Ali Koç, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı: 'Herkes cevabını misliyle alacak'

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yaptığı basın toplantısında 12-13 Haziran’da yapılacak başkanlık seçiminde başkan adayı olduğunu açıklarken önümüzdeki dönemde farklı bir yönetim anlayışıyla hareket edeceklerini ve yapılan her şeye misliyle karşılıklarını vereceklerini ifade etti.

SPOR 20.05.2021, 18:15 20.05.2021, 18:17
Ali Koç, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı: 'Herkes cevabını misliyle alacak'

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek başkan adaylığını açıklarken gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı.

“Allah, Fenerbahçe başkanlığı nasip etti”

Ali Koç’un Ülker Stadı 1907 Tribününde düzenlediği basın toplantısına, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük ile birlikte yönetim kurulu üyeleri katıldı. Sözlerine, 3 yıllık başkanlık dönemini değerlendirerek başlayan Ali Koç, şu açıklamaları yaptı:

 "Allah’a şükür bu bana nasip oldu. 2006’da Fenerbahçe’ye yönetim kurulu üyesi oldum. İlk günkü sevgimi ve heyecanımı da tarif etmem oldukça zor. 6 yıllık dönemde çok fazla şey yaşadık. Şampiyonluk sevinci de yaşadık, son haftada şampiyonlukların kaçması da yaşandı. Onların ağır yüklerini beraber yaşadık. 3 Temmuz dönemi, zor ve ağır bir baskı altında kaldığımız dönemde taraftarımız hariç herkesin bizi yalnız bıraktığı süreci yaşadık. Milyonlarca Fenerbahçeliyle şampiyonluk mutluluğu yaşarken, terör örgütüyle mücadele ederken de iyi günde ve kötü günde iyi ki Fenerbahçeliyim demekten hiçbir zaman vazgeçmedim. Çocuklarıma da bunu aynı şekilde öğretmek için çalışıyorum. Bugün iki konuyu sizlerle paylaşacağım. Birincisi, geçen hafta biten sezonla ilgili, sonra da şahsımla ilgili verdiği bir kararı sizlerle paylaşacağım. Geçen sene Mart ayından bu yana olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Neredeyse öngörülebilirliğin hiç olmadığı kadar zor bir dönem yaşadık. Bu salgın süreci inşallah daha fazla sürmez. Bunu atlatır tekrar tribünlerimizi taraftarlarımızla doldurur, kombineleri satarak umarım normal ortama dönebiliriz. Salgın süresince bütün sektör ve kurumlar zor dönemler yaşadı. Spor endüstrisi de bilhassa futbol, bundan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. En büyük zorluk; 1 buçuk sezon taraftarımızdan mahrum kalmak. Taraftar olduğunda futbolcular için çok daha etkili oluyor. Aldığımız motivasyonda, zevkte taraftarın varlığı etkili oluyor. Sıkıntı yaşayan kulüplerin gelirleri, bu süreçte ciddi anlamda etkilendi. Kulüplerin en önemli gelir kaynağı olan kombineler, bilet ve loca satışları bir anda yok oldu"

"Loca sahiplerine teşekkürlerimi iletiyorum”

Ekonomik olarak zor günlerden geçmelerine rağmen Fenerbahçeli taraftarların, kombinelerini ve localarını almaya devam ettiği için kendilerine teşekkür eden Ali Koç, şunları aktardı:

