Kılıçdaroğlu'ndan adaylık açıklaması: İlk kez bu kadar net konuştu!

Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, 6'lı masada kendi ismi üzerinde anlaşılırsa aday olmaya hazır olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, HDP’ye bakanlık verileceği iddialarına ise “Karar alınırken altı lider birlikte karar alacağız. Bu sebeple şu ya da bu şekilde ironi de yapabilir başka bir konuşma da yapabilir. Burada mühim olan altı liderin karar almaları” sözleriyle yanıt verdi.

SİYASET 05.09.2022, 15:02 05.09.2022, 16:54
Kılıçdaroğlu'ndan adaylık açıklaması: İlk kez bu kadar net konuştu!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Altılı masa uzlaşırsa adaylığa hazırım"

Konuya ilişkin Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri şu şekilde:

"Oturacağız, konuşacağız. Ben verdiğim sözü tutan biriyim. Altı lider oturur, karar verir sonrasında açıklarız. Hep beraber destek veririz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 13. Cumhurbaşkanı da uzlaşma kültürüyle birlikte çünkü demokrasilerde asıl olan uzlaşmadır, ülkemizi aydınlığa çıkarmak durumundayız. O kadar büyük problemler var ki bunları aşmak zorundayız. Soyulan bir devlet var. Buna dur dememiz gerekiyor. Mallarını yurt dışına kaçırıyorlar bunu gayet iyi biliyorum. Kaçırılan paraların tamamını son kuruşuna kadar geri getireceğim. Altılı masa benim ismim üzerinde uzlaşırsa adaylığa hazırım. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği ortada."

Erken seçime hazırlandıklarını ve sandık güvenliği için tespit ettikleri kişilere eğitim verdiklerini söyleyen CHP lideri, "Biz seçime çalışıyoruz çünkü nasıl karar verecekleri, ne yapacakları belli değil. Türkiye’de her an her şey olabilir" sözlerini kullandı.

“Erdoğan neden konuşmuyor?”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, ‘ayda 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçi’ şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Bu kişinin kimliğini açıklayıp dilekçe vermiyorsa bu şahıs, rüşvetin ortağıdır" sözlerini kullandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı yolsuzluk dosyalarının kapatıldığını söyleyen CHP lideri, "Bu yalnızca fotoroman Süleyman’ın işi değil. Yukarıdan talimattır" şeklinde konuştu. Açıklamasında organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in adını vermeden, Cumhurbaşkanı danışmanlarının da adının geçtiği rüşvet ağı iddialarını anımsatan CHP lideri, "Malı götüren danışman mı olur? Erdoğan neden konuşmuyor? Hangi gerekçeyle bunları mahkemeye vermiyor?" şeklinde konuştu.

“Bir kişi için 13-14 uçak tutulur mu?”

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının devamı şu şekilde:

"Biz hemen acil bir şekilde hasar tespit komisyonu ilgili verileri getirecek. İlk yapacağımız şeylerden bir tanesi israfın önlenmesidir. Tüm partilerin bu anlamda çalışmaları var. Yazılı bir metinle o genelgeyi çıkaracağız. Devlette israf felaket durumda. Araçlardan bir iki tanesi kalır kalanını satarsınız. Bir kişi için 13-14 uçak tutulur mu? Bir de biz dindarız diyorlar. İsraf haram değil mi! Sen bir çocuğun aç bir şekilde yatağa girdiği yerde nasıl 13-14 uçak tutarsın! İtibar saygınlıktır. İtibar, başka insanların size itibar etmesidir. Bugün söylediğiniz şeyi yarın değiştirirseniz, yolsuzluk gırtlağa kadar gelip bunlara göz yumarsanız size kim saygı duyacak! Yalnızca beyefendi oturuyor etrafındaki 5-6 kişi ‘emredersiniz’ diyor. O zannediyor ki Türkiye, dünya böyle. İktidara geldiğimiz zaman göreceksiniz bir vatandaşlar nefes alacak; genelde iş dünyası da başta olmak üzere toplumda rahatlama olacak, otoriter yapı bitecek. Göreceksiniz avro ve dolar makul seviyelere gelecek. 

