Batı Nil virüsünden korunma yöntemleri: Sağlık Bakanlığı “rehber” yayınladı

İstanbul’da Batı Nil virüsü için hastaneye gelişlerin arttığını belirleyen Sağlık Bakanlığı, sivrisineklere karşı bir “rehber” oluşturdu.

SAĞLIK 20.09.2022, 15:43 21.09.2022, 09:11
Batı Nil virüsünden korunma yöntemleri: Sağlık Bakanlığı “rehber” yayınladı

Yunanistan’da birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Batı Nil virüsü, Türkiye’de de endişeye yol açtı. Sivrisinek sokması sonrasında hastaneler başvuruların artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçerek, yeni bir rehber yayınladı.

Kapalı kıyafetler giyilmeli

Sivrisinek ısırmasından korunmak adına uygulanacak ilk adım pantolon ve uzun kollu gömlek gibi vücutta açık alan bulunmayacak şekilde mümkün olduğu kadar kapalı kıyafetlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Cibinlik ve sineklik kullanmaya özen gösterilmeli

Dinlenmek ve konaklama düşüncesi ile kliması bulunan kapalı bölgelerde ya da pencere ile kapılarda sineklik kullanılmalıdır. Eğer dışarda yatma ya da oturma gibi bir durum söz konusu ise cibinlik kullanılmalıdır.

Onaylanmış repellentler kullanılmalı

Emzirenlerde ve gebelerde güvenliği incelenmiş, T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ve ruhsatlı repellentler (sivrisinek kovucular) tercih edilmelidir. Bu ürünler, kullanma talimatına dikkat edilerek uygulanmalıdır.

Çocuklara dikkat edilmeli

2 aydan daha küçük olan çocuklarda ise sivrisinek kovucular kullanılmamalıdır. Çocukların ağızları, gözleri ve ellerinde bulunan kesilere repellent gelmemesine özen gösterilmelidir. Yetişkinler kendi ellerine sıktığı repellenti daha sonra ellerini çocuklarına sürme yoluyla uygulamalıdır. Çocuklara ve bebeklere bacakları ile kollarını kapatan kıyafetler giydirilmelidir.

Havuzlarda su kalmamalı

Sonbahar aylarında havuzların kullanılmaması durumunda, havuzların üzerinin kapatılması sağlanmalıdır. İçerisinde su kalması engellenmeli ve suların tamamıyla boşaltılması gerekmektedir.

Bahçelerde bulunan su birikintilerine dikkat edilmeli

Bahçe etrafında kalıcı şekilde olan su birikintilerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir. Mevcut durumda içerisinde su olan alanlar 2-3 gün içerisinde bir değiştirilmelidir.

Yağmur olukları

Çatı oluklarında oluşan su birikintilerinin boşaltılmalıdır. Olukların içerisinde bulunan su birikintileri vektör üreme bölgeleri oluşturmaktadır. Bu sebeple atık lastiklerin yok edilmesi ve uygun şekilde istiflenmesi gerekmektedir.

Foseptik çukurları

Foseptik çukurları dikkat edilmesi gereken önemli yerlerdendir. Sinekler boyutları bakımından oldukça küçüktür. Bu yüzden en ufak bir yerden dahi içeri girmesi kolay olacaktır. Burada oluşan sıcak ortamda sivrisineklerin üremesi için oldukça elverişlidir. Havalandırma borularının üstüne tül geçirdikten sonra sıkıca bağlayarak dikkat edebilirsiniz.

Kümesler ve ahırlar

Kümesler ve ahırlar düzenli olarak denetlenmelidir. Ergin konumda olan sivrisinekler gündüz vakitlerinde ahır ve kümeslerde dinlenirler ve kış mevsimini de ahırlar ile kümeslerde geçirebilmektedir.

Sarı ampuller kullanılmalı

Sivrisineklere karşı itici bir etkisi oluşturması nedeniyle teraslarda ve evlerde sarı renkli ampuller tercih edilmelidir.

Seyahat önlemleri

Riskli bölge/ülke seyahatlerinin ardından cilt döküntüsü, bulantı-kusma, lenf bezlerinde şişlik, iştahsızlık, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı ve ateş şikâyetlerin yaşanması durumunda bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Muayene esnasında hekime seyahat ile ilgili kesinlikle bilgi sağlanmalıdır.

Yorumlar (0)