor? Yetkililer surların bazı bölgelerini güzel bir şekilde onardılar, ancak burası oraya göre daha işlek bir konumda yer kalıyor. Yukarıdan bir taş düşse ölümlere kadar giden olaylar yaşanabilir. Yetkililerden Surlar bir ân önce tadilattan geçirmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)