"Fenerbahçe Kulübü olarak, loca sahiplerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Localarınızı aldınız fakat gelemediniz buna rağmen herhangi bir talebiniz de olmadı. Bu yüzden size özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bunun üzerine yayıncı kuruluşun her sezon pazarlıklarla, pandemi öncesi yüzde 10-15’le başlayan bir süreç söz konusu. 21 takımla pasta küçülürken yayın gelirlerinden de önemli oranda etkilendik. Ülke olarak da sıkıntılı ekonomik şartlar ile birlikte kur dalgalanmaları da zor olan işleri daha da zorlaştırdı. Sportif faaliyetlerin aksaklık olmaması için çabalayan ayrı bir kesim vardı. Bizler evlerimizden çıkamazken çalışanlarımız, çalışmalarını sürdürdü. Onlar da diğer sektörlerdeki gibi işler devam etsin diye bir anlamda kendi sağlıklarını bu süreçte riske attılar. Gerçekten takdir edilmesi gereken bir özveri bu. Yalnızca son 1 buçuk sezonda alınan kupa ve başarılara bakarak teknik heyet ve sporcuların performansını değerlendirmek büyük haksızlık olur. En başta kendi sporcularımıza, teknik ekibe ve çalışanlara, bütün kulüplere faaliyetlerin kesintisiz devam etmesi için gösterdikleri yoğun çaba sebebiyle teşekkür ediyorum”

"Önümüzdeki sezona daha emin ve güçlü bir şekilde başlayacağız"

Gelecek günlerde bütün sportif süreci ve yönetimde oldukları 3 seneyi analiz edecekleri bir çalışma içinde olacaklarını ifade eden Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbolda istediğimiz yere gelemediğimiz için diğer branşlardaki iyi olan yönler göz ardı ediliyor. Bu yıl, son iki seneye nazaran şampiyonluğu kaybettiğimiz için ya da bu şekilde kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Gerçekten derinden yaralandığımızı da söyleyebilirim. Başakşehir maçının ardından 6 galibiyet 1 beraberlik bizi şampiyon yapar demiştim. Bu tahminlerim sadece bizim maçların sonuçlarıyla ilgili değildi. Rakiplerin de bazı maçlarda puan kaybetmesi lazımdı. Son düdüğe kadar şampiyonluğu kovalamamıza, gerçekten çok yaklaşmamıza rağmen bize verilen fırsatı değerlendiremedik. Bu yüzden bu sezon şampiyonluğu kıl payı olarak kaçırdığımız bir yıl oldu. Diğer yandan tutan veya tutmayan transferlere, sezon içerisinde performansa ve kadro yapılanmasına birkaç dokunuş ve takviyelerle önümüzdeki sezon, ligin en iddialı ve en güçlü takımlarından biri olacağımıza inanıyorum. Gelecek sezon için şimdiden yüzde 70 oranında hazır bir kadromuz var. Gerekli dokunuşların ve takviye ihtiyaçlarının sağlanması durumunda önümüzdeki sezon şampiyon olabileceğimiz bir futbol yapılanmamız olacak. Gelecek sezona çok daha emin ve güçlü bir şekilde başlayacağız"

“Hatalarımızdan ciddi ders çıkaracağız”

Son 3 sezonda yaptıkları hatalardan ve yanlışlardan ders çıkaracaklarına vurgu yapan Ali Koç, şunları söyledi:

"En iyi tecrübe edinme şekli yapılan hatalardır. Birçok hatamız oldu ve bu hatalardan aldığımız derslerin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Yönetimlerin, futbol takımlarının hataları kadar başka faktörler de söz konusu. Geride bıraktığımız yılda, ligde sıralamayı belirleyen hususlar, takımların saha içi performansı kadar maalesef ki TFF yönetiminin adaletsiz anlayışı ve aldıkları haksız kararlar da bize has bir şekilde futbolumuzu etkiliyor. TFF ve yöneten kişilerle ilgili değerlendirmelerimi daha önce sizlerle paylaştım. Çok değişen bir durum yok ne yazık ki. Yalnızca şunu yapacağız bunu yapacağız deyip de kaç karardan dönüldüğüne bile bakmanız yeterli. Şampiyonlar Ligi finali burada oynanacaktı, kuzu kuzu geleceklerdi ama ne olduğu ortada. Bunların değişmesi gerekiyor. Bunlar ya tercihen veya mecburen değişecek. Sezon başında medyada yapılan algılar, tabii ki sosyal medyadan bahsetmiyorum. Bu algılara, daha sonra hakemler üzerinden manipülasyonlara göz yumulması. Haksız ve hadsizce yapılan son derece vahim olmakla birlikte suç içeren ithamlara karşı federasyonun soruşturma açmaması. Kendi delegelerinden iddialar ortaya atılmış olmasına rağmen, bazı futbolcuların imalarına bile tek bir savcılığa suç duyurusu bulunmuyor. Kendi içlerinde hiçbir analiz yapmadan savcılığa başvurulması, haklı olanın değil en çok bağıranın hakkının gözetilmesi. Bu kişileri de önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz buluşmada sizlere anlatacağım. Birkaç kişi var ki bunlardan biri de güya Fenerbahçe taraftarı. Yaptığı algıları size anlatacağım"

