Facebook'a 5 milyarlık rekor ceza!

Kişisel verilerin gizliliği konusunda sürekli sınıfta kalan Facebook, 5 milyar dolarlık ceza ile karşı karşıya.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2019, 15:38 28.04.2019, 08:39
Facebook'a 5 milyarlık rekor ceza!

Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) yapacağı araştırmalar sonrası, 3 ile 5 milyar dolar arası rekor bir ceza ödeyebileceğini açıklayan Facebook cephesinde, hali hazırda 3 milyar dolarlık bir miktar bu cezalar için ayrılmış durumda.

2019 yılının ilk çeyreğinde 2,5 milyar dolarlık kar elde eden ünlü sosyal ağ şirketinin alacağı bu ceza ile geçen yıldaki kar oranlarına göre %51’lik düşüş yaşayacağı öngörülüyor.

Facebook’un Finansal İşler Müdürü David Wehner, kar raporundan sonra Çarşamba günü analistler ile yaptığı bir konferans görüşmesinde;

“Sorun henüz çözüme kavuşmadığı için ceza için ödenecek gerçek miktar belirsizliğini koruyor; ancak bu zarar aralığının 3 ila 5 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz.“ dedi.

FTC sözcüsü ise bu tahmini yorumu reddetti.

Facebook'a 5 milyarlık rekor ceza!

Skandallara Rağmen %10’luk Pay Artışı

Facebook’un çok büyük bir para cezası alacağı ile ilgili son aylarda gündemde olan söylenti, yatırımcılar cephesinde pek ilgi görmedi. Haberlerin ardından Çarşamba günü yapılan borsa kapanış işlemlerinden sonra Facebook’un payları %10’a kadar yükseldi.

Bu ceza; geçen Mart ayında gündeme gelen, 87 milyon kullanıcıya ait verilerin danışmanlık şirketi Cambridge Analytica’ya aktarılması skandalından sonra Facebook için verilecek ilk finansal ceza ehemmiyeti taşıyor. Daha önce bu tutar büyüklüğünde bir ceza verilmemiş olduğu da biliniyor.

Kullanıcılar, Facebook’un FTC ile olan 2011 anlaşmasına aykırı hareket ettiği konusunda hem fikir. 2011 anlaşmasına göre sosyal iletişim ağları, kullanıcılarını korumak amacıyla bir gizlilik politikası oluşturmak ve verileri paylaşmadan önce de kullanıcılardan izin almak zorunda.

Facebook için düşünülen cezanın ne kadar yüksek olduğu, daha önce FTC’nin Google’a vermiş olduğu 22 milyon dolarlık cezadan anlaşılabilir.

İmajbet 640px; height: 320px;" />

Facebook Neden Bu Kadar Yüksek Ceza Ödeyeceğini Düşünüyor?

Raporlara dayanarak FTC’nin Facebook’u, 2018 yılının Mart ayında araştırmaya başlamış olduğunu söyleyebiliriz. Bu raporların odak noktalarından biri de; Cambridge Analytica ile ilgili skandal. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile ilişkilendirilen siyasi danışmanlık şirketine Facebook tarafından anlaşmalara aykırı olarak aktarılan özel veriler, Federal Ticaret Komisyonu’nun gündeminde.

Facebook cephesinde gerçekleşen diğer hatalardan biri de, oluşan bir açık sonrası 30 milyon kullanıcının bilgilerinin sızdırılmış olması. Ayrıca ünlü sosyal ağ platformunun bu ay içerisinde bünyesine 1,5 milyon kullanıcıya ait e posta adresi kazandırdığı ve bunu kullanıcıların bilgisi dâhilinde olmadan yaptığı biliniyor.

Facebook'a 5 milyarlık rekor ceza!

Veri Akışının Azaltılmasının Sektöre Etkisi

Facebook’u kurduğunda henüz öğrenci olup şimdi bu sosyal medya platformunun CEO’su haline gelen Mark Zuckerberg, Çarşamba günü yaptığı konuşmada;

“İnsanlar hem özel hem de umuma açık platformları kullanmak istiyorlar ve bunu sağlamak, hem kamuya hem de bizim işimize fayda sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Tabii konuşması esnasında, bu gizlilik odaklı çalışmaların, iş dünyasına da etkilerinin olabileceğini de sözlerine ekleyerek; “Verilerin kalıcılığını azaltmanın bazı etkileri olabilir.” dedi.

Tüm bu skandallara ve bilgi sızdırmalarına rağmen, Facebook’un reklam satışları artış göstermeye devam ediyor. Facebook’un çeyrek geliri, bir önceki yıla göre %26 artarak 15 milyar dolar yükselmiş durumda. Çünkü reklam verenler sadece Facebook’un geniş kullanıcı tabanını dikkate alıyor; skandalları değil ve Facebook hedef kitle kapasitesi ile en güçlü sosyal medya platformlarından biri…

Yorumlar (0)