İlker Başbuğ: Benim çizgim belli ve net!

"2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunmasıyla gündeme gelen Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Benim çizgim belli ve net. Benim için her şeyden önce vatan toprağımızın ve milletimizin birlik, bütünlüğünün korunması gelir." açıklamasında bulundu.

SİYASET 14.02.2020, 09:34
İlker Başbuğ: Benim çizgim belli ve net!

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunmuş ve tepkilerin odağı haline gelmişti.

İlker Başbuğ, Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar'a konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başbuğ, "Daha önce de defalarca ifade ettiğim gibi, İlker Başbuğ olarak benim çizgim belli ve net. Benim için her şeyden önce vatan toprağımızın ve milletimizin birlik, bütünlüğünün korunması gelir." diye konuştu. 

Açıklamalarının arkasında durduğuna dikkat çeken Başbuğ, "Son katıldığım televizyon programında da ifade ettiğim gibi, benim bundan başka bir amacım yoktur. Bunun için de doğru bildiklerimi dün olduğu gibi, bugün de ve yarın da söylemeye devam edeceğim." ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, katıldığı bir canlı yayında, "2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın" önerisinde bulunmuştu. 

Askerî mahalde işlediği suçlar da dâhil askerî şahısların sivil mahkemelerde yargılanmalarının yolunu açan düzenlemelere işaret eden Başbuğ, bunun arkasında Gülen hareketinin olabileceğini iddia etmişti. 

Başbuğ, "26 Haziran 2009'da bu iki konuyu içeren kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. 'Araştırsınlar' diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. Bu kanun teklifinin FETÖ'nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de FETÖ komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız. Çok merak ederim bu kanun teklifini kim, neden, nasıl, 25'ini 26'sına bağlayan gece yarısı gündeme getirdi. Ayrıca mevcut anayasaya da aykırı. Mevcut anayasada 'askeri mahallerde askerlerin işlediği suçlar askeri mahkemelerin konusudur' der. Yasa, anayasaya aykırı olamaz. İyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Bayağı art niyet olduğunu düşünüyorum. 26 Haziran 2009 tarihindeki kanun teklifi üzerinde durulmasını, bir düşünce olarak burada söylüyorum. Sonuç ne olur bilmem." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)