"Herkes, yaptığının karşılığını misliyle alacak"

Yönetim olarak yalnızca kendi takımlarını değil, bütün Türk futbolu için düşünerek hareket ettiklerine dikkat çeken Ali Koç, bu çabalarına karşılık ve destek bulamadıklarını söyleyerek bundan sonra bu tavırdan vazgeçeceklerini sert bir dille açıkladı ve şunları aktardı:

"Fakat bunu üzülerek söylüyorum. Çabamız, birçok paydaş tarafından kabul görmesine rağmen tamamen baktığımızda yeterli katılımı göremedik. Ne yazık ki bizim futbol kültürümüzde rekabette adalet ve hak bakış açısı yok. Bizde başarıya giden her yol mübah görünüyor. 20-25 ülkeye baktığınızda futbolda başarı yakalamanın yalnızca saha içinde değil, saha dışında elde edilen ve bunun norm haline geldiği bizim gibi kaç tane futbol ülkesi var? Dolayısıyla geldiğimiz noktada bugün, artık bizim için farklı bir tavır ortaya koymanın zamanı çoktan gelmişti. Biz de farklı bir yönetim tavrıyla dünyamızı tamamen değiştireceğiz. Yalnızca kuralsızlıklara hayır diyen bir Fenerbahçe seneye olmayacak. Bizim diğerleri gibi öyle pek çok yüzümüz yok. Bizim tek yüzümüz var. Tenhada ya da umumide farklı değiliz veya gidip de tribünlere oynamıyoruz. Gelecek sezondan itibaren dürüst, mert ve samimi olmayanlara, Fenerbahçe’nin adını zikretmeden bizi hedef gösterenlere, manipülasyon yapanlara karşı tutumumuzun çok farklı olacağını ve gereken cevapları vereceğimizi hepinizin bilmesini istiyorum. Fenerbahçe bundan sonra oyunu kuralına göre oynayacak. Artık her yapılanın karşılığı misliyle verilecek" 

“Fenerbahçe başkanlığına ikinci kez adayım”

Fenerbahçe'de haziran ayında yapılacak başkanlık seçiminde aday olacağını açıklayan Ali Koç, şu ifadelere yer verdi:

"Biliyorsunuz ki 12-13 Haziran'da seçimimizi yapacağız. 3 sene çok çabuk geçti. Tarif edilemeyecek bir şekilde geçti. Fakat aday olduğumda ifade ettiğim gibi istediklerimizi yapabilmek için en az 2 dönem lazım demiştik. İlk dönemi çok da iyi kullandığımızı belirtemem fakat hedef ve beklentide bir değişiklik yok. Bu kulübün büyük başarıları yakalaması adına kendimi de burada sorumlu hissettiğim için ikinci kez başkanlığa aday olduğumu herkesle paylaşmak istiyorum. 3 sene önce kulübümüzün teveccühünden aldığım kuvvetle Fenerbahçe başkanlığına rekor oyla seçildim. 3 yıllık yönetim sürecimizde tek anlayışımız, Fenerbahçe menfaatlerini hep ön planda tutmak oldu. Fenerbahçe'nin geleceğini inşa etmeye çalışırken gemiyi de yüzdürmemiz lazımdı. Fenerbahçe için alacağımız kararda yalnızca bugünü değil, yarını düşünerek de çoğu zaman hareket ettik. Biz yalnızca işimize odaklandık. Hukuksal, finansal ve idari yapılanmada önemli adımlar attık. Gelecek dönemde de bu çalışmaları kesintisiz sürdürürken bugüne kadarki çalışmaların karşılığını göreceğimiz bir dönem olacak" 

