Adalet Bakanlığı'ndan "icra ile çocuk teslimi" kararı! 90 yıllık uygulama sona erdi!

Adalet Bakanlığı'nın icra aracılığıyla çocuk teslimi uygulamasını ortadan kaldıran yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmeliğe göre artık ebeveynler, çocuklarını görebilmek için icra daireleri yerine uzmanların görev aldığı adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine başvuru yapacak. 

YAŞAM 04.08.2022, 14:55
Adalet Bakanlığı'ndan "icra ile çocuk teslimi" kararı! 90 yıllık uygulama sona erdi!

Bakanlıktan gelen yazılı açıklamada, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre icra yoluyla çocuk teslimi uygulamasına son verildi.

Çocukların örselenmelerine mahal verilmeyecek

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişkiye yönelik görev, yetki ve sorumlulukların yönetmelik çerçevesinde belirlendiği aktarılan açıklamada, yeni çocuk teslim usulü ile 90 senedir uygulanan icra yoluyla çocuk tesliminin ortadan kaldırıldığı, boşanma süreci ve sonrasında çocukların ikincil örselenmelerinin engellenmesinin amaçlandığı aktarıldı.

Ebeveynler herhangi bir ücret ödemeyecek

Ebeveynlerin çocuklarını görebilmek amacıyla icra daireleri yerine uzmanların görev aldığı adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine başvuru yapacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Çocuklarıyla görüşmek isteyen ebeveynler, artık herhangi bir ücret ödemeyecek. Yapılacak bütün masraflar, Adalet Bakanlığınca karşılanacak. Teslim işlemleri ebeveynlerin kapısında değil, yeni çocuk görüşme merkezlerinde yapılacak. Her durumda çocuğun üstün yararı öncelikle dikkate alınacak.”

Taraflar istemediği sürece yüze getirilmeyecek

Düzenlemenin devamı şu şekilde:

“Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması faaliyetlerinde, çocukla görüşme ve iletişim kapsamında uzmanlar ve rehber öğretmenler görev yapacak. Öncelikle taraflarla iletişim sağlanacak. Aralarındaki çekişmelerin çocukları üzerindeki yaşanabilecek olumsuz etkileri ve sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği ile ilgili taraflara rehberlik edilecek. Taraflar istemediği ve çocuğun üstün yararı gerektirmediği sürece taraflar yüz yüze getirilmeyecek. Muhtemel yeni gerginlik ve çatışmanın önüne geçilecek. Bu süreçte çocuklar yapılacak iş ve işlemler ile ilgili gelişim düzeylerine uygun bir biçimde uzmanlarca bilgilendirilecek. Çocuğun duygu durumunun dikkate alınması ve mümkün olduğunca muhtemel çatışmalardan uzak tutulması hedefiyle gerekirse uzmanlar, mesleki müdahalelerde bulunulacak. Çocuğun düşünce ve görüşleri de önemsenerek kendisini ifade etme hakkı göz önünde bulundurulacak. Tarafların çocukları ve birbirleriyle aralarındaki problemlerin uygun bir biçimde çözümünün sağlanabilmesi hedefiyle gereken durumlarda kendilerine danışmanlık verilecek.”

81 ilde uygulamaya geçilecek 

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte öncelikle hazırlıkların sona erdiği, 50 il ve ilçede başlatılan pilot uygulamanın yaygınlaştırılması ve önümüzdeki 1 sene içinde bütün il ve ilçelerde bu uygulamanın başlatılmasının planlandığı bildirildi.

Yorumlar (0)