“İmamoğlu 120 bin farkla alacak”

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, yeniden yapılacak olan İstanbul seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun fazladan 120 bin civarı oy alacağını öne sürdü.

SİYASET 10.05.2019, 09:57 10.05.2019, 10:36
“İmamoğlu 120 bin farkla alacak”

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, YSK’nın yenilenmesi kararını verdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özkiraz, bu seçimde mazbatası geri alınan ve Millet İttifakı’nın İstanbul adayı olan Ekrem İmamoğlu’nun fazladan 120 bin oy alacağını düşündüğünü söyledi.

CHP’de oy vermeye gitmemiş olan seçmen sayısının çok az olduğunu söyleyen Özkiraz, bu seçmenin kesinlikle sandık başına gidip İmamoğlu’nu destekleyeceğini ifade etti.

Seçime katılmayacak adaylar olduğunu ifade eden Özkiraz, İmamoğlu’nun oradan da 50 bin oy avantajı olacağını söyledi.

Saadet Partisi’nin seçime katılma kararı aldığını hatırlatan Özkiraz, Saadet Partisi seçime katılmasa seçmen kitlesinden AK Parti’ye gidecek kişiler olduğunu ifade etti. Seçime katılarak bu geçişin engellendiğini ifade eden Özkiraz, Saadet’ten CHP’ye gidecek oyların ise zaten gideceğini öne sürdü.

Bağımsız Türkiye Partisi’nin aday çıkarmayacağını düşündüğünü belirten Özkiraz, “DSP aday çıkarsa bile aldığı 30 bin oyun 20 bininden fazlasını bu kez alamayacaktır” dedi.

Ekrem İmamoğlu’nun asıl oy alacağı kesimin Cumhur İttifakı seçmeni olduğunu söyleyen Özkiraz, Cumhur İttifakı seçmenlerinin ya İmamoğlu’na oy vereceği ya da oy kullanmayacağı tahmininde bulundu.

Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası geri alındı

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun 17 Nisan’da aldığı mazbatası, seçimden sonra AK Parti’nin YSK’ya yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunun kabul edilmesi sebebiyle iptal edildi. Seçimden 36 gün sonra YSK’nın verdiği kararla İmamoğlu’nun mazbatası iptal edildi. İmamoğlu 20 gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapabildi.

YSK’nın Büyükşehir seçimini iptali

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yaptığı olağanüstü itirazı kabul eden YSK, Büyükşehir seçiminin tekrarlanması kararını verdi. Seçim iptali kararı, 4’e karşı 7 oyla alındı. YSK Başkanı Sadi Güven, söz konusu karara karşı tarafta yer aldı. YSK’nın bu kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı belirtiliyor.

YSK’nın bu kararının ardından en çok eleştirilen konu şu olmuştu. Sandık kurullarında yaşanan bir sorundan dolayı bu karar alınıyorsa neden sadece büyükşehir belediye başkanı seçimi yenileniyor? Hukukçuların görüşü, yapılan olağanüstü itirazın sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimine yönelik olduğunu ve söz konusu kararın da başvuruya yönelik alındığı yönünde. Yani itiraz sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri için yapıldığından dolayı sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimi iptal edildi.

İBB seçimi 23 Haziran’da yapılacak

YSK’nın verdiği karara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran’da gerçekleştirilecek. Bu seçimde seçmenler sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. 31 Mart seçimlerine katılan partiler bu seçime de katılabilecek. Fakat partiler ölüm, istifa gibi nedenler dışında mevcut adaylarıyla yarışacak. Öte yandan seçmen listeleri yenilenmeyecek. 31 Mart’ta kullanılan kesinleşmiş listelerle seçime gidilecek.

Seçime kadar İBB Başkanı kim oldu?

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Vekili olarak görevlendirdi.

Yorumlar (0)