Bebeğinin cesedini 2 gün tekneye bağlayıp...

TCG Bozcaada tarafından Lübnan açıklarında kurtarılan mülteci teknesinden büyük bir dram çıktı.

YAŞAM 19.09.2020, 12:41 19.09.2020, 13:02
Bebeğinin cesedini 2 gün tekneye bağlayıp...

Tarihinin en büyük ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerinden birini yaşayan Lübnan’da, Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya ulaşma ümidiyle yasa dışı göç dalgası başladı. Fakat bu geçişler genellikle düzensiz göçmenlerin hayatlarını kaybetmelerine yol açıyor.

Avrupa’ya gitmek için Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam vilayetinden tekneye binen 50 düzensiz göçmen, yolu kaybetmeleri ve teknenin de yakıtının bitmesi yüzünden denizde 8 gün aç ve susuz kaldı.

UNIFIL (Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü) görevini icra eden TCG Bozcaada korveti göçmen kafilesinin imdadına yetişerek korvete aldı ve sağlık kontrolünden sonra su ile yemek verdi.

Kurtarılan göçmenler arasında bulunan Zeynep el-Kak, gözyaşları içinde neler yaşadıklarını anlattı. Bebeğine süt alamayacak kadar maddi sıkıntı yaşadıklarını söyleyen anne Zeynep el-Kak, çocukları için iyi bir hayat ümidiyle Kıbrıs’a gitmek için evleri ve eşyaları dâhil ellerinde ne varsa satıp kendilerini götürecek kişiye verdiklerini, 50 kişiyle birlikte bir bota binip yola çıktıklarını ifade etti. Teknenin kaptanının yolu kaybettiğini ve yakıtlarının da bittiğini belirten anne Zeynep el-Kak, denizin ortasında kaldıktan 2 gün sonra dayısının oğlunu kaybettiklerini, 3'üncü gün de 2 yaşındaki bebeğinin su içmek için feryat ede ede kucağında vefat ettiğini söyledi.

İki gün boyunca bebeğinin ateşlendiğini ve ateşini düşürmek için kucağından indirmediğini kaydeden anne Zeynep el-Kak, diğer çocukların da açlık ve susuzluktan çığlıklar attığı sırada bebeğinin öldüğünü, bez parçalarıyla kefenleyip bir iple tekneye bağlayıp suya indirdiklerini dile getirdi. 2 gün tekneye bağlı hâlde suda kaldığını ve kocasının "Bu şekilde devam edemeyiz. Onu denize bırakırsak belki onun sayesinde kurtuluruz" dediğini ve diğer vefat edenlerle birlikte bebeğini de suya bıraktıklarını gözyaşları içinde aktardı.

Acılı anne Zeynep el-Kak, 8 gün sonra üzerinde Türkiye bayrağı olan askerî bir gemi gördüklerini ve bağırarak seslendiklerini ifade ederek, "Böylelikle bizleri Türk askerleri kurtardı" diye konuştu.

Teknede yaşamını yitiren bir başka bebek olan Sufyan Muhammed’in dedesi Adnan Bahri İsmail ise, teknenin kaybolduğunu anlayınca Lübnanlı makamlara ihbarda bulunduklarını fakat kendilerini kurtarmaya gelmediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)