DSP Genel Başkanı: “Erdoğan’ın 3’üncü kez cumhurbaşkanı olması, anayasaya aykırı” 

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı, haftalık olağan basın toplantısı gerçekleştirdi. “Türk milletini oluşturan kesimlerin birbirleriyle hiçbir zaman sorunu olmamıştır.” diyen Aksakal, ülke ve dünya gündemini değerlendirdi. 

SİYASET 07.10.2021, 15:50
DSP Genel Başkanı: “Erdoğan’ın 3’üncü kez cumhurbaşkanı olması, anayasaya aykırı” 

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, haftalık olağan basın toplantısını gerçekleştirdi. Ülke ve dünya gündemini değerlendirdiği bir konuşma yapan Aksakal, pandemi ile mücadele konusuna değinerek sözlerine başladı. Aşı yaptırmayan herkesin bu hizmeti alması gerektiğini vurgulayan Aksakal, PCR testi isteminin iptal edilmesini değerlendirdi: “Sizleri aşı yaptırmaya davet ederken bir yandan da bir paradoksu dile getirmek isterim. Sağlık Bakanlığı’nın okula giden velilerden ve okul çalışanlarından istediği zorunlu PCR testi uygulaması Eskişehir Valiliği tarafından kaldırılmış. Bu, ciddi bir çelişki ve izaha muhtaç bir durumdur.” 

Siyasi partilerle görüşmeler 

Aksakal: “Geçen hafta yaptığımız basın toplantısında DSP olarak siyasi partilerle buluşacağımızı belirtmişti. Salı günü Türkiye Değişim Partisi’ne çarşamba günü de Memleket Partisi’ne ziyaret ederek bu çalışmamıza başladık. Bizler, anayasanın ilk dört maddesi ile arasında sorun olmayan siyasi partileri önemsiyoruz ve onlarla görüşeceğimizi söylüyoruz.” 

“Demokratik parlamenter sistemi öne çıkaracağız” 

Aksakal: “Halkımızın tümünün parlamentoda temsilini sağlayan ve milletimizin egemenliğini kayıtsız şartsız gerçek anlamda temsil eden demokratik parlamenter sistemi öne çıkartacağız ve bu düzenin oluşması yönünde görüşlerimizi paylaşacağız.” 

Paris İklim Anlaşması 

Aksakal: “Paris İklim Anlaşması’nın TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin katılımıyla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” 



“20 senedir olumlu-olumsuz yaşanan her şey AK Parti’nin eseri” 

Aksakal: “20 senedir bugüne kadar eğitim, tarım, sağlık, sanayi, üretim, iç ve dış politika konularında yaşanan tüm olumlu ve olumsuz durumlar AK Parti’nin eseridir. Asgari ücretin 2825, dört kişilik ailenin açlık sınırının da 3094 TL olduğu ülkede AK Parti, bir kez bile devleti yönetememiş demektir. Geçtiğimiz 20 senelik dönemde AB’nin aklına uyulup da tarım dışı bırakılan 13,5 milyon hektarlık tarım arazisinin yeniden sisteme sokulması gerekir. Bu sayede hem tarım hem de ekonomide düzelme sağlanacaktır.” 

Kürt meselesi hakkında 

Aksakal: “Tutturmuşsunuz bir Kürt meselesi. Şu anda ülkede Kürt olduğu için ayrımcılık gören biri var mı? Bir sorundan söz ediyorsanız onun altını da doldurmanız gerekir. Ortada gerçekten bir sorun varsa o da PKK terörü sorunudur.” 

İsmail Kahraman’ın sözleri hakkında 

Aksakal: “Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili İsmail Kahraman’ın dile getirdiği sözde ‘dindar bir anayasa’ arzusu, laiklik ilkesinin anayasadan çıkarılması beklentisi ya da bunun değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Anayasanın ilk üç maddesi için ‘değiştirilemeyecek madde olmamalı’ görüşünü yeniden ortaya atması, kendisinin hayallerinin dışavurumudur. Ömer Çelik ise bu konu hakkında, ‘Herkes yeni anayasa ile ilgili görüşünü söyleyebilir.’ demiştir. Fakat şimdi de ortaya karmaşık bir durum çıkmıştır. Ömer Çelik bir yanda AK Parti’nin laik bir devleti savunduğunu söylerken diğer yanda Kahraman anayasa maddesinin değiştirilebileceğini söylemiştir. Ömer Çelik bu sözlerinde ciddiyse o halde Sayın Kahraman, görevden alınmalıdır.” 



İsmail Kahraman

Erken seçimler hakkında 

Aksakal: “Yönetimde istikrarın kalıcılığı ve sürekliliği açısından seçimlerin zamanında yapılması iradesi her zaman güçlü tutulmalıdır. Elbette zorunlu olan hallerde seçimler zamanından önce yapılabilir. Anayasamız da buna amirdir. Fakat ne var ki gündemde tutulan tartışmanın özünü oluşturan husus, bir anayasa değişikliği hedefidir. Ortaya çıkan bu konuyu aşmanın tek yolu, mevcut yasalarla gidilecek olan seçimlerde halkın bu konuya taraf olmasının sağlanmasıdır. Ortada bir sıkıntı olduğu bellidir. 16 Nisan 2017’deki referandum sonucunda uygulamaya konulan sistem, şu anda kimseyi memnun etmemektedir. Bunun de en büyük göstergesi, iktidar partisinin dahi sürekli yeni anayasa çağrısı yapmasıdır.” 

“Sayın Erdoğan hali hazırda 2 kez cumhurbaşkanlığı yaptı” 

Aksakal: “2023 seçimleri için tekrar ittifak kuran MHP ve AKP, Sayın Erdoğan’ı tekrar cumhurbaşkanı adayı olarak göstermiştir. Fakat anayasamızın 101’inci maddesinin 2’nci fıkrasına göre bir cumhurbaşkanının görev süresi 5 senedir ve bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı olabilir. Sayın Erdoğan hali hazırda 2 kez cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Dolayısıyla bu konu da tartışmaya açıktır.” 

Yorumlar (0)