Amazon ormanlarında ağaçlar “kitlesel” olarak yok olacak

Amazon yağmur ormanlarını gözlemleyen Dr. Chris Boulton, artık ağaçların sağlığını kaybettiğini ve çok yakında kitlesel olarak yok olmaya başlayacaklarını dile getirdi.

DÜNYA 08.03.2022, 15:57 08.03.2022, 16:09
Amazon ormanlarında ağaçlar “kitlesel” olarak yok olacak

Exeter Üniversitesi’nden Dr. Chris Boulton, Amazon yağmur ormanları hakkında yaptığı araştırmaların sonuçlarını açıkladı. Uluslararası bir haber sitesinde yayınlanan sonuçlara göre dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon’da ormansızlaşma hızla yayılıyor. Yok olmaya karşı direnen Amazon kuraklık, yangın ve ormansızlaştırmanın sebep olduğu hasarlar sonrasında kendisini büyük oranda toplamaya çalışırken bu çabanın, daha önceki toparlamalardan daha uzun zaman aldığı görülüyor. Konunun üzerine düşen Dr. Chris Boulton’un uydu verilerini inceleyerek vardığı sonuca göre Amazon’un sağlığı endişe verici durumda.

Ormanların yüzde 75’inden fazlası artık dayanıklı değil

Amazon yağmur ormanlarının yüzde 75’inden fazlasının artık dayanıklı olmadığını dile getiren Dr. Boulton, ağaçların sağlığını kaybettiğini ve çok yakında büyük bir ağaç kaybının yaşanacağını dile getiriyor. Bu durumu “kritik eşik” olarak isimlendiren araştırmacı, tam olarak gerçekleşme zamanını bilmediğini ancak bu felaketin gerçekleşmesi halinde biyolojik çeşitliliğe, iklim değişikliğine ve yerel topluluğa etkilerinin yıkıcı olacağını kaydediyor. 



Amazon, farklı bir ekosisteme dönüşecek

Kitlesel yok oluş sürecinin başlamasıyla birlikte Amazonların büyük kısmının ağaç ve çayır karışımından oluşan daha değişik bir ekosisteme bürüneceğini ifade eden Dr. Boulton, Amazon’un büyük bir alana sahip olduğunu ve bu alanda metrelerce küp karbon depolandığını aktarıyor. “Kitlesel yok oluş başladığında bu karbonun tümü atmosfere hızla yayılacak ve bu da hem ormanların hem dünyanın hem de insanların zarar görmeleri anlamına gelecek.” şeklinde konuşan araştırmacı, bu yok oluşun onlarca sene sürebileceğini de belirtiyor.

Amazon’un yok oluşu küresel ısınmayı artıracak

Öte yandan Amazon’un barındırdığı karbonu doğaya öylece bırakması, küresel ısınmasının hızla yükselmesi anlamına geliyor. Küresel ısınmayı yavaşlatmak için şu anda alınacak önlemlerin ise Amazon’un yok oluşuyla birlikte hiçbir anlamı kalmayacak.

Yorumlar (0)