AYM'den HDP'nin talebine ret: 30 gün ek süre verildi!

HDP'nin kapatılması davasında süreç devam ediyor. HDP'nin Anayasa Mahkemesine ilettiği reddi hakim talebi reddedildi, savunma için ilâve 30 gün süre verildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü savunmaya ilişkin açıklamada bulundu. Peki davada süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...

SİYASET 20.09.2022, 15:18 20.09.2022, 15:28 Hakan Öksüz
AYM'den HDP'nin talebine ret: 30 gün ek süre verildi!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması talebini içeren ikinci iddianameyi hazırlayarak Anayasa Mahkemesine (AYM) sunmuştu. Mahkeme, 451 partili hakkında siyasi yasak talebinde bulunan iddianameyi 21 Haziran'da oy birliğiyle kabul etmişti. Bunun ardından söz konusu iddianame 9 Temmuz'da HDP'ye gönderilmiş, partinin savunma için hazırlanması istenmişti. İddianamenin, flaş belleklerin yanı sıra 70 ilâve klasör şeklinde gönderildiği belirtilmişti.

Reddi hakim talebi kabul edilmedi

AYM tarafından savunma yapması için HDP'ye verilen 60 günlük süre sona erdi. 11 Ağustos'ta AYM'ye başvuran HDP, flaş bellekte yer alan ses kayıtları ile ilgili savunma hazırlamak için ek süre istedi ve reddi hakim talebinde bulundu. HDP'nin taleplerini inceleyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, reddi hakim talebini kabul etmedi. Ek deliller için HDP'ye 30 günlük ek sürenin verildiği kaydedildi.

30 günlük en savunma süresi verildi

HDP'ye yönelik kapatma davası, ülkenin siyasi gündeminde yer tutan konuların başında geliyor. HDP'nin kapatılması talebiyle ilgili süreç devam ediyor. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, savunmasını hazırlaması için bugünden itibaren HDP'ye 30 günlük ek süre verdi. Süreç hakkında konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü savunmanın hazır olduğunu ve çağrıldıkları zaman savunmalarını verebileceklerini söyledi.

Semra Güzel ve Behçet Yıldırım hakkındaki dosyalar davaya girdi

Terör örgütü PKK'lı teröristlerle çektirdiği fotoğrafları basına sızan Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in yasama dokunulmazlığı kaldırıldı. Eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ise "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanıyor. Davaya giren ek delillerin arasında bu iki isim hakkında hazırlanan dosyalar da yer aldı.

Davada süreç nasıl işleyecek? 

Peki HDP'nin kapatılması davasında süreç nasıl işleyecek? Verilen ek savunma süresinin dolduğu tarihte HDP'li yetkililerin sözlü savunması alınacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de sözlü açıklamada bulunacak. Anayasa Mahkemesi raportörü, savunmaların ardından dava ile ilgili belgeleri toparlayarak bir rapor hazırlayacak. Bu raporun hazırlanması sürecinde HDP ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ilâve delil sunabilecek ve savunma yapabilecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan tarafından belirlenecek toplantı gününde söz konusu davaya ilişkin görüşme yapılacak. 15 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi heyeti, HDP'nin kapatılma davası ile ilgili kararını verecek. Davayı karara bağlamak için 15 üyenin en az 10'undan oy alınması gerekiyor. HDP'ye tebliğ edilecek olan karar, Resmi Gazete'de yayımlanacak. Kapatma kararının alınması halinde, eylem ve fiilleriyle bu karara neden olan kişiler 5 yıl boyunca herhangi bir siyasi partinin kurucusu, üyesi ya da denetçisi olamayacak.

Yorumlar (0)