Türkiye'deki havucun yüzde 70'i burada yetişiyor

Konya Meram'da bulunan Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'lik kısmına tek başına ev sahipliği yapıyor. Yıllık olarak havuç ihracatından ise 15 milyon dolarlık gelir elde ediliyor.

TARIM 05.12.2020, 13:59 06.12.2020, 14:32
Türkiye'deki havucun yüzde 70'i burada yetişiyor

Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin gerçekleştirildiği Konya Ovası'nda son senelerde altyapı ve üretim olarak yaşanan gelişmelerle beraber havuç üretimi de dikkatleri üzerine çekti.

Yeni Büyükşehir Yasası'yla beraber mahalle statüsü alan 6 bin nüfuslu yerleşimi olan tarım alanlarında, 80 bin dekarlık arazide senelik ortalama 450 bin ton havuç üretimi gerçekleştiriliyor.

Rekoltesi ve fiyatından dolayı tercih edilen havucun hasadı, geçtiğimiz ayın sonunda başladı.

Tüm havucun yüzde 70'i buradan

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Murat akbulut, hububat ve bakliyat üretiminin yanında Konyanın birçok kalemde liderliğini elinde bulundurduğunu kaydetti.

80 bin dekarlık arazide havuç yetiştiriciliği gerçekleştirildiğini söyleyen Akbulut şunları söyledi:

"Türkiye'de senelik 650 bin tonluk havuç üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun 450 bin tonu ise Konya'da üretiliyor. Bütün üretime oranı buradaki ürünlerin yüzde 70'i buluyor. Konya'dan sonra Hatay ve Konya üretim dikkate alındığında açık ara önde yer alıyor. Ağırlıklı olarak Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesi'nde üretim yapılıyor. Bölgenin olmazsa olmazı havuç üretim kalemi arasında bulunuyor.

Türkiye havuç ihracatından yıllık 15 milyon dolar gelir elde ediyor.

Yorumlar (0)