Kılıçdaroğlu: Ayçiçeği alım fiyatı 16 lira olmalı

Edirne’yi ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Büyükdöllük köyünde ayçiçeği üreticileri ile bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ayçiçeğine ton başına fiyat verilmesi gerekir. Alım fiyatı destekler hariç 16 lira olmalı” dedi.

SİYASET 09.08.2022, 12:05
Kılıçdaroğlu: Ayçiçeği alım fiyatı 16 lira olmalı

Büyükdöllük köyündeki ayçiçeği tarlasını ziyaret eden Kılıçdaroğlu, çiftçilerin talep ve sorunlarını dinledi. Tarladaki bir dizi görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan CHP lideri, “Ürününe kendi çocuğuymuş gibi sahip çıkan çiftçilerimizin her daim yanındayız. Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Ülkemizde her şey aşırı zamlandı. Çiftçimiz tarlasını ekmekte zorlanıyor. Burası bereketli bir tarım arazisi. Ayçiçeğine ton başına fiyat verilmesi gerekir. Alım fiyatı destekler hariç 16 lira olmalı” şeklinde konuştu. 

“Kendilerini güvende hissederek ürünlerini ekmek, çiftçilerimizin hakkıdır”

Fiyatların bu şekilde güncellenmesi halinde çiftçinin rahatlayacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu alım fiyatı açıklanır ve ton başına ödeme başlarsa, çiftçimiz de kar etmeye başlar. Böylelikle sonraki yıl da ürününü ekmek için hazırlık yapar. Peki, ekmezse ne olur? Çiftçiye vermediğimiz parayı, dışarıya veririz, ithalat yaparız. Bizim çiftçimiz emekçidir, çalışkandır. Tarlalarımız bereketlidir. Çiftçi kardeşlerimiz kimseye minnet duymak istemiyor. Bu insanlar kimseye mahcup olmak istemiyor. Kendilerini güvende hissederek ürünlerini ekmek, çiftçilerimizin hakkıdır. Sofralarımızı donatan bu kardeşlerimize teşekkür etmek ve gerekeni yapmak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı. 

“Sizlerin bu ülke için ne kadar önemli bir yapı taşı olduğunu çok iyi biliyoruz”

“Sizi desteklemek bizim en temel görevlerimizden biridir” diyerek sözlerine devam eden Kılıçdaroğlu, “Sizlerin bu ülke için ne kadar önemli bir yapı taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Sizler olmazsanız, bu ülkede hepimizin aç kalacağını biliyoruz. Sizi her koşulda, sonuna kadar destekleyeceğiz. Bu bizim asli görevimizdir. Bu görevden de asla geri durmayacağız” dedi. 

Üretici, Kılıçdaroğlu’na dert yandı

Öte yandan tarla ziyareti kapsamında Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen bir üretici, “İklim krizi, yağışların az olması ve tırtıl istilası gibi pek çok sorun yaşıyoruz. Trakya’daki barajların bir an evvel tamamlanmasını istiyoruz. Yüksek verim alabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Geçen sene mazot 6,25 liraydı. Bugün 21 lira oldu. Gübre 2,900 liraydı, 9 bin lira oldu. Bu maliyetlerle baş edebilmemiz imkânsız. Bizim buralardan yüksek verim almamız ve kar edebilmemiz lazım. Çiftçi kazanamazsa, bu ürünü seneye nasıl eksin? Bu konuda bir an evvel çözüm üretilmesini arzuluyoruz” diyerek dert yandı. 

Yorumlar (0)