Hollanda’da görüp Sivas’ta yetiştirdi

Sivas’ın Gemerek ilçesinde, yaklaşık 3 dönümlük alana ekilen olan şakayık çiçeğinin hasadı başladı. Bitki yetiştiricisi Nurettin Okyatmaz işinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bu seneyle birlikte 3 yıldır hasatını yapıyoruz. Bu bitki, Akdeniz Bölgesi veya diğer sıcak bölgelere uygun değil, ancak İç Anadolu'yu, özellikle de Sivas Gemerek'i çok sevdi” ifadelerine yer verdi.

TARIM 23.05.2024, 15:02 23.05.2024, 17:53 Melina Ay
Hollanda’da görüp Sivas’ta yetiştirdi

Sivas’ın Gemerek ilçesinde yaşayan Nurettin Otyakmaz, yaklaşık 5 yıl önce Hollanda’ya yaptığı bir ziyarette şakayık bitkisiyle tanıştı. Bu zarif bitkiyi araştıran Otyakmaz, olumsuz düşüncelere rağmen saflığın ve masumiyetin simgesi olan şakayığı Sivas’ta yetiştirmeye karar verdi. Hollanda’dan aldığı şakayık bitkisini Türkiye’ye getirerek, Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı Tatlıcak mezrasında yaklaşık 3 dönümlük bir alana ekti. Adeta Hollanda’ya rakip olan Otyakmaz, büyük bir özenle büyüttüğü şakayıklardan 3’üncü yılında yaklaşık 20 bin çiçek elde ederek önemli bir başarıya imza attı. Beyaz, pembe ve fuşya renklerinde açan şakayıkların hasadına başlanmış durumda, bu zarif çiçekler bozkırı renklendiriyor.

“20 bin çiçek kestik”

Şakayık çiçeği yetiştirmenin kazançlı bir iş olduğunu ifade eden Nurettin Otyakmaz, “Yaklaşık 5 yıl önce bu işe başladım. Çok zor bir iş değil, kazançlı bir iş ama sevmek lazım. Burada yetiştirdiğimiz üç renk var; beyaz, pembe ve fuşya. Bu seneyle birlikte 3 yıldır hasatını yapıyoruz. Bu yıl, yaklaşık 20 bin çiçek kestik ve verimi çok iyi. Şakayık iklimi de çok sevdi. Köklerini Hollanda’dan getirdim. Bu bitki, buraların iklimini seviyor. Kışın soğuğunu görmesi gerekiyor. Hiç değilse kar olmasa bile don kesinlikle olmalı” dedi.

“İç Anadolu’yu sevdi”

Otyakmaz, şakayık çiçeğinin Sivas’ın soğuğunu çok sevdiğini belirterek, “Bu bitki, Akdeniz Bölgesi veya diğer sıcak bölgelere uygun değil, ancak İç Anadolu'yu, özellikle de Sivas Gemerek'i çok sevdi. Herkesin de ilgisini çektiği için çok mutluyum. Zaman zaman yardım alıyorum ama genelde tek başıma bu işleri hallediyorum. Herkesin bu işi yapmasını isterim. Sivas’ta, Gemerek’te benim gibi arkadaşların da bu işe başlamasını arzu ederim” diye konuştu.

Yorumlar (0)