CHP'li Ağbaba: Yüzde 21,7 kim büyüdü?

Ağbaba, ülke ekonomisi büyüdükçe, çalışanların ekonomiden aldıkları payın devamlı olarak küçüldüğünü ifade etti.

SİYASET 02.09.2021, 22:56 04.09.2021, 09:28
CHP'li Ağbaba: Yüzde 21,7 kim büyüdü?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, gerçekleştirdiği yazılı açıklamasında, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 21,7'lik büyüme oranını yorumladı.

Ekonomi büyürken, emekçilerin söz konusu büyümeden pay alamadığını söyleyen Ağbaba, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla işçilerin aldıkları payın bu çeyrekte yüzde 4,1 oranında azalarak yüzde 32,1'e düştüğünü kaydetti.

"Çalışanların payı düştü, patronların arttı"

Ağbaba, "Yani bir diğer deyişle Türkiye ekonomisi büyüdükçe, emekçiler yoksullaştı. Çalışanların aldıkları pay düşerken, patronların büyümeden aldıkları pay ise yüzde 7 oranında yükselerek yüzde 49,8'e çıktı." sözlerini sarf etti.

"Yüzde 21,7 büyüyen kim?"

Emekçilerin çalıştıkça fakirleştiği bir dönemi, ekonomik büyüme olarak nitelendirmenin gerçeklikle hiçbir ilgisi olamayacağını belirten Ağbaba, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ekonomi büyüdükçe, ücretli çalışanların ekonomiden aldıkları pay da devamlı olarak küçülmektedir. Yüzde 21,7 büyüyen kim? Ekonominin yüzde 21,7 büyüdüğü söyleniyor fakat 9 milyonu aşkın işsizimiz var. Ocak-haziran ayları arasında bankalara olan borcunu ödeyemediği için 603 bin kişinin adı kara listeye yazılmış durumda. Bu senenin ilk 7 ayında 53 bini aşkın esnaf iflas etti. Türkiye, TÜİK'in makyajlı verilerindeki yüzde 19 oranındaki enflasyonla bile dünyada 12. sırada konumlanıyor. Yüzde 19'luk faiz oranları ile dünyada en yüksek faiz uygulayan 7. ülke konumundayız. Açlık sınırı 2 bin 927 TL ile asgari ücreti çoktan geride bırakmış durumda ve 10 milyona yakın asgari ücretli açlık sınırının altında yaşamaya mahkum bırakılmıştır. Fakat bu durumda bir bakıyoruz ki ülke ekonomisi yüzde 21,7 oranında büyüyor. Asgari ücret alanın açlık sınırının altında yaşadığı, işsizin iş bulamadığı, borcun borçla kapandığı, yurttaşın porsiyonlarının her geçen gün küçüldüğü bu büyüme olsa olsa halkı fakirleştiren büyümedir."

Yorumlar (0)