"Fenerbahçe'nin iyiliğini isteyen eleştirilere saygı gösteriyorum"

“Fenerbahçe’ye almaya değil, vermeye geldim” sözlerini kullanan Ali Koç, şunları söyledi:

"Bu doğrultuda elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza şüpheniz olmasın. Sonsuza kadar bu koltukta kalmak gibi bir gayem yok. Uzun süreler buralarda kalındığında neler yaşandığını çok defa gördük. Benim böyle bir anlayışım yok. Umarım, yönetimimiz devam ederse ya da seçilirsek başaracağımıza gönülden inanıyorum. Kulüplerde başkanlık yapma sürelerinde artık bir sınırlama getirilmelidir. İlk dönemdeki hataların, daha iyi yapmamız gerekenlerin ne olduğunun da çok iyi farkındayız. Fenerbahçe öyle bir yer ki deneyimler, tecrübeler yetersiz kalıyor. Zaten başkanların ve yöneticilerin ilk yılları hep zor geçmiştir. İlk dönemimizde biz de birçok konuda zorlandık. Dönem dönem planlarımızı istediğimiz biçimde uygulayamadık. Şartlar çerçevesinde karar vermeye mecbur kaldık. Ama camiamız rahat olsun ki ben ve benimle birlikte devam edecek olan arkadaşlar, seçilmemiz halinde gereken dersleri aldığımızı düşünüyorum. 3 senenin tecrübesini en önemli ders olarak kendimize kabul ettik. İkinci dönemin çok farklı olacağını düşünüyorum. Bu dönemde bazen yapıcı bazen insafsız eleştirilere uğradık. Benim eleştiriye her zaman açık olduğumu biliyorsunuz. Kendi kanalımızda kimseye sansür uygulamadık. Eleştiriye açık olmayan herhangi bir yönetim buna asla izin vermedi. İyi niyetle yapılan ve Fenerbahçe'nin iyiliğini isteyenlerin eleştirilerine her zaman saygı duyuyorum."

“Sadece başarısızlıkta ortaya çıkanlar var”

Fenerbahçe’nin başarısızlığında her zaman ortaya çıkan bir grup olduğuna dikkat çeken Ali Koç, şu açıklamaları yaptı:

