Akşener'de Suriye kararına tepki: “Harami düzendir”

İktidar tarafından Suriye’den 100 bin küçükbaş hayvan satın alınmasını eleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, açıklamalarında gündem hakkında da değerlendirme yaptı. Akşener, “Sayın Erdoğan istedi, Suriye’den binlerce hayvana getiriliyor. Nedeni de Suriyeli çiftçilere destekmiş. Senin yanı başındaki çiftçin ölüyor. Ülkendeki çiftçin hayvanlarının hepsini kesime yolluyor" dedi.

SİYASET 02.08.2022, 15:45 03.08.2022, 10:33
Akşener'de Suriye kararına tepki: “Harami düzendir”

Kırklareli programı çerçevesinde merkez ilçede insanlara seslenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnafın sıkıntılarını dinledi.

“Kendi yanındaki çiftçine bir bak önce”

Akşener, iktidar tarafından Suriye'den 100 bin küçükbaş satın alınmasını eleştirdi. Konu ile ilgili, “Sayın Erdoğan direktif verdi daha sonrasında da Suriye'den 100 bin küçükbaş hayvan istendi. Türkiye bu hayvanları alıp, ihraç edecekmiş. Nedeni ise Suriyeli çiftçilere destek olmakmış. Arkadaş ülkende çiftçin kan kaybediyor, ölüyor. Çiftçilerinin hepsi hayvanlarını bir bir kesime yolluyor. Bir Kurban Bayramı geçirdik. Sor çiftçine doğru dürüst kaç hayvan satmış. Kurban kesme fırsatı yok ki vatandaşta. Herkesin hayvanı elinde kaldı. Sen de tutuyor Suriye'den toplamda 100 bin küçükbaş hayvan istiyorsun, ardından ne oluyor? Sizin adamlarınız hayvanları ihraç ediyor. Bu durumda herkes kazanır ancak siz hariç. Bu yüzden, yaşanan olayın ismi harami düzendir” dedi.

“Bu düzeni helal oylarla yıkacağız”

İktidarın Venezüella'dan arazi kiralamasına da değinen Akşener, “Bu kişiler Venezüella'dan arazi kiraladı. Peki, şimdi ne olacak? Venezüella çiftçisi arazilerde çalışacak, paralarının hepsi ödenecek. Sonrasında da o toprağın kirası devletine verilecek. Orada üretilen buğday da buralara gelecek. Yani siz, sizin kazandığınızla çırak olacaksınız. Geçtiğimiz nisan ayında bizim çiftçimiz gübre atamadı. Bundan dolayı bunun ismi harami düzendir. Yaşadığımız bu düzeni helal oylarla birlikte yıkacağız.”

Emekli maaşları hakkında da açıklamada bulunan Akşener, “En az emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Oradan 3 bin 500 gibi bir oran çıktı. Biz iktidara geldiğimiz zamanda en az emekli maaşı şu andaki asgari ücretle aynı olacak. Asgari ücrette için de vergi dışı tutma düşüncemiz bulunuyor. Kısacası herkes kazanmış olacak” dedi.

Esnafların dertlerini dinledi: “Zor geçiniyoruz”

Açıklamaların ardından esnaf ile konuşan Akşener, bölgede bulunan kurumsal bir cep telefonu operatörü bayisine girdi. Burada işletmecilere durumları hakkında soru soran Akşener, “Zor olsa da geçiniyoruz. Küçük esnaf olarak gemimizi bir şekilde yürütüyoruz. Çalışan almadan, öğlenleri tavuk döner ve simitle geçiştiriyoruz. Asıl burada vatandaşın durumu vahim. Bazen insanlar geliyor, 2-3 lirayı zar zor bir araya getirip kontör yüklemek istiyor. Bu durumda da üzülüyorum. Bir de Suriyeliler geliyor, onlar en yüksek ne var diye soruyor. Bizim insanımız ise 2 lirayı zar zor buluyor” şeklinde konuştu.

Bölge esnafı bir kasap ise, “Faturalar bizim boynumuzu bükmeye başladı. Artık ödemelerin altında ezilmeye başladık. Hele ki elektrik faturası bizi zorluyor. 10 bin liraya kadar ulaşan bir elektrik faturası ödüyoruz.”

Yorumlar (0)