AYM'den sosyal medya kararı: Avukat haklı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), sosyal medyada yaptığı paylaşımdan dolayı mahkeme tarafından para cezası verilen avukatın, "ifade özgürlüğü"nün ihlal edildiğine hükmetti ve avukatı haklı buldu.

YAŞAM 24.12.2019, 15:20
AYM'den sosyal medya kararı: Avukat haklı!

Avukat Savaş Kılıç, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurulan ve yapılan paylaşımların sadece grup üyeleri tarafından görülebilecek "Avukat-Hakim-Savcı-Tüm Hukukçular Omuz Omuza!" adlı gruba üye oldu.

Aynı gruba üye V.Ö. adlı avukat, daha önce başka üyeler tarafından yapıldığını iddia ettiği, "dini değerleri aşağılayıcı ve terör eylemlerini övücü nitelikteki bazı paylaşımlara duyduğu tepkiyi" anlattığı metin kaleme aldı. V.Ö., yazısında, suç teşkil eden paylaşımlar nedeniyle paylaşım sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını yazdı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kılıç'ın "alenen hakaret" suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldı. Mahkeme heyeti, Kılıç'a 2 bin 610 liralık adli para cezası verilmesini kararlaştırdı. Kılıç, 21 Mart 2016 tarihinde AYM'ye bireysel başvuru yaptı.

İfade özgürlüğünün ihlali!

Bireysel başvuruyu 19 Kasım'da görüşen AYM, Anayasa'nın 26'ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararlaşıtıldı. 

Kararda, "Bu bağlamda grup içinde düşüncelerini duyurmaktan imtina etmediği anlaşılan müştekinin kendisi ile aynı fikirde olmayan üyelerin kabul edilebilir, eleştiri sınırını aşmayan değerlendirmelerine katlanma yükümlülüğü altına gireceğinde şüphe yoktur" ifadeleri kullanıldı.

Gerekçeli kararda şunlar aktarıldı:

"Bu itibarla başvurucunun saldırgan ve kaba bir üslup benimsediği, başvurucu tarafından kullanılan ifadelerin toplumsal nezaket kurallarını aştığı, yöneltildiği kişiye ve okuyucusuna rahatsızlık verdiği görülmektedir. Bununla birlikte ifade özgürlüğü ile yalnızca düşünce ve bilginin özünün korunması amaçlanmamaktadır. Düşünce ve bilginin sunuluş şekli ve üslubu da içerik kadar ifade özgürlüğünün korunmasından yararlanır. AYM başvurucunun açıkça polemik çıkarmaya yönelik üslubunun bir parçası olduğu anlaşılan ve müştekinin özel hayatını hedef almayan ilgili ifadenin müştekinin daha önce yaptığı açıklamalara karşı verilmiş, sert bir karşılık olarak kabul edilmesi gerektiği kanaatindedir. Yukarıda açıklanan sebeplerle başvurucunun paylaşımının kabul edilebilir eleştiri sınırları içinde kaldığı değerlendirilmiştir. Aksi kabul edildiğinde muhatabını inciten her nezaket kuralı ihlaline ceza yaptırımı uygulanması gerekecek ve bu durum kişilerin ifade özgürlüğünün ölçüsüz şekilde sınırlandırılmasına sebebiyet verebilecektir."

Yorumlar (0)