1 Eylül’de yürürlüğe giriyor: Zorunlu trafik sigortasında düzenleme

Resmi Gazete'de yayınlanan kararın ardından mecburi trafik sigortası belgesi oluşturmaktan kaçınan sigorta firmalarına 60 gün kadar poliçe kesme cezası uygulanabilecek. Trafik güvencesi ikramiyelerine ise Eylül ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 20 oranında zam verilirken, aylık yükseliş miktarı da yüzde 4.75’e ulaştı.

YAŞAM 12.08.2022, 15:14 13.08.2022, 08:41
1 Eylül’de yürürlüğe giriyor: Zorunlu trafik sigortasında düzenleme

Karayolları motorlu araçlar mecburi mali mesuliyetli sigortasında tarife işleme esasları için yönetmelikte düzenleme yapılmasına yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sigorta şirketlerine ceza gelebilir

Yönetmeliğe göre, https://tinyurl.com/canlib4h, mecburi trafik sigortasında poliçe oluşturmaktan kaçındığı belirlenen sigorta firmalarının, tespit edilen sigorta branşlarında ya da bütün sigorta alanlarında poliçe oluşturma ve düzeltme işlemi 3 günden az 30 günden çok olmamak kaydıyla geçici bir şekilde durdurulabilecek.

Kaçınmanın sürdürülmesi durumunda belirlenen vakitler iki katına kadar yükseltilebilecek veya farklı önlemler uygulanabilecek.

Poliçe oluşturmaktan kaçınan kişilerin belirlenmesi durumunda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), sigorta firmalarını ve gerçekleştirilen önlem kararını, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine üzerinden resmî internet sitesinde duyurabilecek.

Prim tutarları arttı

Düzenlemenin süreksiz 11. maddesinde oluşturulan değişiklikle, maksimum prim oranları, geçilen ayın en fazla prim oranları üstünden 2022 senesi Eylül ayından itibaren aylık maksimum yüzde 4.75 yükseltilecek.

Eylül ayının ilk günlerinden itibaren sisteme alınacak olan maksimum primler; ağustos ayında işleme alınan araç grubu esasında 4. basamak en fazla primlerine; minibüs, taksi koltuk miktarına göre çekici, kamyon ve otobüsler kategorisinde yüzde 10, farklı araç bölümlerine ise yüzde 20 katılarak uygulanacak.

SEDDK bu çerçevede araç kategorisi kullanım çeşidine göre yapılacak maksimum prim yükseltimi tablosunu işleme aldı. Tabloya göre taksi, özel amaçlı araçlar, otomobil, otobüs, kamyon, minibüs, traktör, motosiklet ve kamyonet için özel sahiplik maksimum prim yükseltimi miktarı sıfır olarak ifade edilirken, tüzel kullanım en fazla prim çoğaltım miktarı; motosiklette yüzde 25’e kadar ve kamyonet ile otomobilde yüzde 20’ye çıkabilecek.

Tablo noktasında bunların yanı sıra, özel işleyiş maksimum prim yükseltim oranı; tankerler için yüzde 10.00, römorklar için yüzde 25.00, iş makineleri için yüzde 7.50 ve çekiciler için yüzde 2.50 olarak belirlendi.

Tüzel sahiplik maksimum prim yükseltim oranları; tarım makineleri, özel amaçlı araç, otobüs ve minibüs için yüzde 2.50, çekici ve kamyonlar adına ise yüzde 5.00 şeklinde uygulanabilecek.

Hasarsızlık ve hasar oranında da indirimler yapıldı

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemenin ekinde bulunanlara göre hasarsızlık ikramiye miktarları da düşürüldü.

7. basamak adına yüzde 45 olan oran yüzde 42’ye indirilirken, 6. basamak adına yüzde 30 şeklinde ifade edilen oran yüzde 22’ye, 5. basamak adına ise yüzde 15’lik oran 10’a düşürüldü. Hasar halinde prim yükseltim miktarlarında da düzenleme sağlandı.

Hasar prim yükseltim miktarları 3. basamak adına yüzde 50 oranından 45’e indirilirken, 2. Basamak adına yüzde 100 oranından yüzde 90’a, 1. basamak için ise yüzde 150 miktarından yüzde 135’e indirildi.

Gerçekleştirilen düzenlemeler ise 1 Eylül günü yürürlüğe geçecek.

Yorumlar (0)