Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, tarih yazdı 

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda Endonezya’daki ilk yarışta 2021 sezonunda şampiyonluğunu ilan etti. Razgatlıoğlu, ilk yarışına 2018’de çıkmıştı. 

SPOR 21.11.2021, 10:08 22.11.2021, 09:17
Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, tarih yazdı 

Türk asıllı motosikletçi Topraz Razgatlıoğlu, Türkiye Motosiklet Federasyonu bünyesinde tarihi ve büyük bir başarıya imza attı. Dünya Superbike Şampiyonası’nın 33 senesin tarihindeki ilk Türk şampiyon olan Razgatlıoğlu, motorsporlarında bir devrime imza attı. 



Dünya şampiyonasının rekorunu alt etti 

Yarışın ilk ayağı Endonezya’da düzenlendi. Genel klasmanda 551’e yükselen Razgatlıoğlu, seoznun son yarışı öncesinde dünya şampiyonluğunu garantilemiş oldu. Böylece milli sporcu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda tarihe geçti. 2015-2020 tarihleri arasında 6 kez üst üste şampiyon olan Jonathan Rea’nın rekoru da bu şekilde kırılmış oldu. 



1988’den bu yana düzenleniyor 

Dünya Superbike Şampiyonası (WorldSBK), Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından 1988 senesinden bu yana düzenleniyor. Yarışların ilk senesinden bu yana İspanyol, Büyük Britanyalı, İtalyan, Avusturyalı, İngiliz, Fransız ve ABD’li sporcular birinci oldu. Şampiyona tarihinde en fazla şampiyonluğu ise Kawasaji fabrika takımının pilotu Jonathan Rea elde etti. 



Büyük Britanyalı Jonathan Rea 6 kez, İngiliz Carl Fogarty 4 kez, Avusturyalı Troy Baylis 3 kez, İtalyan Maksimum Biaggi 2 kez, ABD’li Colin Edwards 2 kez, ABD’li Doug Polen 2 kez, ABD’li Fred Merkel 2 kez, İngiliz James Toseland 2 kez ve Avusturalyalı Troya Korseri de 2 kez şampiyonluk elde etti. 



Şampiyonluğu garantiledi 

Toprak Razgatlıoğlu, bugün şampiyonluğunu garantileyerek WorldSBK’de şampiyon olan ilk Türk olarak tarihe geçti. Türkiye’ye motosiklet sporlarında tarihi başarılar kazandıran Toprak Razgatlıoğlu, 2021 sezonunda 35 yarışa çıktı ve 13’ünde birincilik kazandı. Podyumun en üst basamağında yer alan milli sporcu, tüm dünyaya İstiklal Marşı dinletmiş oldu.  



53 kez podyuma çıktı 

Dünya Superbike Şampiyonası’nda Razgatlıoğlu, 119 yarışta 53 kez podyuma çıktı. Bunların 18’inde birincilik, 16’sında ikincilik ve 19’unda da üçüncülük kazandı. Türkiye Motosiklet Federasyonu verilerine göre çocuk denilebilecek yaşta motosiklet kullanmaya başlayan milli sporcu Toprak Razgatlıoğlu, henüz 13 yaşındayken ilk kez 600 cc kategorisinde yarışa katıldı. 2011 senesinden bu yana Avrupa yarışlarına katılan milli sporcu, 2011’de Yamaha R6 Dunlop Kupası’na katıldı.  

2012 Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonası 600 cc A Grubu ve TMF GP 600 cc şampiyonluğu kazandı. Milli sporcu, 2013 senesinde katıldığı Red Bull Rookies Cup’ta ilk uluslararası başarısını Almanya’daki Schsenring Pisti’nde elde etmiş oldu.  

Razgatlıoğlu, 2014 senesinde Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’na katılarak ilk birinciliğini kazandı. Aynı sene Türkiye Ppist Şampiyonası’nda da şampiyon olarak seneyi çifte şampiyonlukla kapattı. 2015 sezonunda Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’nda birinciliğini ilan etti. 2016 sezonunda Avrupa Superstock 1000 Şampiyonası’nda 6’ncı olan Razgatlıoğlu, 2017 senesinde ise şampiyonluğu 8 puanla kaçırdı. 



Ödüllü milli sporcu Razgatlıoğlu 

2018 senesinde Kawasaki Puccetti Racing takımı ile Dünya Superbike Şampiyonası’na katılan Razgatlıoğlu, aynı sene 2 kez ödül kürsüsüne çıktı ve “yılın çaylağı” ilan edildi. Milli motosikletçi, 2019 senesinde Fransa Magny-Cours'ta 2 galibiyet alarak “yılın en iyi bağımsız pilotu” unvanını kazandı. Yıldız motosikletçi, 2020 senesinde PATA Yamaha WorldSBK resmi takımıyla anlaşarak Avustralya’nın Philiip Island bölgesinde düzenlenen ilk yarışı kazandı ve o sezonda 9 kez ödül kürsüsüne çıktı. 

Dünya Superbike’ına adım attığı andan itibaren “geleceğin dünya şampiyonu” olarak nitelendirilen milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2021 sezonunda Endonezya’da şampiyonluğunu ilan etti. 

Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ise Razgatlıoğlu’nun şampiyonluğu ardından şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemiz adına tarihi bir gün yaşadık. Oldukça mutlu ve gururluyuz. Dünyanın en büyük motosiklet organizasyonlarından Superbike Şampiyonası’nın 33 senelik tarihinde ilk kez bir Türk sporcu şampiyonluğunu ilan etti. Toprak’ın bu başarısı, diğer sporcularımıza da örnek olacak nitelikte. Şu anda yetişen tüm çocuklarımız Toprak ağabeyini örnek alıyor. Toprak hem Milli Takımlar Kaptanımız Kenan Sofuoğlu’nun hem de bizim emeklerimizin karşılığını şu anda fazlasıyla verdi.” 

Yorumlar (0)