Kılıçdaroğlu: “Biz İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatacağız, sözleşme de kadınları yaşatacak”

CHP Lideri bugün gerçekleştirdiği grup toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, kadın-erkek eşitsizliğinin olmadığı bir Türkiye arzu ettiklerini dile getirdi. İktidara gelmeleri halinde İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çeşitli eleştirilerde bulundu. En düşük muhtar maaşının asgari ücret düzeyinde olacağı şeklinde söz verildiğini ancak 19 Ocak 2022’de verilen sözün hala yerine getirilmediğini yineleyen CHP Lideri, “Söz veren, arkasında dursun.” ifadelerini kullandı.

SİYASET 08.03.2022, 15:23 08.03.2022, 17:06
Kılıçdaroğlu: “Biz İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatacağız, sözleşme de kadınları yaşatacak”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün partisinin grup toplantısında konuştu. Partisinin kadın çalışanları nezdinde tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı ve kimsenin çeşitli sebeplerle ötekileştirilmediği bir Türkiye’de yaşamak istediklerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu aynı zamanda iktidara gelmeleri halinde İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe sokulacağını da duyurdu ve şu sözleri ekledi: “Kadınlarımız emek veriyorlar, çalışıyorlar, evlatları işsiz olduğu için iş arıyorlar. Gece sokaklara rahat çıkamıyorlar. Kadınların gerek severek gerek zorunda kalarak üstlendiklerini pek çok şey var. Ancak senenin yalnızca bir günü tüm kadınlar bir araya gelip yürüyüş yapmak istediğinde buna engel olunuyor. Bu yasağı getiren de erkekler. Kadınların haklarını ellerinden alıyorlar ve demokrasinin kelime anlamını bilmiyorlar. Kadınlar hayatın her kahrını çekiyorlar ve inadına direniyorlar. Hayat pahalılığını en çok görenler kadınlar. Çocuklarını yatağa aç yatırıyorlar. Bu dramı kimse anlayamaz. Ülkemizin bu acı tablodan kurtulması gerekiyor. Bir an önce sandığa gitmemiz gerekiyor.”



“Söz verdiyseniz sözünüzü tutun”

“19 Ocak 2022 günü en düşük muhtar maaşının asgari ücret düzeyinde olacağına dair söz verdiler. Bu sözü iktidar verdi ancak hala gerçekleştirmedi. Söz verdiyseniz sözünüzü tutun. Artık Anadolu’nun içi boşalıyor. Eskiden, Anadolu Kaplanları vardı. Şimdi o yatırımlar da yatırımcılar da Batı’ya kaydı. Ticaret konusunda ciddi kısıtlamalar var. Buradan Vanlı kardeşlerime seslenmek istiyorum: Tarihi şehrimiz Van’ın ekonomisini de tarihini de büyüteceğiz. Şehrimizin gerçek anlamda büyümesini sağlayacağız. Şu anda bir diğer sorun da zeytin ağaçları hakkında. 1939 senesinde zeytin ağaçları hakkında çıkartılan bir kanun var. Öte yandan AK Parti’nin zeytinlikler konusundaki ilk kanun önerisi 2009 senesinde geldi. Bu kanuna birçok tepki gösterilince geri çekmek zorunda kaldılar. Aynı kanun teklifini 2010 senesinde yeniden gündeme taşıdılar. O zaman da onaylanmadı. Sonrasında 2014’te, 2017’de, 2019’da ve hatta 2020 senesinde aynı kanun önerisi tekrar meclise sunuldu. Aynı kanun tam 6 kez mecliste görüşüldü. Çok şükür ki vicdan sahibi olan AK Partili milletvekiller bu kanun önerisini kabul etmedi. Ama getiremedikleri kanun maddelerini yönetmelikle uyguladılar. Tüm STK’lar da bununla ilgili dava açtı. Biz de CHP olarak bu konuyu değerlendiriyoruz.”



Nükleer santral düzenlemesi hakkında

“Geçtiğimiz hafta mecliste nükleer santral düzenlemesi görüşüldü. Bu konuda yaptığımız ciddi itirazları mecliste de dile getirdik. Önergelerimizi verdik, reddettiler. Bu konudaki kanunun yayınlandığı gün nükleerle ilgili bir düzenleme daha yapıldı. Daha nükleer sözcüğünün n’sini bilmeyen kişinin bu projelerin başına atanması çok mümkün. Devlette liyakat da adalet de çoktan unutuldu. Bu konuda itiraz dilekçelerimizi Anayasa Mahkemesi’ne vereceğiz.”



“Gıda krizinin geldiğini aylardır söylüyorum”

“Gıda krizi ‘Geliyorum.’ dedi. Bunu daha önce biz de defalarca söyledik. Devletin yöneticileri milletten de devletten de habersiz. Gıda krizini öngöremediler. ‘Karakış Fonu’ kurun dedik ve hatta biz kendi belediyelerimizde bunu yapmaya çalıştık. AK Partili değil CHP’li belediyeler bunu yaptı. Elektrik faturalarını da ödedik doğal gaz faturalarını da ödedik. Gıda yardımları yaptık. Bir telefon ile yardım ettiğimiz vatandaşlarımız oldu. CHP Genel Merkezimiz bu kararı aldı ve belediye başkanlarımız da uyguladı. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bu devletin yöneticileri ne yaptı? Zam üstüne zam yaptı. Enflasyon sopasını fakirin sırtında kırmadılar adeta parçaladılar. Asgari ücreti 4253 Türk lirasına yükselttiler ancak açlık sınırını da 4552 Türk lirasına çıkardılar. Yoksulluk sınırı ise aldı başını gitti. Yoksulluk sınırı şu anda 15 bin 139 Türk lirası. Şubat ayı rakamları olarak bunları yayınladılar sonra da ülkemiz yüzde 11 büyüdü dediler. Kim büyüdü? Oligarklar, 5’li çeteler büyüdü. 5’li çete yüzde 300 büyüdü gözümüzün önünde. Milyonlarca vatandaş da git gide fakirleşti. Peki tüm bunların sorumlusu kim? Esnaf neden kepenk indiriyor? Çiftçilerimiz artık neden üretmiyor? Bir avuç insan büyürken diğerleri fakirleşiyor. Tüm bunların sorumlusu, art arda zam yapanlardır."

Yorumlar (0)