Bahçeli'ye cevap: “Doğrudur, sorgulanmalıyım!”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Kılıçdaroğlu sorgulanmalıdır” şeklindeki açıklamasına yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Doğrudur, tabii ki sorgulanmalı. Kılıçdaroğlu diyor ki Süleyman Şah türbesi niye kaçırıldı? Askeri hastaneleri gittiniz kapattınız. Dünyada askeri hastanesi olmayan tek ordu Türk ordusu. Sorgulanmalıyım, evet. Bunu söylüyorum. Bunu sormak suçsa suç işliyorum, evet. Peki siz ne yapıyorsunuz? Kılıçdaroğlu beşli çetelerin adamı değildir. Beşli çetenin önünde sizin gibi duran insanlar değildir. Evet sorgulanmalıdır. Sorgulamak istiyorsanız yüreğiniz varsa neden TV’de karşıma çıkmıyorsunuz? Hodri meydan! Fakat yapamazlar, şakşakçıları bulmuşlar ‘Kılıçdaroğlu sorgulanmalıdır.’ Sorgulayın. Gelsin! Gelemez! Çünkü ben haklıyım. Hangi hesaplaşma? Akıllarını peynir ekmekle yemişler. Bunlar yalnızca ‘iftira atarak bir yerlere gidebilir miyiz?’ fikrinde." şeklinde konuştu.

"Altılı masada çatlak yok"

Altılı masa ile ilgili iddialara cevap veren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Çatlak yok efendim. Altı lideriz, demokrasi, hak ve özgürlük istiyoruz. Birisi konuşuyor öbürleri biat ediyor, bizde bu tarz bir şey yok. Herkes fikrini söyler. Bugüne kadar duyurduğumuz bildirilerde altı parti liderinin de imzası mevcut. Buyursun, onlar da yapsınlar. Altı lider ortak bir şekilde miting de yapabiliriz. Problem miting değil bu sistem. Bu, Türkiye’yi felakete götürüyor.”

"HDP'ye bakanlık" iddiaları

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının devamı şu şekilde:

“Karar alınırken 6 lider karar alacağız. Bu yüzden şu veya bu şekilde ironi de yapabilir farklı bir konuşma da yapabilir. Burada mühim olan altı liderin ortak karar almaları. Ve aldıkları kararları kapı ardında değil kamuoyu önünde açıklamaları. Madem devlette saydamlığı savunuyoruz, aramızda da saydam olmak zorundayız. Tabii ki oturup konuşacağız, tartışacağız. Altı lider konuşuruz ki biz altı lider yalnızca bugün değil geleceği de nasıl inşa edeceğimizi anlatıyoruz.”

Bahçeli’nin “ekonomi” açıklaması: “Tek görevi Erdoğan’a destek vermek”

Bahçeli'nin ekonomiye ilişkin açıklamalarıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Bahçeli ne der mühim değil. Elini taşın altına koyan bir insan değil. Tek görevi var Erdoğan’a destek vermek. Biat etmiş vaziyette. Bir partiyi bir şahsa biat ettiremezsiniz. Yalnızca gider Erdoğan’a saygılarını sunar, ‘her kararın arkasındayız’ der. Zaten öyle diyor. Bugün az yiyenler yarın çok fazla yiyecek. Adam itiraf ediyor. Binlerce yoksul var anlamına geliyor. Mecburen arada doğruları da söylüyor. TÜİK’in açıkladığı açlık sınırı 6 bin TL’nin üzerinde. Asgari ücret açlık sınırının altında nasıl oluyor? Elin oğlu çok düşük paralarla gelecek burada krallar gibi yaşayacak. Cumhuriyet tarihinde böyle bir gariplik oldu mu? Bahçeli buna ne diyor? Derin yoksulluk gibi bir kavram çıktı. Büyükşehirlerin varoşlarında yüz binler var evine ekmek götüremiyor. Uyuşturucu baronlarının elini kolunu sallayarak gezdiği, bunların siyasi iktidar tarafından kollandığı bir dönemi yaşıyoruz. Aileye en büyük kötülüğü bunlar yapıyor. Gitsinler boşanma davalarına baksınlar. En büyük tehlike çiftçiyi toprağa küstürmek.”

Sedat Peker’in iddiaları: “Türkiye elden gidiyor”

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarından söz eden Kılıçdaroğlu, “Bu sistemi değiştireceğiz. Geciktiği sürece bizim oyumuz artıyor. Biz bunda değiliz. Türkiye elden gidiyor, ülkeyi perişan ettiler. Türkiye parti problemi olmaktan çıktı, artık problem Türkiye sorunudur. Altı liderin görüşmesinin nedeni Türkiye'nin, bu sorunu aşması içindir. Allah aşkına bir açıklama geldi kimin eli kimin cebinde gerçekten belli değil. Herkes malı götürmekle meşgul. Biz seçime gidiyoruz, bunlar malı götürmenin derdinde. Devlet açıkça soyuluyor. Soygunların üstüne gidilmiyor. Soruşturmalardan bir şey çıkar mı? O da Saraya bağlı. Biz sarayın değil Cumhuriyet’in savcısını istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)