“Bizleri yıldırmak veya yönetimi baskıya sokmak hedefiyle gizli ajandası olan, kötü niyetli eleştiriler bizim camiamızda, diğerlerine oranla çok daha sistematik ilerler. Bu kişilerin en önemli özelliği ise işler iyiyken, iyi sonuçlar alınırken hiçbir zaman görünmezler. Fakat ilk tökezlemede en ön safta bayraktarlık yaparlar, her zaman en çok onların sesi yankılanır. Hatta taşeronluğunu yaptıkları bazı isimler de var. Bunların amacı Fenerbahçe sevgisi ve  başarısı değil. Aday olduğum dönem mayıs ayında ligin sonuna doğru, Fenerbahçe şampiyon olsa da ben de başkan adaylığımı geri çeksem diye diliyordum içimden. Sarı lacivertli formanın başarısı kimin yönettiği şart ve koşullara bağlı olmamalı. Siz eğer Fenerbahçeli iseniz her zaman bu formanın başarılı olmasını istersiniz. Bu yüzden bu bahsettiğim kişilerin amacı Fenerbahçe sevgisi hiçbir zaman olmadı. Bu arkadaşlara ve taşeronluklarını yaptıkları kişilere buradan bir çağrıda bulunuyorum. Sosyal veya geleneksel medyayla veya manipülasyonlarla uğraşacağınıza alın işte size büyük fırsat. Fenerbahçe'ye ciddi anlamda katkıda bulunmak istiyorsanız bu da sandıktan geçer. Geçtiğimiz günlerde eski yöneticimiz (Şekip Mosturoğlu’nun Clubhouse’daki konuşmasına atıf) konuşmuş. ‘Belçika'dan bir adam getirdik bizim projemizi almadılar. Ali Koç’un getirdiği adam İspanyol, sonra Fenerbahçe’de iş bulamadı” gibisinden şeyler söylüyor. Bu insanlar çok rahat yalan söyleyebiliyorlar. Biz kulübe geldiğimizde eski yönetimden devir teslim nezaketini bile bize göstermediler, Fenerbahçe geleneğinde her zaman devir teslim yapılır. Altyapıyı geçtim, hiçbir konuda bize bir şey söylemediler. Altyapıdaki arkadaşlar bize bir iki sayfa vermişlerdi orada da bir antrenman programı vardı. Belçika projesinden falan hiç söz etmediler. Şimdi 3 gün kala seçime bunu gündeme getiriyorlar. Bizden ayrılan bir arkadaş şu an Guti ile birlikte çalışıyor. Bunun gibiler çok fazla. Bu kişilerin spor hukukunu nasıl manipüle ettiğini de yakında anlatacağız. Açık çağrıda bulunuyorum bu kişilere işte size fırsat. Gelin sandığa, Fenerbahçe'ye katkıda bulunmak, vizyon katmak istiyorsanız, gelin kürsüye anlatın. En güzel yolu adaylığını açıklayıp konuşmak. Futbolu siz nasıl yöneteceksiniz gelin anlatın, branşları nasıl devam ettireceksiniz gelin bize anlatın. Akıl akıldan her zaman üstündür. Güzel ve çetin bir rekabet olsun. Ama sakın perde arkasından konuşmayın. Benim de mutlaka anlatacaklarım olacak. Genel kurulumuzun renkli ve iyi bir şekilde geçmesini Fenerbahçe'ye yararlı olmasını bekliyoruz. Kararı verecek olan bütün Fenerbahçe camiasıdır."

"Bu camia mutluluğu ve başarıyı hak ediyor"

"3 yıl boyunca işler kötü gittiğinde, bizi daima destekleyen taraftarlarımıza ve kongre üyelerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Onların bize olan desteği en kötü dönemlerde bile bize en büyük güç olmuştur. 3 sene boyunca mesai harcayan tüm Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarıma şükranlarımı iletiyorum. 1 buçuk yıldır pandemi sebebiyle ayrı düştük. Taraftarımıza hasret kaldık. En azından gelecek sezonda tam kapasite olmasa da inşallah tribünlerimizin dolu olduğu bir döneme dönebiliriz. 12 Mayıs 2021’deki toplantıda aldığımız kararda seçimli genel kurulumuzu 29-30 Mayıs’ta yapacağımızı duyurmuştuk. Fakat İçişleri Bakanlığı’nın kademeli normalleşme tedbirleri sebebiyle tüzüğümüz maddesi gereğince ileri tarihe ertelemek durumunda kaldık. 5-6 Haziranda olacak ve ikincisi 12-13 Haziran şeklinde güncellemek zorunda kaldık. Umarım 12-13 Haziran'da en fazla katılımla genel kurulumuzu toplayacağız. Seçildiğimizde, yaptığımız doğruların üstüne yeni doğruları inşa ederek, dünü unutarak geleceği daha iyi yapmaya çabalayarak güçlü bir Fenerbahçe için yolumuza inançla ve güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Bu hikaye ve camia, mutluluğu ve başarıları fazlasıyla hak ediyor. Bu imtihana, arkadaşlarımızla birlikte her türlü mücadeleye biz hazırız. İnşallah biz seçiliriz, seçilirsek de bütün çektiğimiz sıkıntıların ve çilelerin tam aksine, harcadığımız emeğin fedakarlıkların karşılığını alarak, bu camia hak ettiği mutluluklara ve başarılara kavuşur.”

Yorumlar (0)