Araçta maske takmadığı için kesilen cezayı mahkeme iptal etti

Kahramanmaraş’ta ailesinin olduğu otomobilde maske takmayan bir sürücüye kesilen cezayı mahkeme iptal etti.

YAŞAM 27.02.2021, 13:09
Araçta maske takmadığı için kesilen cezayı mahkeme iptal etti

Kahramanmaraş’ta 6 Eylül 2020’de çocuğu ve eşiyle otomobille seyahat ederken koronavirüs tedbirleri dahilinde kontrol noktasında durdurulan O.B. isimli şahsa maske takmadığı için 900 TL’lik para cezası verildi.

Sürücü O.B, çocuğunun ve eşinin araçta olduğunu ve sürekli olarak aynı ortamda yaşadıkları sebebiyle otomobilde maske takmadıkları için yazılan cezaya avukatıyla itiraz etti.

Ceza önce düşürüldü

Kahramanmaraş 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesi kabul edilerek 900 TL’lik ceza önce 789 TL’ye düşürüldü.

İkinci itirazla iptali sağlandı

İkinci itiraz hakkını kullanan O.B.’nin dosyası 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gitti ve 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verildiği fakat burada Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde yer alan emre aykırı davranış hükümlerinin oluşmadığı ifade edilerek cezanın iptali kararı çıktı.

“Hem akla hem mantığa aykırı bir yaptırım”

Avukat Balduk yaptığı açıklamada, “Pandemiden dolayı virüsün yayılmasını önlemek amacıyla toplu taşıma araçlarında maske takılıyor fakat özel araçta çocuğu ve eşiyle maske takmasının bir gereği bulunmuyor. Bu ceza hem ceza kanununa hem de mantığa aykırı bir yaptırım olur.” dedi.

Yorumlar (0)